Šmejdi roka, alebo ako Česi bojujú proti globálnemu systému konzumerizmu

❚❚

Praha 26. júna 2018 (HSP/Sputnik/Foto: wikimedia)

 

S problémom “kazítok” alebo plánovaného zastarávania sa iste stretol každý. Opravy sú príliš drahé alebo nedostupné. Výrobcovia nás tak chcú nútiť, aby sme si neustále kupovali nové produkty, aj keď sme so starými ešte spokojní. Urobiť s tým poriadok sa rozhodol jeden český start-up spolu so svojimi partnermi. Píše Nikita Odintsov

Ilustračné foto

„Plánované zastarávanie výrobkov je fenomén, s ktorým sa spotrebitelia stretávajú nielen vo vyspelých krajinách, ale i u nás,” hovorí Sputniku riaditeľ Sdruženia českých spotrebiteľov (SČS) Viktor Vodička. „Problém je v tom, že sa tieto praktiky darí preukázať len vo veľmi ojedinelých prípadoch,” dodáva.

.

Práve to sa snaží zmeniť Jan Charvát, zakladateľ online platformy Opravárna, ktorá združuje opravárov v Česku, vďaka ktorej si spotrebitelia môžu kdekoľvek v krajine nájsť opravára a nechať si odstrániť chybu. Tento start-up je jeden z úspešných príkladov zdieľanej ekonomiky.

„Teraz sa rozširujeme aj do osvetovej oblasti,” hovorí Sputniku Jan Charvát. „Pôsobíme ako na spotrebiteľov, aby si kupovali výrobky, ktoré sa dajú opraviť, tak i na firmy, aby na trh dodávali kvalitné výrobky a postupne by sme eliminovali šmejdy, ktoré sa opraviť nedajú,” dodáva.

.

Jeho kampaň Opravme Česko, ktorej sa zúčastní i SČS, sa bude snažiť motivovať ako spotrebiteľov, tak i výrobcov. Vďaka svojej rozsiahlej databáze plánuje vybrať výrobky, ktoré sa dajú opraviť a ktoré nie. „Urobíme stupnicu podľa kategórií (napr. mobily alebo počítače), tak i podľa konkrétnych značiek a budeme všetko verejne komunikovať cez médiá a sociálne siete,” vysvetľuje svoj nápad Jan Charvát. Výsledok bude i anticena „Šmejdi roku”, čiže zoznam výrobkov, ktoré sú zámerne konštruované tak, aby ich nebolo možné opraviť.

„Napríklad pri tyčových mixéroch to robia naschvál,” hovorí Jan Charvát. „Dajú tam plastové koliesko, čo roztáča mixér, to sa opotrebuje a nové nezoženiete. No i na túto aktivitu sa snažíme zapôsobiť. Spolupracujeme s 3D tlačiarňou Open Innovations. Plánujeme vytvoriť databázu náhradných dielov a potom ich tlačiť (to stojí pár korún), a preto aj toto budeme v budúcnosti schopní opraviť,” prichádza s riešením Charvát.

Lenže nejde iba o chybné súčiastky. Ide i o samotný design výrobku. „Napríklad sme sa stretli s problémom, kedy výrobcovia dávajú v televízore kondenzátor blízko tepelného zdroja. Za tie dva roky kondenzátor odíde a výrobca vám povie, že s tým nič bohužiaľ neurobia a kúpte si nový výrobok. „Stačilo by ale kondenzátor dať inde. Podľa nášho názoru je to úmysel,” hovorí o svojich skúsenostiach Charvát.

Nejde preto samozrejme iba o český problém. Uvedomuje si ho i EÚ, ktorá sa prostredníctvom smernice o ekodesigne snaží prinútiť výrobcov, aby navrhovali svoje výrobky tak, aby sa zámerne neznižovala ich životnosť a dali by sa opraviť. Pritom môže ísť aj o problém softvéru, kedy je napríklad tlačiareň naprogramovaná tak, že po nejakej dobe prestane tlačiť. „V tíme sme mali jedného ‚hackera‘, ten to zistil, program zmenil a tlačiareň mohla tlačiť ďalej,” spomína Jan Charvát.

„Na národnej úrovni však legislatíva zatiaľ neexistuje. Naopak vo Francúzsku, pokiaľ sa preukáže, že niekto úmyselne skracuje životnosť výrobkov, to bude trestný čin,” upozorňuje Viktor Vodička. Lenže i v celej EÚ je to skôr výnimka. „Žaloby sú síce možné, lenže preukázanie škody, alebo ujmy je dlhé a náročné, čo v prípade sporu jednotlivca nie je racionálne,” dodáva riaditeľ SČS.

.

Lenže najväčší problém môže práve spočívať v tom, že si spotrebiteľ sám radšej kúpi nový výrobok, než aby opravil starý. „Môžeme sa snažiť, ako chceme, ale pokiaľ si spotrebiteľ bude chcieť každé 2 roky kúpiť nový mobil, tak s tým nič neurobíme,” hovorí Charvát. Pri iných výrobkoch tak ale nemusí byť. „V prípade vysávačov je ich hlavnou funkciou, aby vysávali čo najdlhšie, a je jedno akú majú farbu,” dodáva.

Práve preto je osvetová kampaň tak dôležitá. „Je potrebné, aby sme si ako spotrebitelia uvedomili, že si môžeme vybrať, a preto, aby sme toto právo mohli naplniť, tak by ti výrobcovia informáciu mali oznámiť. Musíme sa naučiť informácie od týchto výrobcov chcieť,” zdôrazňuje Vodička.

Okrem spotrebiteľov o to majú záujem aj predajcovia. Nie je preto náhoda, že obchodný gigant Alza.cz sa stal jedným z partnerov kampane Opravme Česko. „Zaviazali sa, že zo svojho segmentu budú vyraďovať nekvalitné šmejdy,” hovorí Charvát.

Prvá verejná akcia, kde budú slávnostne odhalení Šmejdi roka, sa bude konať už 15. septembra v kampuse Hybernská v Prahe. Budú tam prítomní zástupcovia Komisie, OSN, Ministerstva životného prostredia i firiem. Na mieste sa bude opravovať, prednášať, budú tam aj workshopy a nakoniec všetko zavŕši slávnostný koncert.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali