Záchranný projekt Heger alebo Kiska 2.0. Začala mobilizačná kampaň?

Záchranný projekt Heger alebo Kiska 2.0. Začala mobilizačná kampaň?

Bratislava 25. januára 2023 (HSP/Denník N/Foto: TASR-Jakub Kotian)

 

Denník N dnes prišiel so zaujímavým prieskumom a odtrúbil tak začiatok predvolebnej kampane vlastne ešte o trocha skôr, ako poslanci v parlamente odhlasovali ústavný zákon, ktorý im umožní skrátiť si volebné obdobie. Panika v Denníku N je pochopiteľná. V prípade výmeny moci budú pravdepodobne niektorí novinári tohto denníka trestne stíhaní. Pochopiteľná je aj panika ich zamestnávateľov z ESETu, kde sa jeden z hlavných vlastníkov Trnka zdôveril Sorosovmu denníku Sme, že ak vyhrá Fico, budú zvažovať odchod ESETu zo Slovenska

Eduard Heger
Na snímke dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovej konferencii po rokovaní s predstaviteľmi OĽaNO, SAS, Sme rodina a Za ľudí o predčasných voľbách 22. januára 2023

 

Reklama

ProNATO a proamerická časť politického, mediálneho a mimovládkarského spektra v pozadí s im naklonenými oligarchami musia zapracovať aj z iných dôvodov. To, že pre nich nastanú ťažké časy je dá sa povedať iba sekundárny dôvod ich panikárskej mobilizácie. Oveľa dôležitejšia je jednota NATO a víťazstvo vo vojne, ktorú Západ vedie na Ukrajine. Západ má jednoducho obavy, že by tieto ciele mohli byť po zmene moci na Slovensku narušené. Dá sa preto očakávať, že mobilizačná kampaň z tejto strany bude mimoriadne silná a špinavá.

A začala práve dnes. Prieskumom v ktorom prieskumnej agentúre IPSOS vyšlo, že Hegerovu prípadnú novú stranu by volilo 20 % voličov.

Reklama

Na slovenskej politickej scéne sa momentálne formuje viacero nových politických subjektov, na ktorých čele stoja známe tváre. Eduard Heger zvažuje odchod z OĽaNO, Mikuláš Dzurinda ohlásil spojenie so stranou Spolu v novom hnutí Modrá koalícia a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová predstavila svoju novú stranu Jablko.

Otázka agentúry IPSOS v prieskume znela, či by ľudia „zvažovali voľbu prípadnej novej strany Eduarda Hegera“.

Nad prípadným novým Hegerovým projektom sa podľa prieskumu IPSOS najviac zamýšľajú súčasní voliči Matovičovho OĽaNO. Až 84 percent z nich odpovedalo, že by ho zvažovalo. Výrazný prienik má poverený premiér aj s KDH (takmer 69 percent) a so Za ľudí (52 percent). Uvažovala by nad ním viac ako tretina voličov Sme rodina.

Navyše, ešte ani nie je definitívne isté, či Eduard Heger odíde z OĽaNO a či založí svoju stranu. Denník zdôrazňuje, že nie je isté ani to, či sa pri tom spojí s Mikulášom Dzurindom, s KDH, alebo s niekým iným.

Každopádne už teraz treba verejnosti podsunúť, že taký projekt bude úspešný. Proamerická časť spoločnosti totiž pred nasledujúcimi voľbami varí s veľmi nekvalitných až plesnivých ingrediencií. Jediná strana, z ich spektra, ktorá zatiaľ vyzerá, že by sa mohla dostať do parlamentu, je Progresívne Slovensko. Všetky ostatné sa môžu, ale nemusia dostať. Strana Nicholsonovej Jablko, Dzurindova Modra koalícia, na ktorej spočíva tieň Gorilinej rozkrádačky, ale aj SaS či KDH môžu zostať pred bránami parlamentu každá s niekoľkými percentami proamerických liberálnych voličov. Asi nič horšie by sa tejto časti spoločnosti nemohlo stať.

Reklama

Projekt Heger na ktorý momentálne zjavne vsádzajú proatlantické liberálne elity by plnil niekoľko cieľov naraz. Jednak by vysal OĽaNO, ktoré už a obzvlášť psycho-Matoviča, nikto v parlamente nechce, ktorý však stále viaže dosť skalných, aby sa do parlamentu mohol dostať. Matovič je pre vládnutie nepoužiteľný. Dokázal to vo svojej vlastnej vláde nespočetnekrát. Ako partner do vlády pre PS je nepoužiteľný.

Ďalej by projekt Heger vysal KDH. To tiež viaže na seba zbytočne 4,5 %, ktoré potom zostanú pred bránami. Staré dedinské babky, ktoré KDH volia celý život i tak nechápu, že KDH nie je kresťanská strana a liberálna kvázi kresťanská kaviareň nech preto radšej volí Hegera.

Projekt Heger však zabezpečí hlavne to, že sa ďalšia strana iste dostane do parlamentu a dá tak šancu PS vládnuť, v prípade, že Hlas zradí svojich voličov a pôjde s nimi a nie so Smerom, čo väčšina voličov Hlasu pokladá za automatické.

Igor Matovič hovorí, že Hegerova strana má zbierať umiernených liberálnych voličov, to však nepomenúva presne dnešnú realitu. Zvažovalo by ho totiž menej ako 20 percent voličov Progresívneho Slovenska a necelá tretina voličov SaS. Matovič dá sa povedať len nechce vidieť realitu, že projekt Heger ho vysaje a zlikviduje podobne ako Republika vysala a zlikvidovala Kotlebovu ĽSNS, z ktorej vzišla. Keď to Matovič pochopí, môžeme sa tešiť na poriadnu protiHegerovskú kampaň, ktorá pôjde rovno z kuchyne a bude veľmi nepríjemná.

Jakub Hankovský z Ipsosu upozorňuje, že ani jeden z troch nových subjektov nezaujal doterajších nevoličov – a teda to zatiaľ nevyzerá, že by mobilizoval k voľbám nových ľudí. „Všetky tri strany by čerpali z elektorátov podobného spektra strán. V prípade strany Eduarda Hegera je to OĽaNO či KDH, v prípade Lucie Ďuriš Nicholsonovej je to najmä Progresívne Slovensko, v prípade strany Mikuláša Dzurinda – dnes už známej ako Modrá koalícia – sú to strany KDH, Progresívne Slovensko a čiastočne OĽaNO. Stále teda hovoríme o jednej skupine strán,” uviedol.

Reklama

Viac ako 63 percent opýtaných hovorí, že by ich chceli už v máji alebo júni. Za sú predovšetkým voliči Hlasu, Smeru a Republiky, ale aj väčšina voličov Progresívneho Slovenska, Sme rodina, SaS či Za ľudí. Zásadne proti rýchlym predčasným voľbám sú iba voliči OĽaNO.

Podľa prieskumu najhoršie dopadlo Jablko. Nad novým politickým projektom Lucie Ďuriš Nicholsonovej by momentálne uvažovalo len 12 percent voličov. Jablko by pritom určite voliť nechcelo 53 percent respondentov.

Panika atlantistov pramení aj z výsledkov posledného referenda, kde opozícia no hlavne Fico a Republika, ktorí najviac mobilizovali, dostali toľko hlasov, že ak sa to nezmení, bude to pre ESET, ich Denník N a pre voliča, ktorého ovplyvňujú znamenať zdrvujúcu porážku.

Aby sa to nestalo, naservírovali nám – lepšie povedané svojej časti spoločnosti projekt Heger. Podobne ako svojho času projekt Kiska, ktorý nakoniec ledva preliezol hranice parlamentu, pričom prieskumy a liberálne médiá ho favorizovali dobre že nie ako víťaza volieb. Verme, že aj toto je len podobne nafúknutý mokrý sen liberálov a realita bude niekde úplne inde. Vypustili balónik a teraz budú sledovať či sa nájde nejaký Riško, ktorý ho podrží.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali