Rusko ukazuje Ukrajine a Západu silnú obrnenú päsť

❚❚

Moskva 24. marca 2023 (HSP/vz.ru/Foto:screenshot youtube)

Ruský vojensko-priemyselný komplex sa “zrýchlil”, väčšina tovární pracuje na tri zmeny, povedal podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. V dôsledku toho podľa neho Rusko tento rok vyrobí 1 500 tankov. Naša armáda bude mať najsilnejšiu obrnenú päsť v celej Eurázii. Prevaha síl na ukrajinskom bojisku sa stane nespornou. Na účet akých zdrojov pôjde rekordná rýchlosť výroby obrnených vozidiel?

Ruský inovatívny tank T-14 Armata
Na snímke ruský inovatívny tank T-14 Armata

Rusko tento rok vyrobí 1 500 tankov, prisľúbil vo štvrtok podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. “Len v tomto roku vyrobíme 1 500 tankov. Spočítajte si, koľko ich dostane náš nepriateľ, aj podľa tých najoptimistickejších výpočtov – a máte odpoveď,” citovala Medvedeva agentúra RIA Novosti.“Áno, pred časom sme o tom neuvažovali, ale stalo sa nevyhnutnosťou spustiť výrobu nových zbraní. Sovietskemu zväzu trvalo niekoľko rokov, kým počas druhej svetovej vojny dosiahol aspoň rovnováhu s hitlerovským Nemeckom, nestalo sa to zo dňa na deň – objavili sa T-34 a Kaťuše a tak ďalej,” pripomenul Medvedev.

Podpredseda Bezpečnostnej rady je presvedčený, že ruský T-90M Proryv svojimi taktickými a technickými vlastnosťami prekonáva západné modely Leopard a Abrams.

.

“Je úplne zrejmé, že, povedzme, ten istý tank T-90M “Proryv” je náš najnovší tank. Podľa môjho názoru je to však v súčasnosti najlepší tank na svete. Na svete! Určite je lepší ako Leopard, ako Challenger, ako Abrams, a to aj v taktických a technických údajoch, dokonca aj z hľadiska takej zložky, ako je hmotnosť,” hovorí Medvedev. Politik poukázal na manévrovateľnosť Proryvu, jeho rýchlosť a dobré bojové vlastnosti. Podľa podpredsedu Bezpečnostnej rady “najdôležitejšie je, aby sa to všetko teraz vyrábalo v potrebných objemoch. A na to sa podľa neho v Rusku spúšťajú nové výrobné kapacity.

Najjednoduchší výpočet ukazuje, že takáto rýchlosť znamená výrobu piatich tankov denne. Podľa Medvedeva je takéto tempo celkom dosiahnuteľné, pretože domáci vojensko-priemyselný komplex sa citeľne zmenil.

.

“Vojensko-priemyselný komplex sa zrýchlil, pracuje aktívne, väčšina podnikov (nehovorím o tom z počutia, ale preto, že po nich cestujem) pracuje na tri zmeny, pracuje, ako sa hovorí, od kolies – priamo posiela všetko vojskám, vyrába najmodernejšie ruské typy zbraní, a to aj v situácii, keď sa nás naozaj snažia pripraviť o komponenty, odpojiť kyslík v určitých oblastiach,” dodal Medvedev.

Celkový počet tankov, ktoré má Rusko vo výzbroji, je 10 až 12 tisíc, domnieva sa bieloruský vojenský expert Alexander Alesin. “Vo vhodnom čase boli podľa Viedenského dokumentu stiahnuté a ponechané v skladoch na 30 rokov. Tisícepäťsto tankov je jedna šestina z tohto počtu. Najviac je zastúpený modelov T-72, ktorý sa mení na T-72 B3M, ktoré si v ničom nezadajú ani s Leopardmi, ani s Abramsmi. Počet, o ktorom hovorí Medvedev, nie je ani tak výroba nových, ako skôr “modernizácia” starých zásob,” vysvetlil Alesin pre VZGLJAD.

Výsledkom bude, že do roka či roka a pol bude mať Moskva najsilnejšiu obrnenú päsť nielen na našom kontinente, ale aj v Eurázii. To sa stane veľmi silným argumentom pri rokovaniach so západnými “partnermi”, predpovedá Alesin.

“Je pravda, že je veľmi dôležitá úloha zabezpečiť tankové závody komponentmi pre takúto modernizáciu. Tu je úzke miesto. Myslím si, že Čína nám pomôže s prvkami elektronickej základne – a nakoniec ruské a bieloruské sily túto prekážku prekonajú,” dúfa analytik. Tempo, ktoré ohlásil Medvedev, považuje za celkom reálne.

“Prevaha síl na bojisku sa v podstate už dosiahla. Faktom je, že po rozpade Sovietskeho zväzu západné krajiny prestali obnovovať svoje tankové parky. Mnohé továrne boli zatvorené, kapacity obmedzené. Vyžadovalo by si to veľa úsilia, času a peňazí, aby mohli modernizovať svoje existujúce modely alebo začať vyrábať nové. Takže Medvedevove slová sú veľmi vážnym vyhlásením,” povedal bieloruský expert pre noviny VZGLJAD.

.

Vadim Kozjulin, vedúci centra IAMP Diplomatickej akadémie ministerstva zahraničných vecí, v nadväznosti na Alesina predpokladá, že výroba toľkých nových obrnených vozidiel, o ktorých hovorí Medvedev, je sotva reálna a staré arzenály sa budú pravdepodobne modernizovať. “Podľa otvorených údajov pri rozpade Sovietskeho zväzu Rusko zdedilo 6 400 tankov, väčšina z nich bola odvtedy demontovaná, zošrotovaná alebo rozrezaná,” pripomína Kozjulin.

“Veľa obrnených vozidiel bolo jednoducho ‘zaparkovaných’ na území tovární, niekde za plotom, pod holým nebom – a tam dlhé roky hrdzaveli.

Žiaľ, tento spôsob “pomalej likvidácie” bol veľmi rozšírený. Preto zostavovatelia referenčných kníh tieto stroje nezapočítavali. Výsledkom bolo, že ročenka Vojenská bilancia 2020 napočítala 2 750 tankov v Rusku a 987 na Ukrajine. AFU mala vo výzbroji najmä modely T-64. Bolo ich približne sedemsto v rôznych modifikáciách. Zároveň aj tam obrnené vozidlá roky stáli za plotom pod holým nebom, teda “v sklade” – bolo ich viac ako tisíc, t. j. celkovo sa na Ukrajine k 24. februáru minulého roka nachádzalo viac ako dvetisíc tankov,” zdôrazňuje Kozjulin.

“V zásade máme zachované kapacity – niekoľko tankových závodov vrátane Uralvagonzavodu. Pravdepodobne teraz spoza plota, zo skladov vyťahujú hotové vozidlá, opravujú, modernizujú, vylepšujú,” naznačuje Kozjulin. – V každom prípade, ak sa Medvedevov sľub splní, bude to znamenať veľmi vysoké tempo práce pre náš vojensko-priemyselný komplex – vysoké podľa všetkých svetových štandardov. Je zrejmé, že v dôsledku toho by na bojisku v zóne ŠVO mala vzniknúť silná disproporcia v prospech Ruska.”

Podľa výpočtov TASS môže Ukrajina dostať celkovo asi 100 moderných západných tankov. Predtým už Kyjev dostal zo zahraničia 350 – 400 tankov sovietskej výroby, väčšinou T-72.

.

V prepočte na peniaze predstavuje modernizácia tankov “asi 30 % nákladov na výrobu nového podobného tanku”, vysvetlil MK vojenský expert Alexej Leonkov – a práve prostredníctvom takejto modernizácie sa podľa neho dosiahne priemerná výroba piatich tankov denne, o ktorej hovorí Medvedev. Leonkov nevylučuje, že “modernizáciou” prejde aj taký starý model, ako je T-64, presnejšie T-62M. Tieto vozidlá sú síce “morálne zastarané, ale môžu sa používať ako tanky na podporu pechoty. Nemôžu sa zúčastňovať protitankových bojov, hoci si ľahko poradia s ľahko obrnenými vozidlami – obrnenými transportérmi, bojovými vozidlami pechoty. Môžu byť užitočné aj pre druhú líniu obrany, keď je potrebné uzavrieť medzery, ak nepriateľ nahromadí obrovské sily a preruší prvú líniu, pripúšťa Leonkov.

Minulý týždeň nemecká publikácia Die Welt zverejnila svoju štúdiu, v ktorej uvádza svoje odhady tempa ruského tankového priemyslu. Publikácia odhaduje najmä potreby ruského frontu na dvesto obrnených vozidiel mesačne. Publikácia tvrdí, že Uralvagonzavod (UVZ) nevyrába viac ako 20 moderných tankov T-90 mesačne.

“A keďže potreba tankov je desaťkrát väčšia, spoločnosť každý mesiac modernizuje aj ďalších osem tankov staršej triedy T-72. Tri ďalšie továrne modernizujú 50 vozidiel mesačne a ďalšie dve továrne vo výstavbe plánujú mesačne upraviť ďalších 30 vozidiel (citované v InoSMi). Ako pre nemeckú publikáciu vysvetľuje Alexander Goltz, vojenský a zbrojný expert zo Švédskeho inštitútu pre zahraničnú politiku: “V bitke ‘opotrebovania’, ktorá v súčasnosti prebieha na Ukrajine, má väčší zmysel použiť dva staré tanky ako jeden nový.

Ruský Kommersant v októbri informoval, že ďalší podnik vojensko-priemyselného komplexu, Závod na opravu obrnených vozidiel č. 103, ktorý sa nachádza v Atamanovke v Zabajkalskom kraji, dostal štátnu objednávku na opravu a modernizáciu 800 tankov počas nasledujúcich troch rokov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali