Slováci nezabudli na oslobodenie Bratislavy Červenou armádou

Slováci nezabudli na oslobodenie Bratislavy Červenou armádou

Bratislava 3. apríla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov sa prihovoril Slovákom pri príležitosti nadchádzajúceho výročia oslobodenia Bratislavy Červenou armádou 4. apríla. Ruská ambasáda navyše zverejnila projekt s archívnymi fotografiami na túto tému

Igor Bratčikov, Červená armáda, Rusko
Na snímke Igor Bratčikov

“Vážení občania Slovenska!

Reklama

Drahí priatelia!

Od pamätného 4. apríla, keď sovietske jednotky oslobodili hlavné mesto Slovenskej republiky od nemeckých okupantov počas Bratislavsko-brnianskej operácie, uplynulo 76 rokov. A aj keď sa tento rok pre pandémiu už mnohí z nás nebudú môcť tradične stretnúť pri Pamätníku sovietskych vojakov na Slavíne, čin padlých vojakov Červenej armády navždy zostane v našich srdciach. V Rusku si veľmi vážime, že si Slovensko ctí svojich osloboditeľov, má na pamäti poučenie z minulosti, ktoré je pre nás dnes mimoriadne dôležité.

Reklama

Ešte v roku 1945, rovnako ako dnes, pripadol dátum oslobodenia hlavného mesta Slovenska na Veľkonočný týždeň, keď kresťania oslavujú veľkú renesanciu, triumf života nad smrťou, svetlo nad tmou.

Zo srdca pozdravujem  občanov Slovenska pri príležitosti  výročia oslobodenia Bratislavy a želám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov. Želám vám mier, lásku a prosperitu! Nech sú vaše domovy plné tepla a pohodlia, nech sú vaše rodiny zdravé a šťastné.

Veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike

I. Bratčikov.”

 

Reklama

 

Vážení občania Slovenska!
Drahí priatelia!

Od pamätného 4. apríla, keď sovietske jednotky oslobodili hlavné mesto…

Uverejnil používateľ Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Посольство России в Словакии Štvrtok 1. apríla 2021

“Oslobodenie Bratislavy. Hrdá pamäť”

Sputnik tiež uvádza, že pri príležitosti 76. výročia oslobodenia Bratislavy Červenou armádou od nacistických útočníkov pripravili pracovníci historicko-pamiatkovej skupiny ruského veľvyslanectva na slovenskom unikátny projekt “Oslobodenie Bratislavy. Hrdá pamäť”.

Reklama

Ide o sériu umelecky navrhnutých plagátov venovaných jednej z najvýznamnejších udalostí v dejinách Slovenska. Ilustrácie sú založené na vzácnych archívnych dokumentoch.

“…V marci 1945 sa jednotky Červenej armády priblížili k Bratislave s bitkami. Podľa plánu Bratislavsko-Brnenskej operácie sa plánovalo zachytiť dve dôležité vojensko-priemyselné centrá a poraziť veľké skupiny nemeckých fašistických vojsk v oblastiach miest Bratislava a Brno.

Vďaka starostlivej a tajnej príprave a kompetentnej koordinácii akcií vojsk 2. ukrajinského frontu (veliteľ-maršál Sovietskeho zväzu Rodion Malinovský) bola Bratislava už 4. apríla oslobodená od nacistov.

Pouličné bitky boli krátkodobé, ale divoké. Hrdinstvo a odvaha vojakov Červenej armády odhaľujú operatívne súhrny bojových správ a zoznamy ocenení vojakov a dôstojníkov.

Celkové straty vojsk 2. ukrajinského frontu a Dunajskej flotily predstavovali 79 596 vojakov a dôstojníkov, z ktorých 16 933 bolo nenahraditeľných.

Za hrdinstvo a vojenskú odvahu prejavenú počas oslobodenia Brna a Bratislavy boli 99 útvarov a jednotiek ocenení vyznamenaniami a 15-ti bol udelený čestný titul «Bratislavský».

Šťastné sviatky, priatelia! Gratulujeme k 76. výročiu oslobodenia Bratislavy od nacistickej okupácie! Pamätáme si a sme hrdí!” uvádza veľvyslanectvo na sociálnej sieti.

 

 

Pri príležitosti 76. výročia oslobodenia Bratislavy Červenou armádou od nacistických útočníkov pripravili pracovníci…

Reklama

Uverejnil používateľ Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Посольство России в Словакии Piatok 2. apríla 2021

 

Ľudia reagujú

Pod príspevkom veľvyslanca sa objavili stovky komentárov od vďačných predstaviteľov slovenského národa. Tu sú len niektoré z nich.

“Ďakujeme! Vďaka Vám sme sa mohli našim rodičom narodiť a žiť, študovať a pracovať v mieri. Vďaka Vám sme mohli priniesť na svet naše deti. Nikdy nezabudneme! Nás oslobodila Červená armáda, nie armáda USA!” Zareagovala Alexandra Abde.

Reklama

“Vďaka Červenej armáde prežilo Slovensko desaťročia úspešného rozvoja národa a rastu hospodárstva v mierových podmienkach. Likvidáciou nacizmu sme sa vyhli chystanej genocíde. A na to, ako aj nesmierne obete sovietskeho ľudu, nikdy nezabudneme. Hlboká poklona a vďaka!” Uviedol Vladimír Struhár.

“Slovensko nikdy nezabudne, kto oslobodil našu krajinu od fašizmu za cenu najdrahšiu, za cenu mladých ľudských životov. Česť a sláva patrí hrdinom Sovietskej armády. Ďakujeme,” zdôraznila Magda Len Lenka.

“Na Slovensku ešte áno, ale zapredanci Bruselu v Česku určite zabudnú. Ďakujeme, česť a sláva Červenej armáde,” vyslovil sa Ladislav Průša.

“Žiadne slová vďaky nebudú stačiť, aby sme vyjadrili úctu všetkým padlým vojakom sovietskej armády. Nikdy nezabudneme, odkiaľ prišla sloboda,” podotkol Juraj Paulovič.

“Veľká vďaka vám za slobodu. Položili za nás to najcennejšie, čo mali. Veľká úcta,” poďakovala Danuška Daňková.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali