ŠAHY: Primátor podal trestné oznámenie pre podozrenie zo sprenevery financií

ŠAHY: Primátor podal trestné oznámenie pre podozrenie zo sprenevery financií

Šahy 14. januára (TASR) – Pri vykonaní periodickej štvrťročnej inventarizácie na Mestskom úrade v Šahách pri správe miestnych daní a poplatku za komunálny odpad za mesiac október minulého roka vzniklo podozrenie z manipulácie výstupných zostáv. Súčasne tým vzniklo aj podozrenie z možnosti sprenevery finančných prostriedkov na daňovom referáte, pričom táto činnosť mohla trvať niekoľko rokov. Primátor Šiah Ján Lőwy ako štatutár podal trestné oznámenie vo veci z podozrenia sprenevery finančných prostriedkov na orgány činné v trestnom konaní. Súčasne rozviazal pracovný pomer s pracovníkmi daňového referátu. „Jedným z dôvodov, že sa takýto prípad vôbec mohol stať bola skutočnosť, že v úsilí vyjsť v ústrety obyvateľom mesta sa umožnilo, aby hotovostné platby za miestne dane a poplatok za komunálny odpad od obyvateľov a právnických osôb vyberal správca týchto daní a poplatku. To znamená, že v jednej osobe vyrubil a evidoval dane a poplatky, zaevidoval platby a prijímal aj hotovosť, ktorú mal povinnosť odviesť do hlavnej pokladne,“ informoval primátor.

Inventarizačná komisia, ktorá pravidelne štvrťročne overovala súlad evidenčných stavov s účtovníctvom, nezistila žiadne rozdiely, pretože predložené zostavy pravdepodobne boli prispôsobené, resp. zmanipulované na hodnoty vedené v účtovníctve. Vzhľadom na to, že nebol vykázaný žiadny rozdiel pri inventarizácii daňových pohľadávok, nevznikol dôvod na položkovité preverenie rozsiahlych, viac než 400-stránkových zostáv daňovníkov jednotlivo. Po zistení tohto skutku sa okamžite vykonali opatrenia, potvrdil Lőwy. Príručné pokladnice na daňovom referáte sa zavreli, čím sa zrušil prístup správcov miestnych daní a poplatku k hotovostným platbám. Správa daní sa oddelila od výberu daní. Platby za dane a poplatky do výšky maximálne 300 eur je možné realizovať len v hlavnej pokladni mestského úradu. „Vykonala sa hĺbková kontrola realizovania hotovostných platieb na úrade v ešte existujúcich pokladniciach, kde sa nezistili žiadne nedostatky. Toho času pokračuje vyšetrovanie v trestnej veci z podozrenia sprenevery finančných prostriedkov Mesta Šahy,“ uviedol primátor. Zároveň ubezpečil obyvateľov mesta, že napriek vzniknutej situácii sa občania, ktorí riadne splnili svoju daňovú povinnosť voči mestu, nemusia obávať, že budú opätovne vyzvaní na zaplatenie dane či poplatku za komunálny odpad.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali