Reakcie slovenských politikov na úmrtie Michala Kováča

Reakcie slovenských politikov na úmrtie Michala Kováča

Bratislava 5. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Kiska: Odišiel prvý prezident moderného slovenského demokratického štátu

Odišiel prvý prezident moderného slovenského demokratického štátu. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Reklama
Na snímke prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč
Na snímke prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč

“Pán Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993-1998, kedy sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta. Pán prezident Kováč v tomto zápase obstál a svojím pôsobením pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, ktorá nás potom postupne priviedla do európskej rodiny slobodných národov a štátov. Aj jeho zásluhou,” povedal slovenský prezident.

Podľa jeho slov je poľutovaniahodné a aj charakteristické pre našu dobu, že sa nedožil aktov justičnej spravodlivosti za únos svojho syna, po ktorých tak veľmi túžil, tak ako neboli napravené morálne a materiálne krivdy z prvých rokov slovenskej štátnej samostatnosti v 90. rokoch minulého storočia.

Reklama

Andrej Kiska sa poďakoval bývalému prezidentovi SR. “Ďakujeme, pán prezident. Česť jeho pamiatke, česť pamiatke pána prezidenta Michala Kováča,” dodal.

 

Fico: S Michalom Kováčom nás spájali vynikajúce medziľudské vzťahy

S ľútosťou som prijal správu o úmrtí Michala Kováča. Uviedol slovenský premiér Robert Fico. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.  “Spájali nás vynikajúce medziľudské vzťahy – profesionálne i osobné. Rodine a blízkym Michala Kováča chcem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť,” dodal slovenský premiér.

Smrť bývalého prezidenta Michala Kováča je pre Slovensko veľkou stratou. Pre TASR to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Rodine zosnulého vyjadruje úprimnú sústrasť.

Reklama

 

Kollár: Navždy zostane našim prvým pánom prezidentom so všetko úctou a honorom

Boris Kollár sa vyjadril aj prostredníctvom sociálnej siete. ,,Práve ma zarmútila smutná správa o úmrtí prvého prezidenta SR Michala Kováča (1993-1998). Pána prezidenta si pamätám ako ministra financií, neskor sa stal prezidentom a nebojácne sa postavil Mečiarovy, ten sa mu odvďačil únosom a zavlečením syna do Rakúska, kvôli tomu únosu, zavraždila moc aj Remiaša (svedka), boli to ťažké časy, na pána prezidenta si pamätám, keď k nám prišiel na Donovaly a stretol sa s podnikateľmi, živo sa zaujímal o všetko dianie, ponúkol nám pomoc, my sme ho všetci vnímali ako ostrov slobody a odporu v mori a strachu Mečiarizmu. Vtedy som sa sním zoznámil. Naposledy som ho stretol v cukrárni v Karlovke, kde rád chodieval, pozdravili sme sa a zaželal som mu všetko dobré, ale už bolo vidieť že veľmi trpí… Vždy som si ho vážil. Navždy zostane našim prvým pánom prezidentom so všetko úctou a honorom…odpočívajte v pokoji, pán prezident Michal Kováč.”

 

Schuster: Aj keď bol vážne chorý, verili sme, že sa mu stav zlepší

Reklama

Úmrtie bývalého prezidenta Michala Kováča ma prekvapilo vzhľadom na zlepšenie jeho zdravotného stavu. Povedal pre TASR exprezident Rudolf Schuster, ktorý tento post zastával v rokoch 1999 až 2004.

“Je mi to veľmi ľúto. Poznal som ho zblízka, ako predseda Slovenskej národnej rady som ho vymenoval za ministra financií. V Košiciach sa dozvedel, že mu uniesli syna. Sú to momenty, na ktoré si veľmi spomínam,” uviedol.

“Stretávali sme sa každý rok aj s jeho manželkou, vymieňali si názory. Myslím si, že mal ťažké obdobie, lebo v čase, keď vládlo HZDS, ktoré ho navrhlo aj zvolilo, mu život osladili tým, že ho začali kritizovať,” konštatoval Schuster.

Podľa neho slovenský parlament sa doteraz nedokázal vyrovnať s kauzou únosu, aj keď bolo dosť času na to, aby sa vysvetlila. “Osobne mi povedal: Mne nejde o to, aby niekoho potrestali, ale aby sa ľudia dozvedeli pravdu. Ja som všetkým odpustil,” spomína Schuster na Kováčove slová.

“Chcem vysloviť úprimnú sústrasť rodine pána exprezidenta, jeho manželke, synom a celej rodine. Je mi to ľúto. Prišlo to tak náhle. Aj keď bol vážne chorý, verili sme, že sa mu stav zlepší,” dodal.

 

Bugár: Exprezident Kováč bol významným protipólom vtedajšieho režimu

Exprezident Michal Kováč sa stal počas svojho pôsobenia vo funkcii významným protipólom vtedajšieho režimu, uviedol predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. Bugár tvrdí, že mal možnosť sledovať Kováčovu politickú kariéru zblízka. “Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a blízkym,” napísal Bugár na sociálnej sieti Facebook.

“Spomínam si, ako chodieval na nedeľné bohoslužby do kostola v bratislavskom Lamači, kde som býval. Mal vždy moje sympatie,” napísal na Facebooku Richard Vašečka, predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA. Mal tak možnosť spoznať ho aj v inej ako politickej rovine.

Kováč bol významnou kapitolou súčasnej histórie Slovenska, myslí si predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. “Hodiny, ktoré mu odtikávali contdown neriadil Mečiar, riadime ich my, ktorí budeme pamätať. Česť jeho pamiatke,” napísala na sociálnej sieti.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali