Prečo ešte stále USA radšej nevstupuje do Venezuely?

Prečo ešte stále USA radšej nevstupuje do Venezuely?

Caracas 28. februára 2019 (HSP/Topcor/Foto:TASR/AP-Rodrigo Abd)

 

Alexander Neukropnyj na portáli Topcor vysvetľuje, prečo Američania stále váhajú s vojenským zásahom vo Venezuele. Dôvod je vraj prozaický

Ilustračné foto

Venezuelská armáda predstavuje podstatne tvrdší oriešok a venezuelskí vojaci stále stoja na strane prezidenta Madura, proti samozvancovi Guaidovi. Američania potrebujú Guaidóa presadiť, pretože chcú získať kontrolu nad venezuelským ropným bohatstvom.

Reklama

Aké sú teda ďalšie možnosti vývoja vo Venezuele, pri ktorých by mohla zasahovať americká armáda? Takéto scenáre sú podľa odborníkov tri.

Pri prvom scenáre vypukne vo Venezuele krvavá občianska vojna a americkí okupanti do Venezuely vtrhnú v podobe “mierového kontingentu”. K tomuto vývoju však príde len vtedy, ak bude venezuelská armáda oslabená, alebo jej veľká časť zradí Madura a prejde na stranu samozvanca Guaidóa. No dosiaľ má Guaidó k dispozícii len slabo ozbrojené bandy, jeho elitu predstavujú žoldnieri z Kolumbie, tých je málo a nie sú veľmi bojachtiví. Demonštranti sa dosiaľ držia relatívne pri zemi, útoky na venezuelskú políciu a armádu nie sú veľmi nebezpečné. Celkovo môžeme povedať, že crash-test zatiaľ venezuelská armáda zvládla na výbornú, venezuelskí dôstojníci nepodľahli tlaku zo zahraničia. Nepomáha ani to, že Guaidó preventívne utiekol do Kolumbie. Tvrdí však, že sa čoskoro vráti do Venezuely, momentálne sa ale bojí o svoj život.

Reklama

Pri druhom variante môže vypuknúť vojenský konflikt medzi Venezuelou a Kolumbiou, do tohto konfliktu sa prípadne proti Venezuele môže zapojiť aj Brazília. V takomto prípade by Američania samozrejme svojím demokratickým kolumbijským a brazílskym partnerom mohli poskytnúť aj vojenskú pomoc. Kolumbijčania sa však napriek tomu, že sú pod totálnou kontrolou amerických elít, do konfliktu s Venezuelou príliš nehrnú. Jedno je poskytnúť svoj priestor pre americké aktivity, iné je však vstúpiť do plnohodnotného konfliktu. Kolumbia má podstatne slabšiu armádu ako Venezuela, venezuelská armáda by podnikala v džungli na nepriateľa množstvo útokov, letectvo, tanky a PVO má Venezuela na vyššej úrovni ako Brazília. Prípadná vojna by mohla pre kolumbijských politikov takisto znamenať problém, sú v krajine nepopulárni a stále ešte existuje množstvo ľavicových skupín, ochotných v Kolumbii rozpútať novú občiansku vojnu.

Kolumbijčania by dokázali zohrať dôležitú úlohu pri provokáciách a vzniku konfliktu, no pri poslednej diplomatickej roztržke, kedy na vyhlásenia kolumbijských politikov a ich podpore Guaidovi nasledovalo prerušenie diplomatických vzťahov medzi Venezuelou a Kolumbiou, reagovali disciplinovane. Keď Venezuelčania ohlásili vyhostenie kolumbijských diplomatov, Kolumbia pokorne toto riešenie prijala a disciplinovane svojich diplomatov stiahla. Evidentne kolumbijskí politici konajú len pod hrubým americkým nátlakom, riskovať vlastnú politickú existenciu len preto, aby ulahodili Američanom, však veľmi nechcú.

Pri treťom variante sa predpokladá priamy americký zásah, ku ktorému príde okamžite po tom, ako “zvrátená venezuelská soldateska spustí paľbu do nevinných a neozbrojených demonštrantov podporujúcich Guaidóa”. Tu sa fantázii medze nekladú, takže možno sa čoskoro dozvieme aj o tom, že Maduro voči vlastným občanom použije aj chemické bojové látky.

Pri prvých politických  vyhláseniach Boltona na adresu Venezuely zaznela aj možnosť, že Američania okamžite pri prvých obetiach zasiahnu, ale ako vidieť, na venezuelsko-kolumbijskej hranici sa už aj strieľalo, je aj množstvo ranených a niekoľko mŕtvych. K americkému útoku ale neprichádza, za to Bolton hovorí o “izolácii a ešte väčších sankciách”. O vojenskom útoku Američanov ani slovo, ale Boltonovi na pomoc prišiel aj Pompeo, ktorý oznámil, že “dni Madura sú spočítané a USA uvažujú o všetkých možných variantoch riešenia venezuelského problému” a nechal sa počuť aj na tému, že pod Guaidovým vedením sa pre Venezuelu objavilo “svetlo na konci tunela” a “Venezuela vykročila na cestu prosperity a demokracie”.

Je možné, že by sa Američania obávali sily venezuelskej armády? Venezuela je podstatne slabšia ako Američania, podľa vojenských odborníkov by im ale dokázala spôsobiť v prípade vojenského konfliktu nepríjemné straty. V prvom rade ale treba povedať, že ak by Američania pripravovali útok, k venezuelským brehom by určite smerovala aspoň jedna flotila na čele s lietadlovou loďou. Nič také sa ale nedeje. Američania by v prípade vojny v prvom rade utrpeli straty v radoch svojho letectva, prípadné pozemné akcie vo venezuelskej džungli by takisto neboli pre amerických vojakov ničím príjemným, Venezuelčania sú vyzbrojení ruskými pomerne modernými zbraňami a tých sa Američania obávajú. Takisto je všeobecne známe, že venezuelská armáda je predsa len lepšie vyzbrojená ako afgánski pestovači ópia alebo pastieri oviec.

Reklama

Celkovo americké pozemné sily neprežívajú momentálne práve najšťastnejšie obdobie. Nachádzajú sa v značnej kríze, americkí občania odmietajú z veľkej miery slúžiť v amerických ozbrojených silách. Dnešní americkí vojaci sú z veľkej časti cudzinci, túžiaci po americkom občianstve. Američania sú schopní rozpútať farebnú revolúciu, alebo zo vzduchu a z bezpečia bombardovať pozemné ciele, pokiaľ je však možné, vyhýbajú sa konfliktu, v ktorom riziká presahujú prijateľnú mieru. V konflikte s Venezuelou by určite Američania zvíťazili, nikto z amerických politikov však nepotrebuje množstvo mŕtvych vojakov, ktorí by značne znížili ich popularitu v USA a takisto by prípadná dlhšia vojna Američanov vo Venezuela znamenala väčšiu finančnú záťaž, akú si Američania môžu dovoliť.

Ešte netreba zabúdať na skutočnosť, že ak by sa prípadný konflikt Američanov vo Venezuele preťahoval a americké straty by kvôli ruským zbraniam stúpali, bola by to veľmi dobrá reklama pre ruský zbrojársky priemysel. Stačilo by, keby venezuelské S-300 pred svojím zostrelením zostrelili aspoň niekoľko F-22 alebo F-35, prípadne by ruské rakety X-101 potopili nejakú z amerických bojových lodí a zákazníkov by pre Rusko značne pribudlo. Ak by konflikt prerástol do partizánskej vojny, podobnej vo Vietname, bolo by to kolosálnou geopolitickou porážkou USA. A z toho by sa už Pompeo či Bolton tak ľahko nevykecali.

Práve kvôli tomu Bolton a Pompeo doteraz len rečnia a americká vojenská intervencia nie je na programe dňa. Ak venezuelská armáda nezradí, Američania nezasiahnu. Momentálne Američania informujú o stále nových dezertéroch z venezuelských ozbrojených síl, tu ale ide o psychologickú akciu s cieľom osloviť váhajúcich.  Dosiaľ zradili niekoľkí vyšší dôstojníci, ktorí pôsobili napríklad pri OSN, alebo v pozícii vojenského atašé v USA, z Venezuely sa na stranu Guaidóa pridalo len niekoľko nižších dôstojníkov a poddôstojníkov. Američania však stále informujú o desiatkach venezuelských vojakov a poddôstojníkov, ktorí v pohraničných oblastiach už  dezertovali do Kolumbie. Údajne ide o takmer 400 vojakov, týchto vojakov  však dosiaľ žiaden novinár nevidel a takisto pri demonštrantoch sa opakujú notoricky tie isté tváre.

Pre Američanov by bolo najvhodnejším riešením, keby sa podarilo vytvoriť ozbrojenú skupinu, ktorá by bola ochotná bojovať za Guaidóa priamo na venezuelskom území, takúto skupinu by podobne ako v Sýrii vyzbrojili a takáto skupina by sa stala americkou zástupnou armádou vo Venezuele. Takáto ozbrojená skupina by bola tvorená z veľkej časti kolumbijskými či brazílskymi žoldniermi, súčasťou by samozrejme boli aj dosiaľ nepočetní venezuelskí dezertéri. Nikomu z prípadných “revolucionárov” sa však nechce umierať v boji s venezuelskými vojakmi a najmä nie za Guaidóa, ktorý sa radšej nachádza zatiaľ vo kolumbijskom exile.

Čas hrá zatiaľ pre Madura, čím dlhšie bude takýto stav trvať, tým horšie pre Američanov. Všetci totiž vidia, že Američania síce dokážu rozpútať farebnú revolúciu, nedarí sa im už však v nej úspešne pokračovať. Sankcie voči Venezuele už Američania uplatňujú takmer 15 rokov, bez väčšieho úspechu. Sankcie voči Iránu a Rusku takisto nefungujú tak, ako by si Američania predstavovali a počet tých, ktorí radostne vnímajú geopolitické neúspechy USA utešene rastie. Američania sú v nepríjemnej pozícii, Venezuela sa môže stať ďalším dôkazom ich slabnutia. Čím viac takýchto neúspechov bude, tým ťažšie bude Američanom presadzovať svoje predstavy.

Reklama

S istotou však môžeme povedať, že jednopolárny svet už neexistuje, stali sme sa súčasťou multipolárnej reality.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali