Izrael sa chystá k útoku na Irán. Američania cvičia v Perzskom zálive. Zvyšujú prítomnosť a tlak

Izrael sa chystá k útoku na Irán. Američania cvičia v Perzskom zálive. Zvyšujú prítomnosť a tlak
Námorná mína obsahuje v sebe toľko výbušniny, že je schopná roztrhať trup aj pancierovaným lodiam
Námorná mína obsahuje v sebe toľko výbušniny, že je schopná roztrhať trup aj pancierovaným lodiam

Dubaj 18. septembra (TASR/HSP/Foto:zonaburgas.bg) 

 

Oficiálny cieľ: udržať funkčné námorné trasy tankerov okolo Iránu 

Spojené štáty a ich spojenci odštartovali včera veľké námorné manévre v
Perzskom zálive, ktoré podľa nich odrážajú globálne úsilie udržať
námorné trasy na prepravu ropy funkčné v čase, keď sa Izrael a Irán navzájom vyhrážajú vojenským útokom.  Lietadlové lode, bitevné lode, mínolovky a ponorky z 25 zemí mieria do Hormuzského prieplavu v bezprecedentnej shou, predvádzajúcej silu, pretože Izrael a Irán sa blížia k vojne. Teraz už budeme čakať iba na akciu pod cudzou vlajkou, ktorá poskytne zámienku a bude mať pobúriť svetovú verejnosť, aby zásah proti Iránu bol z pohľadu svetovej politiky priechodný. O problematike si môžete viac prečítať tu:

Reklama

http://www.hlavnespravy.sk/iranske-namornictvo-chce-rozmiestnit-vojnove-lode-pri-americkych-brehoch/26714/

Manévre, ktoré Washington verejne ohlásil v júli a sú známe pod názvom IMCMEX-12, sa sústredia na odmínovanie námornej cesty najmä v oblasti Hormuzského prielivu medzi Iránom a Arabským polostrovom, kde je predpoklad, že by Irán alebo rôzne povstalecké skupiny, po útoku Izraela, mohli umiestniť výbušné zariadenia s cieľom ochromiť námornú prepravu ropy.

Reklama
Americká vojnová loď USS Carl Vinson

Hormuzska úžina, je v najužšom mieste široká iba 21 míľ široká. Prepravuje sa cez ňu 18 miliónov barelov ropy denne, čo je asi 35 % všetkej po mori prepravovanej ropy. Ekonomiky USA, Británie, Európske únie a Japonska, sú do značnej miery na tejto rope závislé. Rovnako by blokáda ohrozila arabské krajiny, ktoré cez prieliv ropu vyvážajú.

“Toto vojenské cvičenie je o mínach a medzinárodnom úsilí o ich odstránenie,” uviedol viceadmirál John Miller, veliteľ amerického námorného veliteľstva Stred (NACENT) na zhromaždení účastníkov manévrov na americkej námornej základni v Bahrajne. Tiež sa bude precvičovať taktika prielomu blokády.

Na cvičení sa okrem USA zúčastňuje Veľká Británia, Francúzsko, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a ďalšie krajiny, dokopy 25. K mnohonárodným silám patria aj tri lietadlové lode triedy US Nimitz s doprovodnými plavidlami, čo je spravidla 12 a viac a nesú viac lietadiel, ako má celé Iránske letectvo dokopy. Sprievod lietadlovej lode tvoria raketové krížniky, fregaty, torpédoborce a útočné lode nesúce tisíce vojakov US námornej pechoty a špeciálnych síl.

 

Izrael s dvojakým metrom: do svojich zariadení kontrolórov nepustil, od Iránu ich vyžaduje 

Reklama

Začiatok vojenského cvičenia so sympóziom, na ktorom sa zúčastňujú zástupcovia 30 armád, prichádza v čase, keď izraelský premiér Benjamin Netanjahu požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby pre Irán v súvislosti s jeho jadrovým programom stanovilo hranicu, za ktorú už nemožno zájsť. Podľa izraelského premiéra sa Teherán blíži k získaniu jadrovej zbrane, čomu by mal svet bezpodmienečne zabrániť.

Prístup Izraela je však v tejto otázke paradoxný. Samotný Izraelský štát sa totiž nikdy nestal signatárom dohody o nešírení jadrových zbraní a je verejným tajomstvom, že niekoľko desiatok jadrových hlavíc vlastní. To mu nebráni, aby vyzýval kontrolórov MAAE k častým návštevám iránskych jadrových zariadení. Irán síce zo západnými inšpektormi nespolupracuje podľa predstáv, napriek tomu doteraz jestvujú len podozrenia bez relevantných dôkazov o možnom použití rádioaktívneho materiálu na vojenské účely.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali