Súperi sa budú snažiť ukázať Pellegriniho v negatívnom svetle, hovorí Slosiarik

Súperi sa budú snažiť ukázať Pellegriniho v negatívnom svetle, hovorí Slosiarik

Bratislava 1. júna 2020 (SITA/HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Expremiér Peter Pellegrini ako líder prípadnej novej strany môže očakávať reakciu od materskej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), ale aj ďalších politických subjektov s cieľom oslabiť ho. Pre agentúru SITA to povedal sociológ Martin Slosiarik v súvislosti s prieskumom, podľa ktorého by novú stranu Pellegriniho volilo 21,4 percenta opýtaných

Na snímke sociológ Martin Slosiarik

Pellegriniho strana by skončila tesne druhá za hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorú by volilo 21,8 percenta opýtaných. Tretia v poradí strana Smer-SD by podľa prieskumu získala 9,6 percenta. Prieskum Focusu zverejnila TV Markíza v nedeľu 31. mája v relácii Na telo.

Reklama

Podľa Slosiarika musí Pellegrini ako líder prípadnej novej strany počítať s tým, že sa stáva súperom v politickom boji. „Nenechá to chladnými politické strany a budú sa snažiť ukázať Pellegriniho v negatívnom svetle, a to mu môže znižovať preferencie,“ povedal Slosiarik.

Otázkou je, či by skutočne dosiahla Pellegriniho strana druhú najvyššiu podporu. Politický analytik Ján Baránek v tejto súvislosti povedal, že nepovažuje tento prieskum za celkom relevantný, lebo už v otázke prieskumu bola podporená Pellegriniho strana. „Ten výsledok je reálne nižší. Ide o prieskumy informatívneho charakteru, ktoré môžu vypovedať o kapacite úspechu potenciálnej strany,“ mienil analytik.

Reklama

Podľa Slosiarika sa vždy musí pri meraní hypotetických preferencií nová strana ako keby „nasvietiť reflektorom“. „To do istej miery v metodike zvýhodňuje Pellegriniho stranu,“ pripustil sociológ. Keď v minulosti agentúra použila túto metodiku, veľké rozdiely sa podľa Slosiarika neobjavili. Ako príklad spomenul stranu Andreja Kisku Za ľudí. V júni 2019 jej agentúra namerala 6 percent. V septembri po jej reálnom vzniku dosiahla v prieskume 5 percent.

V aktuálnom prieskume Focusu sa ukázalo, že Pellegriniho strana a Smer-SD by mali dohromady 31-percentnú podporu. Slosiarik v tejto súvislosti pripomenul, že nie tak dávno, v roku 2012, Smer-SD vyhral voľby s podporou 44 percent a podľa následného prvého povolebného prieskumu dosiahol viac ako 50 percent. „Tým chcem ilustrovať to, že v populácii je nemalá časť ľudí, ktorá má blízko k sociálno-demokratickej politike a pre týchto ľudí je Peter Pellegrini podstatne viac dôveryhodný ako Robert Fico,“ poznamenal Slosiarik. Ako ďalej povedal, ak sa začne reálny politický súboj, tak môže znížiť výsledok potenciálnej Pellegriniho strany. „Dovolím si však tvrdiť, keby vznikla, mala by zabezpečenú komfortnú úroveň preferencií,“ dodal sociológ.

Zdrojom podpory pre Pellegriniho stranu by podľa prieskumu bolo takmer 49 percent voličov Smeru-SD. Otázkou je, či prevládne záujem udržať Smer-SD jednotný a napokon by došlo v strane k dohode, že by Fico odovzdal funkciu predsedu Pellegrinimu. „Robert Fico by v Smere-SD zostal, stále by to malo pre Smer-SD isté limity z hľadiska rastu. Ak dnes voliči nevolia Smer-SD s Ficom, nie je dôvod, aby ho volili v prípade, že dôjde len k posunu na vedúcich funkciách. Otázne je, do akej miery bude toto Peter Pellegrini zvažovať,“ zhodnotil Slosiarik.

Takmer 19 percent podporovateľov má podľa prieskumu prípadná nová strana medzi nerozhodnutými voličmi, necelých 6 percent medzi nevoličmi. Ďalších 15 percent podporovateľov pochádza z iných strán. Pellegriniho stranu by podporilo tiež 6,2 percenta voličov Sme rodina a 5,5 percenta voličov strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Slosiarik poukázal na to, že tieto dve strany v minulých voľbách v roku 2016 a v roku 2020 podľa prieskumov Focusu do seba „nasali“ nemalú časť voličov Smeru-SD.

Pellegrini dlhšie netají ambíciu vymeniť Fica v kresle predsedu. Nevylúčil ani prípadný odchod zo Smeru-SD ako jeden z možných scenárov. Minulý týždeň Pellegrini vyhlásil, že dozrel čas, aby Fico odišiel z čela strany. Ten odmieta povedať, či bude snem skôr a tvrdí, že strana nepotrebuje „teoretikov a slniečkarov“.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali