Richard Stanke spoznal trest za nehodu, ktorú spôsobil pod vplyvom alkoholu

Richard Stanke spoznal trest za nehodu, ktorú spôsobil pod vplyvom alkoholu

Bratislava 1. augusta 2019 (HSP/Foto: SITA/Diana Černáková)

 

Herec Richard Stanke, ktorý sa často vyjadroval k politickým témam a patril k pravidelným účastníkom protivládnych protestov Za slušné Slovensko, spoznal svoj trest za nehodu, ktorú spôsobil pod vplyvom alkoholu. Informoval o tom denník Nový Čas

Na snímke herec Richard Stanke

Stanke totiž pred tromi mesiacmi nezvládol jazdu svojho luxusného vozidla a pri nehode spôsobil škodu v hodnote približne 6-tisíc eur.

Reklama

Známy 52-ročný herec sa priamo na mieste podrobil dychovej skúške na alkohol a bolo mu nameraných 0,75 promile. Opakovaná dychová skúška bola taktiež pozitívna.

„Príslušný správny orgán uložil vodičovi pokutu vo výške 700 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na dobu 8 mesiacov,“ povedala denníku Nový Čas bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. Sadzba pri požití alkoholu sa môže hýbať od 150 do 800 eur. K tomu sa môže pridať aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlo až na 3 roky.

Reklama

Stanke sa po nehode odmietal k celej veci vyjadriť. Po viacerých negatívnych reakciách na sociálnych sietiach sa však ospravedlnil v rozhovore pre Denník N.

 

Erik Tomáš: “Slušný” občan Stanke opitý havaroval. Počujete to ohlušujúce ticho?

K nehode Stankeho sa v tom čase na sociálnej sieti vyjadril aj poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD).  Richard Stanke sa podľa poslanca pasoval do úlohy najslušnejšieho občana v našom vraj “mafiánskom” štáte.

„No a tento slušný a vážený občan Stanke si sadol opitý za volant auta a havaroval. Každý takýto vodič si zaslúži opovrhnutie, lebo svojím nezodpovedným konaním ohrozuje zdravie a životy iných ľudí,“ dodal poslanec.

Reklama

Tomáš by čakal bombastické titulky a bičovanie Stankeho zo všetkých strán tak ako je to bežné v prípade nás politikov, teda najmä politikov vládnej koalície.

„A čo sa deje? Nič. Mlčí “slušný” prezident Kiska, ktorý Stankeho vyznamenal. Mlčí iniciatíva Za slušné Slovensko. Mlčia herci, ktorí mali podobne ako ich kolega Stanke plné ústa slova slušnosť. A mlčia aj médiá (česť výnimkám), ktoré by nás trhali na kusy keby niečo také urobíme,“ upozornil.

„Počujete to ohlušujúce ticho? Lebo Stanke. Lebo on a jemu podobným je dovolené všetko. Lebo oni sú tí “slušní”…,“ uviedol na záver poslanec NR SR Tomáš.

 

Kaliňakova jazda

Reklama

Tí, čo pri Stankem mlčali, pri prekročení rýchlosti v tuneli bývalým ministrom Robertom Kaliňákom, však ticho nezostali.

Kaliňák sa dostal aktuálne do pozornosti médií, pretože vo svojej Audi A6 v úseku, kde je povolená rýchlosť 80 km/h, ml ísť rýchlosťou až 123 km/h.

“Išiel som po diaľnici a neuvedomil som si, že už som v tuneli a treba začať brzdiť. Keď som začal, bolo už neskoro,” priznal Kaliňák. Podľa jeho slov sa mu to nestáva často. “Bola to moja chyba a som sa aj ospravedlnil. Policajti boli slušní a na mieste som zaplatil pokutu, lebo za chyby sa platí. Mrzí ma to,” dodal Kaliňák.

“Vodičovi bola v súlade s ustanoveniami zákona o priestupkoch uložená na mieste bloková pokuta vo výške 160 €, ktorú vodič zaplatil na mieste,” ozrejmil denníku Nový čas hovorca Michal Szeiff (viac v článku).

K incidentu sa na Facebooku vyjadrila aj poslankyňa Veronika Remišová, členka novovznikajúcej strana bývalého prezidenta Andreja Kisku. Podľa nej je Kaliňákova výhovorka, že si nevšimol, že už je v tuneli, detská.

“Ale aj pred tunelom Sitina je obmedzená rýchlosť na 90km/hod, a teda aj pred tunelom ex-minister vnútra prekročil rýchlosť minimálne o 33km/hod. Iste, stáva sa, ale bežný občan dostane väčšinou pokutu podľa oficiálneho sadzobníka pokút – t.j. 350-370 eur v obci/meste,” tvrdí poslankyňa vo svojom príspevku.

 

Za slušné Slovensko

Pri Stankem, ktorý patrí dlhodobo ku kritikom vlády, pričom bol aktívny na podujatiach iniciatívy Za slušné Slovensko a vo svojich prejavoch rád hovoril o slušnosti, bolo mediálne ticho.

Na zhromaždení, ktoré sa konalo vo februári, na pódiu Stanke povedal: “Za ten rok od vraždy vyplávali na povrch neuveriteľné veci, ktoré ukázali, v akej chorej krajine žijeme. To, na čo sa Ján snažil upozorniť, sa ukázalo až po jeho smrti.”

Reklama

Stanke tiež skritizoval koaličné strany.

 

Blaha: O polícii nemôže rozhodovať pavián Stanke, stredoškoláčka Farská a denník Penty

Na vystupovanie Stankeho počas podujatí iniciatívy Za slušné Slovensko reagoval aj poslanec Ľuboš Blaha. Podľa jeho slov je nemysliteľné, aby o dôležitých politických otázkach rozhodovala malá skupina protestujúcich občanov.

“Preboha, o polícii nemôže rozhodovať pavián Stanke, stredoškolská študentka Farská a denník Penty,” uviedol v tom čase Blaha.

Reklama

Poslanec Smeru tiež zhodnotil udelenie vyznamenania Stankemu ako udelenie “Radu uvrieskaného paviána”.

“Čím sa, preboha, Stanke zaslúžil o rozvoj slovenskej kultúry? Tým, že vrieskal na námestiach ako opica, šíril nenávisť a hecoval slniečkársku mládež, aby povalila legitímnu vládu? Za toto sa dnes dávajú vyznamenania?! Absolútny výsmech!”

 

Rád Ľudovíta Štúra I. triedy

Bývalý prezident SR Andrej Kiska totiž začiatkom tohto roka pri príležitosti 26. výročia vzniku Slovenskej republiky ocenil 30 osobností spoločenského a kultúrneho život. Medzi ocenenými, ktorí získali rád Ľudovíta Štúra I. triedy, sa nachádzal aj herec Stanke.

Reklama

Politický analytik Eduard Chmelár vtedy na Stankeho ocenenie reagoval: “Čo však považujem za odporný škandál a najhrubšie politické zneužitie štátneho vyznamenania od roku 1989, je Rad Ľudovíta Štúra I. triedy pre Richarda Stankeho. Všetci vieme, za čo to dostal. Nie za nepresvedčivé výkony v divadle, nie za tragikomický dabing Roberta Redforda, ale za svoje agresívne vrieskanie na tribúne „slušného Slovenska“,” upozornil kriticky kandidát na prezidenta.

Dodal, že oceniť Stankeho je rovnaká tuposť, ako keď Jiřina Švorcová dostala za svoje komunistické angažovanie titul národná umelkyňa (viac v článku).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali