“Hovorí vám niečo pojem prezumpcia neviny?”, mudrovala Zsuzsová na otázku Kušnírovej, prečo jej zabili dcéru

“Hovorí vám niečo pojem prezumpcia neviny?”, mudrovala Zsuzsová na otázku Kušnírovej, prečo jej zabili dcéru

Pezinok 14. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Pred senátom Ruženy Sabovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku majú v utorok vypovedať poškodení Kuciakovci a matka Martiny Kušnírovej Zlatica. O vražde novinára Jána Kuciaka bude vypovedať aj Zoltán Andruskó, ktorý bol už za vraždu právoplatne odsúdený. Výsluch poškodených bude pokračovať po pondelkovom (13.1.) pojednávaní, na ktorom súd stihol vypočuť príbuzné Petra Molnára, ku ktorého vražde sa priznal Miroslav M.

Na snímke vľavo Alena Zsuzsová počas hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 14. januára 2020.

Vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu matka zavraždenej Zlatica. Vo svojej spontánnej výpovedi rozprávala o tom, ako sa nevedela dcére a budúcemu zaťovi dovolať.

Reklama

Zlatica Kušnírová počas svojej výpovede smerom k obžalovaným uviedla: “Kto vám dal právo siahnuť na život našich detí.” Apelovala na to, že aj obžalovaní majú svoje vlastné deti. Sudkyňa ju však upozornila, že má hovoriť smerom k súdu. Opätovne zopakovala, že od prvej chvíle uvádza, že ide o politickú vraždu.

Kušnírová počas svojho výsluchu uviedla, že pred Marianom K. Jána Kuciaka varovala. Ten jej hovoril, že o ňom písať bude, pretože vidí, čo sa deje. Podľa jej slov veril, že sa “Slovensko jedného dňa prebudí”.

Reklama
Na snímke zľava Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej a rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka – Jozef Kuciak a Jana Kuciaková

Zsuzsová sa v priebehu výpovede opýtala pani Kušnírovej, na základe akých dokázaných skutočností ju považuje za vinnú zo smrti dcéry. Kušnírová uviedla, že na základe informácií v spise. “Hovorí vám niečo pojem prezumpcia neviny?” spýtala Zsuzsová.

Túto otázku považuje právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic za neprípustnú. “Svedok má vypovedať o tom, čo prežíval vlastnými zmyslami a nie odpovedať na teoretické právne otázky,” spresnil advokát.

Toho otázky smerovali miestami k emotívnym odpovediam. Lipšic sa pýtal na vzťah Kušnírovej s dcérou, ako aj na dosah, aký na ňu zanechala vražda. Takéto otázky podľa Lipšica smerovali ku náhrade škody v otázke nemajetkovej ujmy. “Ako deklarovali obe rodiny, tak si nárok uplatnili nie pre to, aby získali financie. Chcú ho dať na dobročinné účely,” spresnil.

Zsuzsová sa po výpovedi Martininej matky rozplakala.

Pred súdom vypovedal aj otec Jána Kuciaka Jozef.

Reklama

Otca zavraždeného napadlo hneď po vražde jeho syna, že za tým stojí obžalovaný Marian K. „Hovoril som si, že sa u nás niečo také stať nemôže, máme funkčné súdy, funkčnú prokuratúru…opak bol pravdou,“ uviedol na margo vraždy novinára Kuciakov otec.

To, že si vraždu tohto typu na Slovensku nikto nedovolí, si podľa neho myslel aj jeho syn. Vo svojej výpovedi rozprával aj o vyhrážkach Mariana K. na Kuciakovu osobu, ktoré už boli medializované.

Na snímke rodičia Jána Kuciaka Jozef a Jana Kuciakovci

Slovám Jany Kuciakovej nebolo pred súdom vôbec rozumieť. Po zložení svedeckej prísahy sa predsedníčka senátu spýtala prokurátora a obhajcov, či súhlasia s upustením od výsluchu. Obe strany súhlasili. Čítala sa tak jej výpoveď z prípravného konania. V nej uviedla, že radila synovi, nech nepíše o nebezpečných témach. Ten jej mal odpovedať, že to robí, aby sa na Slovensku žilo lepšie.

Pred senátom ŠTS vypovedal v utorok aj brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak mladší. Súdu rozprával o tom, aký mal s bratom vzťah, ale aj o vyhrážkach Mariana K. jeho bratovi, ktoré už boli medializované. Na otázku, či sa Ján Kuciak Mariana K. bál, uviedol, že keby sa ho nebál, tak by nepodával trestné oznámenie.

 

Reklama

Miroslav M. o sebe tvrdil, že nie je dobrý človek, uviedla jeho bývalá partnerka

Miroslav M., ktorý priznal vinu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice ako aj podnikateľa Petra Molnára o sebe tvrdil, že nie je dobrý človek. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to uviedla Martina Rigová, ktorá s ním istý čas žila v spoločnej domácnosti.

Zároveň však uviedla, že na to, prečo to tvrdí, sa ho nepýtala, keďže ani on sa jej nepýtal na jej problémy. Miroslav M. bol podľa slov bývalej partnerky skromný, tichý a utiahnutý človek, ktorý jej pomáhal s chodom domácnosti a mal dobrý vzťah s jej mladším synom. Pár týždňov po zadržaní priateľa jeho mamy Miroslava M., ako aj ďalšieho obžalovaného Tomáša Sz. spáchal jej syn Ronald samovraždu. Okrem bratranca Tomáša Sz. alebo Zoltána Andruskóa, o ktorom hovoril len v dobrom, sa podľa nej veľmi nestýkal s inými osobami a väčšinu volného času trávil s ňou. Obžalovaný mal podľa svedkyne kladný vzťah k zbraniam, aj z tohto dôvodu slúžil v minulosti v armáde.

O vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej svedkyňa podľa vlastných slov nevie nič konkrétne, aj keď sa o udalosť prostredníctvom médií zaujímala. Osobne sa poznala so zavraždeným podnikateľom Petrom Molnárom, v čase jeho vraždy však ešte nepoznala Miroslava M.

 

Popoludňajšie výpovede

Na pojednávanie prišiel Zoltán Andruskó. Ten bol podľa vlastného priznania sprostredkovateľom medzi Alenou Zs. a vykonávateľmi dvojnásobnej vraždy Miroslavom M. a Tomášom Sz.

Andruskó bol za vraždu novinára právoplatne odsúdený koncom minulého roka potom, ako mu iný senát ŠTS schválil dohodu o vine a treste. Za Kuciakovu vraždu si odpykáva 15-ročný trest odňatia slobody v strednom stupni stráženia.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali