Rusko zničilo “Vampírov”. Západní experti nemôžu uveriť, že sa to stalo

❚❚

Moskva 10. apríla 2024 (HSP/Interia/Foto:screenshot)

 

Zničenie RM-70 Vampire na Ukrajine bolo pre západných expertov šokom, uvádza v svojom článku pre poľské noviny Interia Filip Mielczarek

bojové vozidlo RM-70 Vampire
Na snímke bojové vozidlo RM-70 Vampire

Rusi majstrovsky zničili v Charkove dva výkonné raketomety RM-70 Vampire českej výroby, ktoré AFU používala na zasahovanie objektov na území Belgorodu, píše Interia. Jednoducho ich rozmetali na kusy. Západní experti sú šokovaní tým, čo sa stalo.

.

Ukrajinské ozbrojené sily práve prišli o dva výkonné raketomety RM-70 Vampire MLRS. Tieto veľkolepé zbrane boli Ukrajine dodané minulý rok z Českej republiky. Oba systémy úplne zničili Rusi v Charkove. Propagandistické médiá Kremľa dokonca zverejnili zábery, ktoré ukazujú priebeh ich likvidácie.

Ruský prieskumný dron najprv sledoval dve jednotky RM-70 Vampire, ktoré stáli na kraji jednej charkovskej ulice, a následne bol použitý na koordináciu raketového úderu na cieľ. Ruská armáda pri útoku pravdepodobne použila jednu raketu Iskander alebo Kinžal. Útok ukrajinských vojakov prekvapil. Nanešťastie nemali čas presunúť svoje vozidlá a ukryť sa na bezpečnom mieste.

.

 

Rusi zničili dve odpaľovacie zariadenia rakiet RM-70 Vampire

“Iskander” alebo “Kinžal” leteli takou veľkou rýchlosťou a explodovali s takou obrovskou silou, že obe odpaľovacie zariadenia sa rozleteli na kusy a na mieste útoku vypukol mohutný požiar. Tlaková vlna spôsobená výbuchom ruskej rakety a rakiet v zásobníkoch Vampirov vážne poškodila susedné budovy a zranila okoloidúcich.

Ukrajinci na odvetu za ruské útoky na Charkov použili raketomety RM-70 Vampire MLRS. Vojenskí experti na webovej stránke Defence Blog priznali, že nechápu, prečo ruské prieskumné drony stále voľne lietajú nad ukrajinskými mestami vzdialenými desiatky kilometrov od frontovej línie. Predstavuje to obrovskú hrozbu pre personál a vojenské zariadenia.

 

RM-70 Vampire je určený na útoky na vojenské zariadenia

Dôsledky tejto situácie už bolestivo pociťujú vojaci brániaci Charkov a obyvatelia mesta, ktorí sa takmer denne musia v noci skrývať v protileteckých krytoch kvôli silnému ruskému bombardovaniu. Experti uvádzajú, že Kremeľ má plán na obsadenie Charkova v rámci nadchádzajúcej ofenzívy. Prípravy sú v plnom prúde, pričom sa ničia vojenské zariadenia, kritická infraštruktúra a sklady pohonných hmôt.

.

RM-70 je viacnásobný raketomet vyvinutý v Československu ako ťažšia a lepšia verzia raketometu BM-21 Grad. Vyrába sa od roku 1972 až dodnes. RM-70 MLRS vznikol ako nástupca odpaľovacieho zariadenia RM-51. RM-70 má šesťkolesový podvozok Ural-375D, na ktorom bol namontovaný Grad, nahradený osemkolesovým podvozkom Tatra 813, na ktorom bol namontovaný MLRS so štyridsiatimi raketami. Vďaka zväčšenému priestoru vozidla MLRS nesie zásobu štyridsiatich rakiet.

 

Čo je to vlastne český raketomet RM-70 Vampire?

Je vybavený motorom T-903-3 V-12 s výkonom 184 kW, ktorý mu umožňuje dosiahnuť rýchlosť 85 km/h. Odpaľovacie zariadenie má dojazd 400 kilometrov. Odpaľovacie zariadenie je dlhé 8,75 metra, široké 2,5 metra a vysoké 2,7 metra. Jeho hmotnosť je takmer 34 ton. Posádku vozidla tvorí šesť osôb. Je vyzbrojené raketometom kalibru 122,4 mm (zásoba munície 40 kusov). RM-70 Vampire MLRS môže zasiahnuť ciele na vzdialenosť až 20 kilometrov. Používajú sa rakety 9M22 a 9M28 používané v BM-21, ako aj modely miestnej výroby.

Odpaľovacie zariadenie môže odpaľovať jednotlivé strely aj salvy schopné sústrediť paľbu na tri hektáre územia. Okrem toho je odpaľovacie zariadenie vybavené centrálnym systémom regulácie tlaku v pneumatikách. Doteraz Česi údajne poslali na Ukrajinu viac ako 20 takýchto MLRS. Ukrajina túto zbraň doteraz nemala, ale keďže konštrukcia českých “Vampírov” je podobná konštrukcii Gradu, výcvik ukrajinskej armády nezabral veľa času.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali