Slovensko bolo označené. Aké má možnosti a čo ho čaká

Slovensko bolo označené. Aké má možnosti a čo ho čaká

Bratislava 27. februára 2023 (HSP/Foto: Kremlin)

 

Prológ je jednoduchý.. Západ tvrdí, že dodáva zbrane a peniaze Ukrajine, aby sa ubránila ruskej agresii, pričom konflikt podáva ako imperialistickú vojnu Ruska proti susednému nezávislému štátu. Ruská verzia je, že Rusko vedie vynútenú obrannú vojnu proti NATO a kolektívnemu Západu, ktorý pričom v 2014 ovládol Ukrajinu a nasmeroval ju proti Rusku, takže Rusko predišlo vojne na svojom území, ku ktorej by určite došlo neskôr. Rusko rieši na Ukrajine niekoľko úloh, a to hlavne zastavenie zabíjania ruského obyvateľstva na Donbase, vytlačenie NATO od svojich aktuálnych hraníc a vytvorenie nárazníkového pásma proti paktu

Ruský minister obrany Sergej Šojgu a prezident Ruskej federácie Vladimir Putin

Čo urobil svet

Jednotlivé štáty následne urobili stávku. 52 štátov stavilo na víťazstvo Západu. Zvyšných 144 štátov stavilo na víťazstvo Ruska alebo si zatiaľ neprisadli k hre a vyčkávajú.

Reklama

V Európskej únii všetky štáty okrem Maďarska stavili na víťazstvo Západu, teda na svoje víťazstvo. Vrátane Slovenska, ktorého Hegero-Matovičová vláda s ministrom obrany Jaroslavom Naďom sa mentálne vníma ako súčasť kolektívneho Západu, súčasť NATO.

 

Reklama

Čo v dvoch základných prípadoch

Ak zvíťazí Západ, čo by malo v praxi znamenať minimálne vytlačenie Ruska na hranice spred vojny, je z pohľadu Slovenska všetko v poriadku. Budeme na víťaznej strane.

Ak konflikt uviazne v nejakej polovičnej fáze, že ani Rusko nebude mať síl na obsadenie celej Ukrajiny, ani Ukrajina na vytlačenie Ruska zo svojho územia, bude to len príprava na ďalší konflikt. Západ bude vyzbrojovať tú časť Ukrajiny, ktorá zostane pod jeho kontrolou a Rusko sa bude snažiť lepšie pripraviť na budúcu konfrontáciu.

Nastať však môže aj situácia, s ktorou v Európe okrem Maďarska nikto neráta a to, že zvíťazí Rusko. Za víťazstvo Ruska sa bude považovať ovládnutie celého územia Ukrajiny alebo väčšiny jej územia. To by v podstate znamenalo, že Maďarsko ale aj Slovensko bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou hranice s Ruskou federáciou.

 

Ako sa vidíme my a ako nás vidia Rusi

Slovensko, tak ako všetky štáty Západu sa nevníma ako účastník konfliktu. Dodávame iba zbrane a financujeme Zelenského režim na Ukrajine ale nebojujeme. Teda nie sme účastníkom konfliktu.

Reklama

Diametrálne odlišne nás však vníma Rusko. Doteraz v televíznych reláciách ale po dnešku aj oficiálne sme označení za účastníka konfliktu. Putin dnes povedal, že štáty, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine sú súčasťou konfliktu. Teda z pohľadu Ruska je účastníkom konfliktu aj Slovensko.

A toto je presne ten prípad, keď vnímanie druhej strany je dôležitejšie, ako to ako sa vnímame sami. Jednoducho ak nás Rusko považuje za nepriateľa a účastníka konfliktu, má za úplne legitímne voči nám zasiahnuť a my, či sa vidíme tak alebo onak, budeme na to musieť reagovať.

 

Čo znamená zasiahnuť a čo znamená reagovať

V tomto prípade zásah Ruska voči nepriateľským štátom zúčastňujúcim sa na konflikte sa vníma ako jednoznačne vojenský. Teda silový.

Rusko okrem toho, že nám zastaví dodávky surovín (ropa, jadro, plyn) nemá iné ekonomické možnosti na zásah proti Slovensku, ale ak sa bude front pohybovať v blízkosti našich a ukrajinských hraníc, bude môcť zasiahnuť vojensky.

Reklama

Zasiahne? To je zatiaľ veľká neznáma. Bude pravdepodobne záležať na konkrétnych vtedy aktuálnych okolnostiach.

 

Čo urobí Západ a NATO

Ako sa zachová v prípade vojenských operácií Ruska voči Slovensku NATO? Pôjde brániť svojho malého člena? Vstúpi kvôli nám do otvorenej konfrontácie s Ruskom?

Treba si uvedomiť, že Západ to je jedna miliarda najbohatších ľudí na planéte. Takzvaná Zlatá miliarda. Táto časť sveta je schopná vyprodukovať také kvantum zbraní, ak rozbehne svoju vojenskú výrobu, že Rusko v žiadnom prípade nedokáže adekvátne odpovedať ani držať krok.

Otázka je, či to Západ – hlavne európske krajiny budú chcieť. Otvorená konfrontácia totiž postupne zasiahne všetkých a ak aj by vyslovene ich krajiny neboli zničené na prach, ako bude zničená Ukrajina a priľahlé krajiny, určite všetkých značne poškodí. Na dlho bude po bohatstve, prosperite a pohodovom živote.

Schopnosť vyrobiť kvantum sofistikovaných zbraní tiež ešte neznamená zaručené víťazstvo. Treba aj odhodlaných vojakov. Bude ich mať Západ? Na Slovensku, dovolím si tvrdiť, by reálne do boja proti Rusku išlo minimum ľudí. Ak by boli donútení (povolávacie rozkazy o ktorých sa toľko diskutuje) väčšina by prebehla k Rusom tak ako počas druhej svetovej vojny a bojovala by s nimi proti Anglosasom.

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Iná by bola asi situácia v ďalších krajinách. Viem si predstaviť, že v Poľsku alebo pobaltských krajinách by bola ochota bojovať proti Rusku omnoho väčšia, v Bulharsku by to zas bolo podobné ako u nás. Rozhodujúce však je, aby bola ochota bojovať v Nemecku, Francúzsku, Taliansku. A bola by? Netrúfnem si to dnes odhadnúť.

Myslím si však, že v tejto vojne, v ktorej sme už zapojení, sú obyvatelia Európy ochotní zotrvať kým to veľa nestojí, ale nemyslím si, že by v nej boli ochotní zotrvať aj keby bolo treba ísť zomierať. Ale tak možno uvidíme.

 

Čo na to ostatní

Tí, ktorí sa nepripojili k západným sankciám na tom nechutne zarábajú. Čína, India, Turecko a ďalšie štáty, bohatnú na úkor nie Ruska, ako si mylne niektorí myslia, ale na náš úkor – na úkor Európanov. Rovnako tak však aj USA.

Reklama

V týchto dňoch sa však začalo široko hovoriť o ochote Číny dodávať Rusku zbrane. Možno ide iba o spravodajskú hru amerických tajných služieb, odkiaľ tieto informácie pochádzajú. Môže to byť reakcia na mierový plán predložený Čínou. Tento mierový plán totiž nie je pre Západ nijako priaznivý.

Ak sa na celú ukrajinskú vojnu pozrieme optikou Činy, dodávky zbraní by dávali logiku. Pre Čínu je predsa omnoho jednoduchšie oslabiť Západ v proxi vojne rukami Rusov na Ukrajine, ako nechať ho, aby sa vysporiadal s Ruskom a potom sa mohol plne skoncentrovať na Ríšu stredu.

Samozrejme – vojenská výrobná kapacita čínskeho zbrojného priemyslu je niečo úplne iné, ako výrobná kapacita Ruska (v násobkoch) a aj niečo úplne iné, ako výrobná kapacita kompletného Západu. Misky váh, čo sa týka dodávok zbraní, by sa priklonili na stranu Ruska.

Ako by ste vnímali takýto vstup Číny do vojny na strane Ruska vy? Mne sa zdá, že by to bola úplne nová realita. Realita v ktorej Slovensko patrí síce k agresívnej, ale stále menej dôležitej menšine.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali