Psychiatrička a sexuologička: Ukazuje sa, že moderný model voľného spolužitia nefunguje. Ženy totiž strácajú chuť na sex

Psychiatrička a sexuologička: Ukazuje sa, že moderný model voľného spolužitia nefunguje. Ženy totiž strácajú chuť na sex

Bratislava 25. mája 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Alessandra Tarantino)

 

Párov, ktoré si zvolili život bez svadby a obrúčok, podľa informácií štatistického úradu pribúda. Podľa sčítania obyvateľov v roku 2001 žilo v spoločnej domácnosti vyše 30-tisíc párov, pri sčítaní v roku 2011 ich bolo vyše 89-tisíc, čo znamená, že počet párov „bez papiera“  narástol takmer trojnásobne. Avšak podľa psychiatričky a sexuologičky MUDr. Dany Šedivej to vyzerá tak, že tento moderný model voľného spolužitia nefunguje, ak sa vo vzťahu objaví dieťa.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Doktorka Šedivá bola hosťom verejnoprávnej televízie RTVS v relácii Dámsky klub  (20.5.) na tému “Dôsledky sexuálneho nesúladu”. Okrem iných príčin sexuálneho nesúladu medzi partnermi uviedla aj skutočnosť, či pár žije v manželstve, alebo „bez papierov“.

Reklama

V súvislosti s faktom, že ženy strácajú chuť na sex, tvrdí nasledovné: „V praxi sa ukazuje, že to začína byť veľký problém. Súvisí to s takou dezilúziou o partnerovi. Súvisí to s tým, že žena si dáva otázku, čo pre neho znamená.“

Vzťahy bez manželstva začínajú podľa psychiatričky zlyhávať v druhom až treťom roku života dieťaťa. A následne sa to začína prejavovať aj v intímnej časti spolužitia partnerov.

Reklama

Moderný model, ktorý nefunguje

„Spokojnejšie sú tie ženy, ktoré sú vydaté,“ uviedla následne doktorka Šedivá. Vysvetlila tiež, že žena má túžbu vydať sa, hoci niekedy si to nepripustí ani sama pred sebou. Pretože s rôznymi pribúdajúcimi problémami sa ženy začínajú právom obávať, čo s nimi bude, čo bude s ich deťmi, ako budú ďalej fungovať. „Nie je to nijaká poistka. Je to jednoducho taký scenár, ktorý naše dievčatá, v našej kultúre majú. Každé dievča sa chce väčšinou vydať a sníva teda o tom, že bude mať biele svadobné šaty.”

Dodala tiež, že aj napriek tomu, že ženy sú emancipované, očakávajú, že sa budú môcť o niekoho oprieť. „Napriek tomu, že je to moderné, vyzerá to tak, že tento model, takéhoto voľného spolužitia, nefunguje, keď je tam už dieťa,“ dodala na záver psychiatrička a sexuologička Dana Šedivá.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:13

Rusko tvrdí, že v utorok zostrelilo šesť taktických rakiet ATACMS z Ukrajiny, ktorá ich dostala od Spojených štátov. Niektoré z nich vraj boli zostrelené nad anektovaným Krymským polostrovom.

17:11

Európska centrálna banka (ECB) by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní. Uviedol to guvernér španielskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Pablo Hernández de Cos.

16:59

Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. V rozhovore pre stanicu Deutsche Welle (DW) to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová.

16:37

Turecká polícia v utorok uzavrela námestie Taksim v centre Istanbulu, aby takto zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať.

16:24

Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii.

16:22

Trinásťročný chlapec zahynul v utorok v Londýne po tom, čo naňho a ďalších ľudí zaútočil samurajským mečom 36-ročný muž. Zranenia utrpeli ešte dvaja policajti a ďalšie dve osoby, nikto z nich však nie je v ohrození života.

Útok mečom v Británii
Forenzný expert zbiera dôkazy po tom, čo muž zaútočil mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna v utorok 30. apríla 2024
16:07

Rusko v utorok vyhlásilo, že Spojené štáty sa správajú pokrytecky, keď sa stavajú proti vyšetrovaniu Izraela Medzinárodným trestným súdom (ICC), ale podporujú jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.

15:46

Ekvádorské orgány “prekročili čiaru”, keď začiatkom apríla pri zásahu na mexickom veľvyslanectve v Quite zadržali bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa. Vyhlásil to v utorok zástupca Mexika na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu a označil to za nebezpečný precedens v medzinárodných diplomatických vzťahoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali