Úvod sezóny v Söldene senzačne pre Novozélanďanku Robinsonovú, Vlhová na 14. mieste

Úvod sezóny v Söldene senzačne pre Novozélanďanku Robinsonovú, Vlhová na 14. mieste

Sölden 26. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Marco Trovati)

 

Mikaela Shiffrinová prekvapujúco nevyhrala úvodný obrovský slalom žien novej sezóny Svetového pohára v rakúskom Söldene. Fenomenálna Američanka sa musela skloniť pred umením iba 17-ročnej Novozélanďanky Alice Robinsonovej, s ktorou prehrala o 6 stotín sekundy. Tretia skončila francúzska špecialistka na túto disciplínu Tessa Worleyová s mankom 36 stotín. Slovenka Petra Vlhová neudržala siedmu priečku po prvom kole a napokon skončila štrnásta. Za víťazkou zaostala o 1,78 s

Na snímke Petra Vlhová

Vlhová je úradujúca majsterka sveta v obrovskom slalome zo švédskeho Aare, ale úvody sezón v Söldene jej nevychádzajú podľa predstáv. Na ľadovci Rettenbach 24-ročná Liptáčka dosiaľ nestála na pódiu pre tri najlepšie. Vzhľadom na zdravotné problémy a nakopené tréningové manko počas letnej prípravy sa Vlhovej tréner Livio Magoni pred pretekmi v Söldene vyjadril, že bude v úvode sezóny spokojný aj s umiestnením od piateho do desiateho miesta. Napokon sa mu to nesplnilo.

Reklama

“Nešla som dobre a bolo to vidieť na výslednom čase. Nedá sa nič robiť, treba sa z toho poučiť a ísť ďalej. Nebolo to v trati, chyba je vo mne. Neviem ani, čo mám povedať. Nevyšlo to a treba makať ďalej, aby to bolo lepšie. Vravela som už predtým, že Robinsonová bude veľmi silná. Dalo sa to čakať, veď už na konci minulej sezóny vo finále SP v Soldeu skončila druhá. Konkurencia nespí. Tento rok to môže byť úplne iné ako v minulej sezóne,” povedala Petra Vlhová v rozhovore pre RTVS.

Obrovský slalom v Söldene má status najťažšieho v kalendári Svetového pohára žien, keďže sa štartovalo vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške. S prevýšením takmer 400 m a 50 bránkami v 1. kole je tiež najdlhší spomedzi porovnateľných ženských “obrákov” v SP, čiže je náročné vydržať s dychom až do cieľa. Vlhová sa pustila do boja s traťou ako prvá z elitnej skupiny pretekárok. V prvej rovnejšej časti získala potrebnú rýchlosť a udržala si ju aj v nájazde do strmej pasáže. Potom sa však dostatočne nevyrovnala so zmenami rytmu a do cieľa v miernejšom kopci nebola až taká rýchla. Slovenka aj jej súperky si tiež museli zvyknúť na zmenu svetelných podmienok počas jazdy, keďže úvodnú časť svahu v 1. kole osvetľovalo slnko a jej druhá polovica bola v tieni.

Reklama

V druhom kole sa už slnko silnejšej oprelo do svahu a najmä spodná časť pred cieľom sa vyznačovala mäkším podkladom. Vlhová mala na začiatku svojej jazdy vyše sekundový náskok po prvom kole pred tými, čo už boli v cieli, ale postupne oň prišla. Lyže sa jej nekĺzali podľa predstáv a v strmej časti svahu sa nevyhla chybám. V cieli jej patrilo priebežné 9. miesto a neskôr sa zosunula na výslednú 14. pozíciu. Do hodnotenia Svetového pohára si pripísala prvých 18 bodov.

Druhé kolo poznačil ťažký pád Rakúšanky Bernadette Schildovej, ktorá si zrejme roztrhla väzy v kolene a musela podstúpiť bezprostredný letecký transport do nemocnice. Schildovej patrila po 1. kole dvanásta priečka a spomedzi Rakúšaniek bola na tom najlepšie. Po jej páde sa preteky približne na 10 minút zastavili, ale pokračovanie bolo nanajvýš zaujímavé a dramatické. Napokon sa z prvého víťazstva v pretekoch SP v kariére tešila juniorská majsterka Robinsonová, ktorá len v decembri oslávi 18. narodeniny. Držiteľku 60 triumfov v SP Shiffrinovú zdolala o 6 stotín. Na stupne víťazov sa dostala aj dvojnásobná majsterka sveta v obrovskom slalome Tessa Worleyová. Ďalšou senzáciou je šieste miesto Nórky Marie Therese Vibergovej, ktorá mala na hrudi štartovné číslo 58. Siedma skončila Rakúšanka Franziska Gritschová s tridsaťsedmičkou.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2019/2020 – Sölden (Rak.) – výsledky:

Obrovský slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Alice Robinsonová (N. Zél.) 2:17,36 min, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,06 s, 3. Tessa Worleyová (Fr.) +0,36, 4. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) +0,85, 5. Federica Brignoneová (Tal.) +0,87, 6. Maria Therese Vibergová (Nór.) 1,03,… 14. Petra Vlhová (SR) +1,78

Poradie v obrovskom slalome žien (po 1 z 9 pretekov): 1. Alice Robinsonová (N. Zél.) 100 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 80, 3. Tessa Worleyová (Fr.) 60, 4. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) 50, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 45, 6. Maria Therese Vibergová (Nór.) 40,… 14. Petra Vlhová (SR) 18

Reklama

 

11:09 Shiffrinová líderkou v 1. kole v Söldene, Vlhová zatiaľ na 7. mieste

Američanka Mikaela Shiffrinová je priebežnou líderkou sobotného obrovského slalomu žien v rakúskom Söldene, ktorý je tradične úvodným podujatím nového ročníka Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Shiffrinová má po odjazdení elitnej tridsiatky z celkového počtu 66 pretekárok na čele náskok 14 stotín sekundy pred mladučkou Novozélanďankou Alice Robinsonovou, Talianka Federica Brignoneová na tretej priečke zaostáva už výraznejšie: o 86 stotín. Slovenka Petra Vlhová je s odstupom 1,47 s za Shiffrinovou siedma.

“Nešlo sa mi zle, ale ani dobre, Vrchnú časť som nemala zlú, do ´strminy´ som vošla celkom fajn. Potom som však stratila rytmus a bolo ťažké sa do toho vrátiť. Snažila som sa pustiť lyže, ale nešlo to poriadne. Mala som aj problém prispôsobiť sa zmene zo slnečnej časti trate do tieňa. Kým som si zvykla, prešla som dve bránky. Sú to len prvé preteky, viem, kde som urobila chyby. Do druhého kola pôjdem naplno, hoci strata sekunda a pol je dosť,” uviedla Petra Vlhová po 1. kole v reakcii pre RTVS.

Vlhová je úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne zo švédskeho Aare, ale vlaňajší obrovský slalom v Söldene po chybe v druhom kole nedokončila. Na ľadovci Rettenbach 24-ročná Liptáčka dosiaľ nestála na pódiu pre tri najlepšie. Vzhľadom na zdravotné problémy a nakopené tréningové manko počas letnej prípravy sa Vlhovej tréner Livio Magoni pred pretekmi v Söldene vyjadril, že bude v úvode sezóny spokojný aj s umiestnením od piateho do desiateho miesta.

Reklama

Obrovský slalom v Söldene má status najťažšieho v kalendári Svetového pohára žien, keďže sa štartuje vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške. S prevýšením takmer 400 m a 50 bránkami je tiež najdlhší spomedzi porovnateľných ženských “obrákov” v SP, čiže je náročné vydržať s dychom.

Vlhová sa pustila do boja s traťou ako prvá z elitnej skupiny pretekárok. V prvej rovnejšej časti získala potrebnú rýchlosť a udržala si ju aj v nájazde do strmej pasáže. Potom sa však dostatočne nevyrovnala so zmenami rytmu a do cieľa v miernejšom kopci nebola až taká rýchla. Vlhová aj jej súperky si tiež museli zvyknúť na zmenu svetelných podmienok počas jazdy, keďže úvodnú časť svahu v 1. kole osvetľovalo slnko a jej druhá polovica bola v tieni. Podľa spolukomentátorky RTVS Veroniky Velez-Zuzulovej P. Vlhová predviedla tradične bojovný výkon. Prvé kolo ešte pokračuje výkonnostne slabšími pretekárkami. Ďalšie Slovenky už medzi nimi nefigurujú. Druhé kolo s tridsiatkou najlepších pretekárok sa začne o 13.00 h.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2019/2020 – Sölden (Rak.):

Obrovský slalom žien – 1. kolo /po elitnej tridsiatke/: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:07,89 min, 2. Alice Robinsonová (N. Zél.) +0,14 s, 3. Federica Brignoneová (Tal.) +0,86,… 7. Petra Vlhová (SR) +1,47

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali