Riadený chaos v Arménsku – rozorvú Arménsko Turci a Azerbajdžan?

Riadený chaos v Arménsku – rozorvú Arménsko Turci a Azerbajdžan?

Jerevan 1. mája 2018 (HSP/RusVesna/Foto:TASR-Davit Abrahamyan, PAN Photo via AP)

 

Vladimír Dobrinin na portáli RusVesna publikoval zaujímavé informácie o súčasnej politickej kríze v Arménsku.

Protesty v Arménsku

Američania vyprovokovali majdan v Arménsku, naivní Arméni sú presvedčení, že teraz sa Arménsko vyberie na cestu smerujúcu do EÚ a jej hodnotám, neberúc do úvahy skutočnosť, že o podobnej ceste snívala aj Ukrajina. Arménska opozícia z ulice za prispenia Američanov diktuje svoje podmienky a časť arménskych politických lídrov už odišla do Moskvy na oficiálnu návštevu, ciele návštevy však neoznámili.

Reklama

V politických diskusiách sa veľmi ľahko používa slovo “nezávislosť”, ktoré ako loptička v ping pongu rýchlo lieta zo strany na stranu. V tejto ľahkosti je však ukrytá všetka efemérnosť štátnej suverenity Arménska. Ako môže byť malá krajina suverénna v čase silnejúcej globalizácie?

Arménsko vykročilo na cestu Ukrajiny, hrozí majdanizácia celej krajiny. Američania v rámci svojho tlaku voči Rusku prikročili k rozbitiu vzťahov medzi Moskvou a Jerevanom. Pritom Arméni zo vzťahov s Ruskom ťažili od roku 1991, kedy sa začal rozpadať ZSSR. Rusko podporovalo Arménsko v konflikte s Azerbajdžanom o Náhorný Karabach, dnes silná arménska diaspora žije na území Ruska, kde pracuje a podniká. V Arménsku sa nachádza aj ruská vojenská základňa v Gurmi, Arménsko a Rusko podpíali dohodu o použití vojenských síl kvôli udržaniu bezpečnosti v Kaukazskom regióne.

Reklama

Okrem Ruska nikto nekupuje arménsky tovar. Arménsky priemysel upadá, krajina má množstvo ekonomických problémov. Preto hlasy arménskej opozície, ktorá tvrdí že je potrebné zbaviť sa Ruska sú len trikom, ktorý sa rozplynie, rovnako ako sa rozplynuli naivné predstavy Ukrajincov, ktorí sa po Majdane už okamžite videli v EÚ. Pritom Ukrajina v porovnaní s Arménskom bola na tom hospodársky podstatne lepšie.

Pre Američanov je však Arménsko zaujímavé. V rámci svojho tlaku sú Američania pripravení v Arménsku vytvoriť novú vojenskú základňu, o to isté sa snažia v Kazachstane, či Tadžikistane. Američania sa snažia znova destabilizovať Kaukaz a Blízky východ, pričom ich cieľom je aj Irán.

V trojmiliónovom Arménsku sa v dnešných dňoch nachádza 2500 amerických diplomatov, čo je naozaj vysoký počet. Väčšina z nich sú agentami CIA, v Jerevane je viac agentov CIA ako v Gruzínsku. Ak by sme proporcionálne prerátali počet diplomatov na počet obyvateľov, tak v Rusku by sa muselo nachádzať 121 tisíc amerických diplomatov, čo je nepredstaviteľný počet.

Čo sa stane s Arménskom, keď sa ho zmocnia Američania a vylejú na Arménsko špinu svojho riadeného chaosu? Situácia sa môže vyvíjať podobne ako na Ukrajine, v Lýbii či v Sýrii. Za arménskymi hraniciami čakajú Turci a Azerbajdžan, obe tieto krajiny majú svoje záujmy a samostatné Arménsko nezničili len preto, lebo súčastne by sa dostali do konfliktu s Ruskom.

Dnes sú však noví arménski lídri presvedčení o tom, že sa môžu spoľahnúť na americkú pomoc. Američania sa chystajú použiť Arménov v rámci svojho tlaku proti Rusku, čo to bude znamenať pre arménske obyvateľstvo si vie každý domyslieť. Američania potrebujú Arménsko len ako formu nátlaku na Rusko, aby sa Rusi stiahli zo Sýrie a z Krymu, potrebujú destabilizovať Kaukaz a Blízky východ, pretože sa snažia zvýšiť svoj tlak aj na Irán a prípadne Strednú Áziu.

Reklama

Vladimir Dobrynin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali