Prvý slovenský blahoslavený kňaz Titus Zeman zomrel pred 50 rokmi

Prvý slovenský blahoslavený kňaz Titus Zeman zomrel pred 50 rokmi

Bratislava 7. januára 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

V utorok 8. januára uplynie polstoročie od smrti prvého blahoslaveného slovenského rímskokatolíckeho kňaza, mučeníka za duchovné povolania, saleziána Titusa Zemana. Zomrel na následky väzenia a mučenia, keď bol nespravodlivo odsúdený za to, že pomáhal mladým bohoslovcom utiecť za hranice, aby sa mohli stať kňazmi. Oslavy výročia jeho smrti budú na viacerých miestach

Snímka z kaplnky blahoslaveného Titusa Zemana

V Bratislave-Vajnoroch vo farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie bude v utorok 8. januára 2019 o 18.00 slávnostná svätá omša. Sláviť ju bude provinciál saleziánov don Jozef Ižold a v homílii sa príhovorí don Jozef Luscoň, autor mládežníckeho životopisu mučeníka s názvom „Titus, ideš!“ Bohoslužbu v priamom prenose prinesie Televízia Lux.

Reklama

V Ríme, v Bazilike Božského Srdca, bude rovnako 8. januára o 18.00 slúžiť slávnostnú svätú omšu pri príležitosti výročia hlavný predstavený rehole saleziánov don Ángel Fernández Artime. V bazilike Božského Srdca, ktorú postavil v roku 1887 svätý Ján Bosco, bl. Titus Zeman 7. marca 1938 zložil svoje doživotné rehoľné sľuby.

Bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský odporúča vo všetkých farnostiach bratislavskej arcidiecézy sláviť 8. januára votívnu svätú omšu o bl. Titusovi Zemanovi. Liturgické texty pre slávenie votívnej omše publikovala Konferencia biskupov Slovenska na svojej webstránke minulý rok (PDF na stiahnutie tu). Pri osobnej modlitbe môžu katolíci zvlášť v tento deň pridať zvolanie „Blahoslavený Titusa Zeman, oroduj za nás,“ čím si aj osobne uctia jeho spomienku.

Reklama

V Bratislave na Miletičovej, kde don Titus istý čas pôsobil, oslávia výročie osobitným programom v sobotu 12. januára. Najprv popoludní o 16:30 h v sále pod kostolom bude duchovno-historický program s hosťami Peter Janků, autor rozhlasovej hry o bl. Titusovi, a František Neupauer, historik a predseda OZ Nenápadní hrdinovia. Slávnostnú svätú omšu o 18.00 v miestnom Kostole Márie Pomocnice bude celebrovať Mons. Jozef Haľko, pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy. Po skončení svätej omše bude nasledovať od 19.00 až do 22.00 adorácia za duchovné povolania.

 

Ako zomrel bl. Titus Zeman

Ešte 4. januára 1969 Titus Zeman oslávil vo Vajnoroch svoje 54. narodeniny, v kruhu príbuzných i s niektorými saleziánmi. No 7. januára 1969 dostal infarkt, bolo to už tretí raz za ostatných pár. Príbuzní sa márne usilovali k nemu zohnať lekára. Skoro ráno 8. januára vtedajší vajnorský farár zaopatril Titusa sviatosťami a keď konečne prišiel lekár, kázal hneď zavolať sanitku. Odviezli ho do evanjelickej nemocnice na Palisádach v Bratislave. Titus počas celej cesty i v nemocnici držal v ruke ruženec. Ak mu v nemocnici náhodou ruženec vypadol, ošetrujúca zdravotná sestra mu ho zdvihla a podala do ruky. Titus bol sám. S kyslíkovou maskou na tvári nemohol hovoriť: zostával mu len pohľad. Popoludní nastúpila do služby ďalšia zdravotná sestra, bývalá rehoľná sestra. Keď videla Titusa takého zbožného a odovzdaného do Božej vôle, zavolala Vojtecha Rajnera, kňaza z rehole kapucínov. Páter Rajner ho utešoval slovami: „Pri tebe je brat Vojtech, ktorý s tebou bojoval.“ Aj on bol totiž vo väzení, prenasledovaný režimom. Nevedel, či ho ešte vnímal. Dal mu posledné pomazanie, zobral ho do náručia a vtedy don Titus vydýchol. Zostal mu ležať v náručí s roztiahnutými rukami ako Kristus na kríži. Titusa pochovali 11. januára na cintoríne vo Vajnoroch. Ešte i na pohrebe boli prítomní dvaja príslušníci ŠtB a o všetkom podali hlásenie, ktoré sa dostalo až na stôl Gustáva Husáka.

 

Reklama

Programy v médiách k výročiu 50. rokov od smrti bl. Titusa Zeman

Pondelok 7. januára
17.00 – Televízia Lux: V relácii Doma je doma budú hosťami saleziáni Jozef Luscoň, Marián Husár a akademický maliar Cyril Uhnák, autor diptichu dona Bosca a Titusa Zemana v kostole na Miletičovej. Moderátorka Janka Trávničková sa s nimi bude rozprávať ako sa slovenská Katolícka cirkev čosi vyše roka po blahorečení zžíva s týmto novým blahoslaveným.

Utorok 8. januára
11.00 – Televízia Lux: Repríza relácie Doma je doma z predošlého dňa.
18.00 – Televízia Lux: Priamy prenos svätej omše z Vajnor

Sobota 12. januára 
20.05 – Rádio Slovensko: V relácii Sobotné reflexie sa budú výročiu venovať hostia Ing. Michal Titus Radošinský, synovec bl. Titusa Zemana, a Mgr. František Neupauer, PhD., historik, publicista a predseda OZ Nenápadní hrdinovia.

Blahoslavený mučeník salezián kňaz Titus Zeman (1915 – 1969) na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode v apríli 1951 bol spolu s ďalšími zatknutý a po vykonštruovanom procese vo februári 1952 odsúdený na 25 rokov väzenia. Počas vyšetrovania i vo väzení bol mučený. Väznili ho aj v Jáchymove, kde holými rukami musel triediť uránovú rudu. Zomrel v Bratislave ako 54-ročný na následky mučenia a väzenia. V roku 1991 bol súdne rehabilitovaný. Katolícka cirkev ho uznala ako mučeníka za duchovné povolania. Proces jeho blahorečenia sa začal v roku 2010. Za blahoslaveného bol vyhlásený 30. septembra 2017 v Bratislave. Viac na www.tituszeman.sk .

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali