Reakcie na nákup vakcíny Sputnik V: Smer oceňuje stopnutie geopolitických hier; SaS je šokovaná, akým spôsobom premiér vakcínu dopravil

Reakcie na nákup vakcíny Sputnik V: Smer oceňuje stopnutie geopolitických hier; SaS je šokovaná, akým spôsobom premiér vakcínu dopravil

Bratislava 2. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/SITA/Foto:TASR-Martin Baumann, SITA-Branislav Bibel, TASR-Michal Svítok, Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa)

 

Politici reagujú na veľkolepý dovoz vakcíny Sputnik V do Košíc 

Robert Fico
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico (uprostred)

Smer-SD: Nákup vakcíny Sputnik V je správny, netreba hrať geopolitické hry

Opozičná strana Smer-SD dodávku ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko privítala. Pri ochrane zdravia a životov nemožno hrať akékoľvek geopolitické hry. V stanovisku to uviedol Ján Mažgút, hovorca strany.

Reklama

“Je správne, že tí ľudia, ktorí sa chcú dať dobrovoľne zaočkovať, budú mať možnosť výberu vakcíny. Smer-SD je presvedčený, že opakovaným nátlakom prispel k dnešnej dodávke Sputnika V a ďakuje ruskej strane za pružnosť,” spresnil Mažgút. Pripomenul, že strana od začiatku podporovala nákup vakcíny.

 

Reklama
SaS: Lepšie by bolo, keby bol Sputnik V pred očkovaním obyvateľov schválený

Strana SaS by privítala, keby bola vakcína Sputnik V pred očkovaním obyvateľov Slovenska schválená buď Európskou liekovou agentúrou (EMA) alebo by získala kladné hodnotenie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Richard Sulík
Na snímke mredseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík

“Je na slobodnom rozhodnutí ľudí, či sa ňou dajú zaočkovať. Zarážajúci je však spôsob, akým sem bola vakcína dopravená,” dodal Šprlák.

 

Raši: Vakcína Sputnik V je núdzovým riešením

Richard Raši
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši

Neregistrovaná ruská vakcína Sputnik V je v aktuálnej situácii núdzovým riešením. Dôležité na jej využitie je zachovanie dobrovoľnosti očkovania. V reakcii na dovoz prvej dodávky vakcíny to uviedol poslanec parlamentu a člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.

Reklama

“V situácii, keď Európska únia nebola schopná zabezpečiť dostatok certifikovaných vakcín pre jednotlivé členské štáty a nechala to na pleciach jednotlivých národov, musíme aj my siahnuť po takýchto núdzových riešeniach, samozrejme pri zabezpečení absolútnej dobrovoľnosti všetkých, ktorí sa dajú touto vakcínou zaočkovať,” skonštatoval Raši.

Slovensko nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval v pondelok z košického letiska, kde priviezli prvú dodávku. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) potvrdil, že očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. Začať by sa mohlo najskôr o dva týždne.

 

SNS: Zabezpečenie vakcíny Sputnik V je dobrým krokom

Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) víta krok vlády zabezpečiť pre krajinu očkovaciu látku Sputnik V. TASR o tom informovala Zuzana Škopcová, hovorkyňa SNS.

Andrej Danko
Na snímke Andrej Danko (SNS)

“Sme radi, že predseda vlády pochopil naliehavosť dovozu tejto látky a skontaktoval sa s príslušným ministrom Denisom Manturovom. Pracovali sme na tom štyri týždne. V strane SNS máme zadosťučinenie, že sa oplatilo budovať osobné vzťahy,” reagovala SNS.

Reklama

Na nich podľa ich slov strana pracovala štyri roky v obchodnej aj politickej rovine.

Strana SNS v pondelok uviedla, že na Slovensko by sa mali doviezť dodávky vakcíny Sputnik V. Ministerstvo zdravotníctva na otázky TASR k dodávkam vakcíny doposiaľ neodpovedalo. Podľa denníkov N a Pravda letelo do Ruska nákladné lietadlo Spartan, ktoré by sa podvečer malo vrátiť na Slovensko. Čo vezie, nie je jasné. Situáciu zatiaľ nekomentoval ani Úrad vlády SR.

Premiér Igor Matovič nedávno vyhlásil, že by bol rád, ak by minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO) udelil výnimku na používanie ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku. S Ruskom podľa neho dohodol dva milióny dávok do konca júna. Vakcína v krajinách Európskej únie nie je registrovaná.

 

Boris Kollár: Sputnik V je možnosťou na zlepšenie pandemickej situácie

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) víta akúkoľvek možnosť, ktorá pomôže zlepšiť aktuálnu pandemickú situáciu. Uviedol to v reakcii na dodávku ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko.

Boris Kollár
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina)

“Chápeme kritiku, že ide o neštandardné riešenie, avšak ostatné vakcíny aktuálne meškajú s dodávkami. Navyše, vakcínou Sputnik V boli už očkované tisíce ľudí vo svete, preto pevne veríme, že ľuďom, ktorí preukážu záujem o túto vakcínu, to bude umožnené aj na Slovensku,” dodala Michaela Jurcová, hovorkyňa predsedu parlamentu.

 

Strana Za ľudí je naďalej proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo neregistrovanými vakcínami

Strana Za ľudí trvá na svojom postoji a je proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo neregistrovanými vakcínami z ktorejkoľvek krajiny, či z USA, Ruska, Nemecka,lebo Číny, ktoré neprešli riadnou kontrolou. Ako uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, nákup vakcín je v kompetencii ministra zdravotníctva a nesie za to plnú zodpovednosť, rovnako aj za prípadné následky.

Veronika Remišová
Na snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová

„Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič (OĽaNO) vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne, a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie,“ napísala Remišová.

Doplnila, že očkovať občanov neregistrovanou vakcínou, pri ktorej Európska lieková agentúra nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť a účinnosť, nie je správne.

Reklama

„Takýto prístup môže poškodiť a zneprehľadniť systém očkovania v Slovenskej republike. Aj nám záleží na zdraví občanov a na zaočkovaní ľudí, ale vakcínami, pri ktorých bola preverená ich bezpečnosť a účinnosť,“ dodala Remišová s tým, že ju mrzí odchod poslanca Tomáša Valáška (Za ľudí) z postu predsedu európskeho výboru parlamentu v reakcii na nákup vakcíny Sputnik V.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali