Predseda NR SR a prezidentka SR si uctili Štefánika i Masaryka pri príležitosti 103. výročia vzniku ČSR

Predseda NR SR a prezidentka SR si uctili Štefánika i Masaryka pri príležitosti 103. výročia vzniku ČSR

Bratislava 28. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Pavel Neubauer)

 

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) si uctil pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka. Urobil tak pri príležitosti 103. výročia vzniku prvej Československej republiky (ČSR). TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR

Boris Kollár (Sme rodina)
Na snímke uprostred predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) počas kladenia spomienkového venca pri Pamätníku T. G. Masaryka pred budovou Slovenského národného múzea v Bratislave v stredu 27. októbra 2021.

Na Slovensku si 28. október pripomíname ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu. Minulý rok bol tento deň ešte pamätným dňom, parlament však prijal zmenu legislatívy.

Reklama

Tento rok si pripomíname už 103. výročie vzniku ČSR. Národný výbor československý v Prahe prijal 28. októbra 1918 zákon o vytvorení samostatnej ČSR, vyhlásil jej vznik a prevzal štátnu moc. Vznik prvej ČSR mal výrazný podiel aj na zachovaní národného bytia Slovákov. Štefánik a Masaryk boli významnými osobnosťami spojenými so vznikom ČSR.

 

Reklama
Prezidentka si pripomenula 103. výročie vzniku prvej Československej republiky

Vznik prvej Československej republiky (ČSR) bol predpokladom samostatnej slovenskej štátnosti. Poukázala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si vo štvrtok pripomenula 103. výročie jej vzniku. Uctila si pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka položením vencov k pamätníkom v Bratislave

 

prezidentka SR Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas kladenia venca k pamätníku Milana Rastislava Štefánika na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 103. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave

“Ide o dve kľúčové osobnosti, ktoré boli predpokladom pre vznik prvej Československej republiky. Republiky, ktorá bola v danom čase veľmi moderným štátom, s modernou ústavnou listinou, ústavným súdom, volebným právom pre ženy a podobne,” povedala hlava štátu. Ocenila, že si výročie pripomíname už aj ako štátny sviatok.

 

Prezidentka: Z ľudu hovoriaceho slovenským jazykom sa po roku 1918 stal subjekt vlastných dejín

Z ľudu hovoriaceho slovenským jazykom sa po roku 1918 stal subjekt vlastných dejín. Pri príležitosti 103. výročia vzniku prvej Československej republiky to uviedla v statuse na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová. Hoci aktuálne výročie nie je jubilejné, podľa hlavy štátu je v niečom výnimočné

Reklama
prezidentka SR Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

„Je to prvýkrát v dejinách samostatnej Slovenskej republiky, čo tento dôležitý deň našej histórie oslavujeme aj ako štátny sviatok. Chce sa mi povedať – konečne. Nebyť Československa, neexistovalo by pravdepodobne ani dnešné Slovensko,“ napísala v statuse.

Vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov v októbri 1918 prezidentka považuje za jednu z najvýznamnejších udalostí moderných dejín Slovenska, ktorá bola výsledkom synergie viacerých výnimočných osobností, najmä Tomáša Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika.

Čaputová pripomína, že v októbri 1918 získalo Slovensko to, čo mu dovtedy bolo odopreté – štátny rámec pre svoj politický, ekonomický, sociálny a kultúrny rozvoj. Do vzniku Československej republiky malo volebné právo na Slovensku približne päť percent obyvateľstva. Po ňom sa volebné právo stalo všeobecným a disponovali ním už nielen muži, ale aj ženy. Ústavná listina Československej republiky sa svojou demokratickou povahou zaradila medzi najvyspelejšie ústavy sveta. Prvýkrát v dejinách ustanovila ústavný súd ako výlučnú súdnu inštitúciu na kontrolu ústavnosti.

„Prvej republike vďačíme za to, že naše jazykové a kultúrne bohatstvo je automaticky širšie a pestrejšie aj o hodnoty z druhej strany rieky Moravy. Z tejto unikátnej blízkosti čerpáme aj dnes. Napriek tomu, že už nie sme spolu, pričom naše pokojné rozdelenie bolo ukážkovou lekciou vyspelosti, zostali sme si stále blízki,“ dodala prezidentka.

Reklama

 

Politici si pripomenuli vznik ČSR, zdôraznili význam tejto historickej udalosti

Politici si pripomínajú výročie vzniku prvej Československej republiky. Naprieč spektrom sa zhodujú na potrebe pripomínať si 28. október ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného československého štátu. Viacerí podčiarkli dôležitosť vzniku samotnej ČSR i význam a odkaz tejto udalosti pre súčasnosť. Hovoria o demokratických a hodnotových základoch.

Enormné snahy, ktoré vyústili do vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov si zaslúžia našu pozornosť,” uviedol štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer s tým, že aj slávenie tohto sviatku môže napomôcť k prehĺbeniu národného historického povedomia. Pripomenul, že vznikom ČSR sa vytvorili priaznivé podmienky na vzostup Slovákov. Táto zmena mala podľa neho mimoriadne pozitívny vplyv na rozvoj slovenského školstva, vedy, kultúry a podobne.

Dôležitosť sviatku vyzdvihla aj koaličná SaS. “Dvadsiaty ôsmy október je jeden z najvýznamnejších dní novodobej histórie Slovenska. Vznik ČSR znamenal pre slovenský národ prvýkrát v dejinách to, že sa stal štátotvorným národom,” poznamenal Radovan Sloboda (SaS) a poukázal na hodnotové i demokratické princípy už vtedajšej republiky.

Vznik spoločného štátu s Čechmi dal Slovákom podľa vicepremiérky a líderky Za ľudí Veroniky Remišovej historickú šancu stať sa slobodným, moderným a sebavedomým národom. “Myslím, že napriek rôznym dejinným zvratom, hrdinstvám aj zlyhaniam sme ju využili,” uviedla. Podpredseda strany Juraj Šeliga dodal, že vznikom ČSR sme svetu ukázali schopnosť starať sa o svoje záležitosti i to, že máme vlastnú identitu, históriu a kultúru. Tvrdí, že máme byť na čo pyšní, pretože naši predchodcovia vybudovali funkčný štát postavený na demokratických princípoch. Pripomenul, že vznik republiky nebol samozrejmosťou, ale výsledkom práce mnohých dejateľov.

Výročie si pripomenul aj nezaradený poslanec NR SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku Tomáš Valášek. “Nebol to dokonalý štát, ale bol to aj náš štát, vykúpený krvou slovenských legionárov a úsilím slovenských štátnikov ako Milan Rastislav Štefánik,” uviedol.

Nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár označil vznik ČSR za záchranu pre Slovákov po rokoch v monarchii. Poukázal na to, že sa začal masovo vyučovať slovenský jazyk a nastal rozvoj nášho školstva i kultúry. “V rokoch 1918 – 1938 bolo Československo priestorom slobody, demokracie, stability a prosperity v našom regióne,” vyhlásil. Z hodnôt, na ktorých stála prvá ČSR i z myšlienok a tradícií odvodzovaných od T. G. Masaryka a Štefánika sa môžeme podľa neho poučiť aj dnes.

Podpredseda parlamentu a opozičného Smeru-SD Juraj Blanár zároveň pripomenul, že 28. októbra 1815 sa narodil Ľudovít Štúr. “Aj v dnešných časoch si potrebujeme spomínať na osobnosti z minulosti v boji za našu budúcnosť. Bojovať za náš národ všade tam, kde sa mu krivdí. Či už pri obmedzovaní ľudských a ústavných práv alebo pri destabilizovaní pozície Slovenska v zahranično-politickom priestore,” uviedol.

 

Výročie vzniku ČSR je pre Slovákov zdrojom národnej hrdosti

Vďaka demokratickej tradícii Československa je pre občanov Slovenskej republiky dnešný deň významným zdrojom národnej hrdosti a správneho občianskeho sebavedomia. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti pri príležitosti 103. výročia vzniku prvej samostatnej Československej republiky (ČSR).

Reklama

Každoročne si pripomíname 28. október ako deň vzniku Československa. Oslavujeme ho vždy ako významný a dôležitý deň našej novodobej histórie. Posledné roky bol tento deň u nás len pamätným dňom, no dnes je prvýkrát štátnym sviatkom,” uviedol premiér. Považuje to za správne a hovorí o významnom medzníku našich dejín.

Okrem toho premiér pripomenul aj osobnosti, ktoré sa podieľali na vzniku vtedajšej republiky a zohrali pri tom rozhodujúcu úlohu. “Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik si za svoj počin právom zaslúžia náš obdiv a úctu,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali