Putin ide do Číny riešiť problémy proxy vojny

Putin ide do Číny riešiť problémy proxy vojny

Peking 13. októbra 2023 (HSP/pravda.ru/Foto:TASR/AP/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin)

 

Putin odchádza do Číny, aby sa stretol s ľuďmi s podobnými názormi

Si Ťin-pching Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching

Návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina sa uskutoční 17. – 18. októbra. Očakáva sa, že desiate výročie čínskej iniciatívy “Jeden pás, jedna cesta” oslávia predstavitelia Ázie, Latinskej Ameriky a Afriky, teda globálneho Juhu, ktorý sa nepridal k sankciám voči Rusku, ale naopak, zvyšuje s ním obchodné a iné interakcie.

Reklama

“One Belt One Road” je plán na vybudovanie globálnej infraštruktúry a energetických sietí, ktorý pred desiatimi rokmi spustil čínsky prezident Si Ťin-pching s cieľom prepojiť Áziu s Afrikou a Európou prostredníctvom pozemných a námorných trás. Čína podpísala dokumenty o spolupráci s viac ako 150 krajinami a viac ako 30 medzinárodnými organizáciami, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí krajiny.

Okrem iného sa realizovali alebo sa realizujú projekty, ako sú železnica Čína – Laos, vysokorýchlostná železnica Jakarta – Bandung v Indonézii, železnica Maďarsko – Srbsko a prístav Pireus v Grécku.

Reklama

Peking tento týždeň uviedol, že podpísal zmluvy v hodnote viac ako dva bilióny dolárov a zostatok na jeho úverových účtoch v Exportno-importnej banke Číny (Eximbanka), ktorá je kľúčovým veriteľom tejto iniciatívy, v súčasnosti predstavuje 2,2 bilióna jüanov (307,4 miliardy dolárov).

Rusko a Čína pracujú na otázke nových hospodárskych dohôd počas Putinovej plánovanej návštevy Pekingu, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Globálny juh potrebuje hospodársku suverenitu

Diskutovať sa však bude aj o politických bodoch, najmä o konfrontácii s americkou hegemóniou, ktorá sa nevzdáva svojho postavenia, ale snaží sa posilniť prostredníctvom svojich zástupných síl na Taiwane, Ukrajine, v Izraeli, Južnej Kórei a Japonsku. Výstižné sú slová poradcu Joea Bidena Jakea Sullivana:

“Sme presvedčení, že Spojené štáty sú schopné podporiť Ukrajinu, podporiť našich spojencov v Indopacifiku a pomôcť Izraelu, ktorý je naším blízkym spojencom.”

Reklama

História sa však zjavne nevyvíja týmto smerom. Práve tu musíme posilniť hospodársku suverenitu, na ktorú sa zameria fórum o Číne. A tieto ambície nie sú neopodstatnené. Podiel Číny na svetovej ekonomike do roku 2028 vzrastie na 19,7 %, zatiaľ čo podiel USA sa zmenší na 14,5 %, povedal Putin na plenárnom zasadnutí ruského energetického týždňa.

Odborníci odhadujú, že už dnes príspevok piatich najväčších ázijských ekonomík – Číny, Indie, Indonézie, Malajzie a Vietnamu – k svetovej ekonomike prekročil spoločný podiel Spojených štátov a všetkých krajín Európskej únie dohromady.

“A v nasledujúcom desaťročí sa tento rozdiel bude len zväčšovať, o čom niet pochýb,” povedal Putin.

Rusko sa bude zapájať do tohto ázijského bloku.

“Čína buduje niektoré trasy cez stredoázijské štáty. Máme záujem to podporiť. Budujeme príslušné cesty a železnice. To všetko je predmetom našich rokovaní,” povedal Putin.

Reklama

Na fóre sa očakáva účasť lídrov Maďarska Viktora Orbána a Srbska Alexandra Vučiča. Chceli by vyriešiť svoje problémy – dodávky ruských energetických zdrojov a financovanie železnice Budapešť – Belehrad zo strany Číny. Pre týchto lídrov to budú chvíle pravdy.

USA vedú s Čínou zástupnú vojnu na Blízkom východe

Expert na Čínu Nikolaj Vavilov sa domnieva, že návšteva ruského prezidenta v Číne bude mať rozhodujúci vplyv na pripravenosť Číny konfrontovať sa s USA. Expert v Telegrame poukazuje na to, že Čína má aj silnú proamerickú elitu, ktorá “otvorene podkopáva rusko-čínsku interakciu”.

Si však (podobne ako Putin) nemieni obmedziť svoj program budovania alternatívneho sveta, preto sa bude spoliehať na odporcov “amerického vektora”.

Nikolaj Vavilov sa domnieva, že medzi Čínou a Spojenými štátmi prebieha zástupná vojna. Rozhorela sa na pozadí úspechu Pekingu na Blízkom východe po tom, ako Si urovnal vzťahy medzi Iránom a Saudskou Arábiou a chcel urobiť to isté vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínou. V júni však izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil pozvanie na návštevu Číny a v auguste USA na stretnutí G20 oznámili trasu z Indie cez Saudskú Arábiu a Izrael do Európy, inými slovami, výzvu pre Pásmo a cestu.

Spojené štáty sa možno zľakli toho, že Izrael sa presúva na orbitu vplyvu Číny.

“USA a Čína vedú studenú zástupnú vojnu. Čína doslova preberá americké kolónie a USA útočia všade, kde sa to deje,” napísal expert.

Samozrejme, Si bude hľadať spojencov, a to aj v otázke Taiwanu, a Rusko má s takouto vojnou skúsenosti.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

13:50

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenia predaja cestovných lístkov. Dôvodom je údržba predajných systémov. Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

13:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan oznámil, že sa usiluje o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Požiadal tiež o vydanie zatykača na troch vrcholných predstaviteľov Hamasu. Informoval o tom portál BBC.

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

13:36

Odstavením posledného turbogenerátora sa začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. “Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi,”

13:34

Slovensko si na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,2473 % pri dlhopisoch s dvojročnou splatnosťou až po 3,7865 % pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2036.

13:33

Zmena vzorca na určovanie mesačnej minimálnej mzdy z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy bude mať vplyv na podnikateľské prostredie vo výške 110 miliónov eur. Vysoko prekročí štandardy krajín Európskej únie a opäť zníži už aj tak nízku konkurencieschopnosť Slovenska. Návrh zákona obsahuje aj časti, ktoré sú nad rámec smernice EÚ.

13:32

Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách.

13:28

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval v pondelok vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:12

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali