Čaputovej odpoveď na Zelenského otázku baví aj poburuje. “Keby hlúposť kvitla…,” reagujú politici

❚❚

Bratislava 10. júla 2023 (HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian; Screenshot)

 

Po sociálnych sieťach sa včera začalo šíriť video, ktoré sa počas niekoľkých hodín stalo virálnym. Sprevádzajú ho rozmanité komentáre, najčastejšie sa však objavuje s komentárom Ľuboša Blahu (Smer SSD)

Čaputová
Zmätená tvár Zuzany Čaputovej po otázke Zelenského.

Blaha píše: “Čaputovej trapas roka! Priatelia, priznám sa, keď som toto video videl, hovorím si – to musí byť hoax. A tak som si špeciálne kukol tlačovku Zuzany Čaputovej a Volodymyra Zelenského na TA3 a skoro som spadol zo stoličky – Čaputová reálne odpovedala na Zelenského otázku, ako sa volá vodná elektráreň na Slovensku, že – Vojany. Aj deti na základnej škole vedia, že Vojany sú tepelná elektráreň. A asi každý pozná vodné dielo Gabčíkovo, čiže poradiť Zelenskému názov nejakej vodnej elektrárne by zvládol aj podgurážený štamgast z ktorejkoľvek staničnej putiky. Ale Zuzana Čaputová nie. Ona mu odpovie – Vojany.

.

Blaha sa otvorene vysmieva prezidentkinej nevedomosti: “Po prvé, je neuveriteľne trápne, že Zelenskyj tam skúša prezidentku a moderátorov z Markízy a chechce sa, že “nepamätáte si”? To je tak, keď sa niekoľko rokov snažíš v priamom prenose znemožniť Zuzanu Čaputovú a musí prísť až Zelenskyj z Ukrajiny, aby to dokázal. Toto je ako scénka z bláznivej komédie – Čaputová bola prichytená svojim milovaným Volodymyrom pri takej strašnej nevedomosti, že pôsobí ako hlúpa Dora pri tabuli, ktorú učiteľ vyprevadí s pätorkou do žiackej knižky, lebo Dora nepozná ani len rozdiel medzi vodnou a tepelnou elektrárňou. Hanba na tri zimy.”

Lenže ako rovnako dôležité vidí Blaha reakcie na tento trapas: “Viete si predstaviť, že by sa takéto niečo stalo niekomu zo Smeru? Liberálne médiá by z toho vyrábali džingle, Zomri by chrlilo sedem memečiek denne, bratislavské kaviarne by pukali od smiechu. Ale keď sa takýto neuveriteľný trapas stane Čaputovej, tak všetci čušia ako voš pod chrastou. Tu sa krásne ukazuje, aké sú liberálne médiá jednostranné a účelové. Za Wimbledon Tabak zosmiešňujú už tretí deň, ale Čaputovej Vojany akosi prehliadli. Je tragédiou, že Slovensko má na čele prezidentku, ktorá o svojej vlasti nemá ani základné vedomosti. Len taká podotázka: Zuzi, prosím Ťa, a vieš, aké je hlavné mesto Slovenska? Nie, nie je to Washington, skús ešte raz! Ale toto je Progresívne Slovensko. Povrchné a hlúpe. Ale hlavne, že sa vedia ísť opiť na Pohodu.”

.

Eduar Chmelár: Kvintesencia ľudskej hlúposti:

“Myslel som si, že takáto medzinárodná blamáž nemôže ostať bez reakcie našich inak hyperkritických novinárov alebo že to aspoň zaregistrujú nejaké humoristické stránky – ale opäť sa potvrdilo, že médiá nie sú strážnymi psami demokracie, ale panujúceho mocenského systému… Na tlačovej konferencii v Bratislave sa Volodymyr Zelenskyj spýtal, či máme nejaké hydroelektrárne a ako sa volajú. Po trápnom tichu zo strany novinárov Zuzana Čaputová chvíľu vyplašene gúľala očami (tento pohľad dôverne poznám: takto reaguje študentka na niečo, o čom nemá ani šajnu), a potom zo seba neisto vypustila: “Vojany?”

Každý priemerný žiak základnej školy vie, že Slovensko má desiatky vodných elektrární (najväčšie sú Čierny Váh, Gabčíkovo a Liptovská Mara), ale Vojany sa medzi nimi nenachádzajú. Vojany totiž patria medzi tepelné uhoľné elektrárne. A ak bude chcieť niekto namietať, že magisterka Čaputová nie je energetik, aby to vedela, tak to je rovnako trápna výhovorka ako legendárna reakcia poslanca Milana Uhríka, že nie je historik, aby vedel odpovedať, či bol holokaust. Existuje totiž niečo, čo sa volá všeobecné vzdelanie. Nuž a každý politický marketing, ktorý dokáže zakryť osobnostné prázdno, zlyhá vo chvíli, keď sa začne spontánne improvizovať.

Pani prezidentka sa včera na festivale politickej piesne pred roztúženým publikom Svedkov Čaputových vyznala, že táto funkcia jej dala príležitosť vidieť toooľko krásnych miest na Slovensku. Lenže Úrad prezidenta SR nie je cestovná kancelária. Dôkladná a dôverná znalosť Slovenska by mala byť základným kvalifikačným predpokladom pre každého, kto čo i len pomýšľa na to, že sa bude uchádzať o tento post. Vlastenectvo sa totiž neprejavuje agresívnym vymedzovaním sa voči druhým (aby ste potom nevedeli trafiť ani na ten správny Kriváň), ani teatrálnym predvádzaním sa v kroji, ale hlbokým poznaním svojej vlasti, ktorej rozumiete, máte ju radi a žičíte jej. Nuž ale keď hlava štátu povie, že nerozumie krajine, na čele ktorej stojí a po areáli Pohody sa prechádza s ukrajinskou stužkou na hrudi, niet sa čomu čudovať.

Zuzana Čaputová sa včera opäť raz poľutovala, ako jej všetci ubližujú. Už neraz som poukázal na to, že to s tou bolestínskou pózou preháňa a nedokáže rozlišovať medzi nenávisťou a frustráciou či medzi útokmi a kritikou, ktorá je demokratickou disciplínou a každý verejný činiteľ sa s ňou v demokracii musí vedieť vysporiadať. Na tejto stránke sa nikdy neuchyľujeme k osobným útokom, nikdy sme nekomentovali jej kilá navyše a nikdy sme si nerobili žarty z jej príliš tesnej blúzky, ktorú si včera musela pridržiavať, akoby ju bolelo brucho. Tejto primitívnej disciplíne sa venujú jej prívrženci, ktorí keď nemajú argumenty, zabávajú sa na telesných nedokonalostiach oponentov, a keď to nezaberá, uchyľujú sa aj k fotomontážam, všakáno. Lebo pokrytecky kázať o potrebe odstránenia nenávisti z verejného života a jedným dychom dourážať exprezidenta Gašparoviča je také láskyplné a progresívne… Samozrejme, medzi oboma prezidentmi je zásadný rozdiel. Ivanovi Gašparovičovi sa občas pletie jazyk, ale je to vysoko vzdelaný človek. Kým to, čo predviedla Zuzana Čaputová, nie je brept, ale kvintesencia ľudskej hlúposti. Nie je ťažké sa dovtípiť, čo nám robí vo svete väčšiu hanbu.”

.

 

Tomáš Taraba (SNS):

“Keby hlúposť kvitla, rozkvitol by prezidentský palác.” Taraba zverejnil video, v ktorom tvrdí, že Gabčíkovo, ako jednu z najväčších hydroelektrární v strednej Európe, by mal poznať každý študent strednej školy. Politici o to viac, že o túto elektráreň za čias Smeru prebiehal spor, vzali sme ju Talianom. Potom sa Taraba venoval všeobecne odbornej úrovni ľudí z Progresívneho Slovenska.

 

 

.

Zuzana Matejíčková (Smer SSD)

Matejíčková prirovnala Čaputovú k Veronike Remišovej: “Veronika Remišová má vážnu konkurentku! Prezidentka nemá o Slovensku základne vedomosti! Síce prezidentka vie kde je tepláreň, tepelná elektráreň Vojany jej nič nehovorí! Toto je Progresívne pohodové Slovensko, hlavné mesto Slovenska nie je Washington ani Kyjev, vedeli ste to Mrs. Susan? Toto video musí vidieť celé Slovensko, keďže mainstream mlčí a zomri tiež.”

Marek Kurta (Republika)

“Prezident Zelenský chcel zafrajerovať a tak sa nás spýtal jasne: A vy máte také niečo ako vodné elektrárne? Čaputová zjavne v pomykove, aby mu nakoniec poradila Vojany. Na Slovensku pritom máme 22 priehrad a vodných elektrární, no tie Vojany, hoci stoja už 60 rokov, medzi ne nepatria.”

Všeobecné pobavenie i pobúrenie

Odpoveď Čaputovej na jednoduchú otázku Zelenského pobavila veľkú časť Slovenska. Najčastejšie asociácie dávajú do kontrastu Tepláreň a tepelnú elektráreň, povesť prezidentky ako environmentálnej aktivistky a fatálnu zámenu tepelnej, teda uhoľnej elektrárne s vodným dielom. Avšak za príspevkami cítiť i hnev, že prezidentka prejavila takúto hanebnú neznalosť krajiny, “ktorej nerozumie.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali