Prerod Sulíkovej SaSky: Z libertariánskej strany bojujúcej za slobodu, ľavicovo-progresivistická banda obmedzujúca práva ľudí

Prerod Sulíkovej SaSky: Z libertariánskej strany bojujúcej za slobodu, ľavicovo-progresivistická banda obmedzujúca práva ľudí

Bratislava 9. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Jakub Kotian,Jaroslav Novák)

 

Strana SaS je vážnym adeptom na rozpustenie Najvyšším súdom

Richard Sulík
Na snímke predseda SaS Richard Sulík

 

Reklama
Libertariánske začiatky

Politická strana Sloboda a Solidarita – skrátene SaS, bola založená 27. februára 2009. Predsedom sa stal Richard Sulík. Strana sa dostala prvýkrát do parlamentu v roku 2010 a odvtedy je nepretržite v parlamente až dodnes.

Oficiálne sa spočiatku najmä kvôli názorom jej predsedu Richarda Sulíka javila ako libertariánska. Predstavitelia SaSky zdôrazňovali najmä ekonomické a osobné slobody.

Reklama

Hlavným mottom tejto strany bolo “menej štátu”. Pre Sulíkovcov bolo svojho času nepredstaviteľné, aby štát zasahoval do slobody jednotlivcov, alebo akýmkoľvek spôsobom obmedzoval práva ľudí.

V niektorých momentoch sa Sulík javil dokonca ako pronárodne orientovaný politik. Najmä čo sa týka odmietnutia eurovalu – na základe čoho bola rozbitá vláda Ivety Radičovej a tiež bol tvrdým odporcom nelegálnej migrácie počas migračnej krízy v roku 2015.

 

Sprogresívnenie

Postupne, najmä ku koncu minulého volebného obdobia, sa však predseda strany Richard Sulík stiahol do úzadia a na piedestál sa dostala tzv. „nohavičková lady“, Jana Bittó Cigániková, ktorá si počas billboardovej predvolebnej kampane stiahla gaťky.

Jana Bittó Cigániková
Na snímke poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS)

Nová hviezda strany SaS sa čoraz častejšie objavuje v televíznych diskusiách, kde svojim politickým oponentom neustále agresívnym spôsobom skáče do reči a nenechá ich dohovoriť svoje myšlienky.

Reklama

Cigániková by sa so svojimi názormi hodila skôr do ľavicovo-extrémistickej strany progresívne Slovensko, no zdá sa, že jej cieľom je zmeniť SaSku na nepoznanie a konkurovať práve progresívcom.

A rozhodne v tom nie je sama. Drvivá väčšina poslancov strany SaS zdieľa jej progresivistické názory. Menšie libertariánske „Sulíkovo krídlo“ sa stiahlo do úzadia a strana preberá stanoviská Cigánikovej progresivistov.

Prerod SaSky dokonale odhalila súčasná pandémia koronavírusu. Od strany, ktorá má v názve pojmy sloboda a solidarita by sa očakávalo, že sa bude „biť“ za práva ľudí a slobodu názoru.

 

Segregácia neočkovaných

Opak je však pravdou. SaSkári sú najväčší bojovníci za segregáciu neočkovaných ľudí. Najmä ich tlakom koalícia najnovšie prijala opatrenia výrazne zvýhodňujúce očkovaných, ktorí budú môcť pred Vianocami nakupovať vo všetkých obchodoch, zatiaľ čo neočkovaní musia sedieť doma.

Reklama

Takéto segregovanie je pritom z epidemiologického hľadiska absolútne neopodstatnené, keďže Covid prenášajú aj očkovanci. Jedná sa len o nátlak na ľudí, aby sa dali zaočkovať.

 

Neočkovaní by si podľa Cigánikovej mali platiť hospitalizácie v nemocnici

Cigániková zašla dokonca ešte ďalej a navrhuje, aby si neočkovaní sčasti financovali hospitalizácie v nemocniciach týkajúcich sa ochorenia Covid-19, sami z vlastného vrecka.

Argumentuje pritom údajnými „vysokými“ nákladmi na neočkovaných pacientov v nemocniciach liečiacich sa na Covid. Keď si to však rozmeníme na drobné, vôbec to nevyzerá na nejaké extra vysoké náklady.

Ministerstvo zdravotníctva prednedávnom zverejnilo priemerné náklady na neočkovaného pacienta v nemocnici. Z analýzy vyplýva, že napríklad na neočkovaného pacienta vo veku 20-29 rokov sú náklady len 27 eur, na pacienta vo veku 50 -59 rokov je to 212 eur a na pacientov vo veku 70 – 79 rokov sa vynaloží priemerne 1159 eur.

Aj keď s pribúdajúcim vekom stúpajú náklady na liečbu, stále je to len omrvinka z toho, koľko daný človek zaplatil do zdravotného poistenia za celý svoj život. Je teda totálnym nezmyslom, aby si ľudia platili hospitalizáciu len pre to, že sa nedali zaočkovať experimentálnymi vakcínami.

 

Ministerstvo pravdy

A čerešničkou na torte je škandalózny návrh na zmenu trestného zákona z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS). Tá chce zaviesť nový trestný čin – šírenie nepravdivej informácie. A samozrejme aj jej náramne pomohla pandémia koronavírusu, na ktorú sa odvoláva: “Osobitne sme svedkami toho, že sa šíria nepravdivé informácie, ktoré súvisia s pandémiou ochorenia Covid-19, a ktoré sú svojim dopadom aj spôsobilé ohroziť životy a zdravie ľudí,” povedala ministerka Kolíková na tlačovej konferencii.

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

Kolíkovej rezort chce, aby boli šíritelia dezinformácii postihovaní trestnom odňatia slobody od jedného roka až na 5 rokov. V prípade škôd veľkého rozsahu bude hroziť trest štyri až desať rokov za mrežami.

Aj keď to samozrejme Kolíková nikdy neprizná, z kontextu je zrejmé, že sa jedná o dlhý bič na alternatívne médiá, ktoré prinášajú režimistickými médiami zamlčiavané informácie v súčasnosti najmä o covide, či očkovaní ale v neposlednom rade aj na opozičných politikov a každého z nepohodlným názorom.

Reklama

Ďalšou dôležitou otázkou je to, kto bude rozhodovať o tom, či je daná informácia pravdivá alebo nie? Vznikne nejaké ministerstvo pravdy? Alebo o tom bude rozhodovať “sultánka” Kolíková?

Strana SaS sa svojimi škandalóznymi návrhmi  a diskrimináciou neočkovaných totálne diskvalifikovala. V názve strany síce majú napísané „sloboda“, no vôbec to nezodpovedá dnešnej realite.

 

SaSka je vhodným adeptom na rozpustenie

Ak by chcel dať generálny prokurátor Maroš Žilinka strane SaS okúsiť vlastnú medicínu, mohol by podať na Najvyšší súd návrh na jej rozpustenie.

V slovenskej ústave sa totiž jasne píše, že všetci občania sú si rovní a nikto nemôže obmedzovať ich práva a slobody.

Reklama

Najvyšší súd už raz rozpustil politickú stranu, konkrétne Slovenskú pospolitosť. Najsilnejším dôvodom na rozpustenie tejto strany bol jej volebný program, podľa ktorého mal byť na Slovensku zavedený tzv. stavovský systém. Ľudia mali byť rozdelení do tzv. „stavov“, teda do skupín podľa zamestnania, ktoré mali mať pomerné zastúpenie v parlamente.

Registrácia do stavov mala byť dobrovoľná, no kto by sa nezaregistroval, nemal mať právo voliť.

A aj to bol dôvod, pre ktorý bola Slovenská pospolitosť rozpustená. Najvyšší súd v odôvodnení svojho rozsudku argumentoval aj tým, že podmieňovanie volebného práva registráciou v stave je v rozpore s ústavou SR.

Pri tomto bode sa jasne ukazuje paralela s dnešnou situáciou. Namiesto „dobrovoľnej registrácie“ do stavov tu máme „dobrovoľné očkovanie“ experimentálnymi vakcínami, ktoré je ale podmienkou pre voľný pohyb ľudí do rôznych obchodov. Neočkovaní sú občania druhej kategórie, ktorí majú zákaz vstupu.

O to väčším dôvodom na rozpustenie je fakt, že kým Slovenská pospolitosť mala svoju víziu diskriminácie občanov na základe stavov len v teoretickej rovine – vo svojom volebnom programe, strana SaS svoje totalitné chúťky na rozdeľovanie spoločnosti a diskriminovanie určitej skupiny obyvateľstva pretavila do reality.

Reklama

Strana SaS je ohrozením demokracie. Samozrejme o rozpustení demokraciu ohrozujúcich strán je možno uvažovať aj pri ostatných koaličných stranách, ktoré hlasovali za segregáciu ľudí.

Keďže však nie sme ako oni, lepšou cestou ako rozpustiť tieto totalitné strany by bolo poslať ich na smetisko politických dejín čistejšou formou – a to hlasovaním v parlamentných voľbách. Samozrejme, ak ich dovtedy nezrušia – minimálne pre neočkovaných.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali