Ako prebehol predvolebný míting ĽSNS a protest v Piešťanoch?

Ako prebehol predvolebný míting ĽSNS a protest v Piešťanoch?

Piešťany 2. februára 2020 (HSP/Foto:SITA-Pavol Machovič/Facebook)

 

Ako bolo v Piešťanoch dňa 31.1.2020 na predvolebnom stretnutí strany ĽSNS s voličmi? Tieto predvolebné stretnutia v posledných mesiacoch vyvolávajú po Slovensku protikladné reakcie u občanov

Na snímke účastníci protestu v Trnave. Ilustračná foto

Predvolebné stretnutie bolo nahlásené mestu Piešťany ešte v minulom roku. U riaditeľky Jurčovej Mestského kultúrneho strediska mesta Piešťany bola štandardnou formou objednaná sála. Zo zdrojov blízkych mestu sa podarilo zistiť, že objednávanie priestorov Mestského kultúrneho strediska pre stretnutia politických strán sa riešilo na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva Mesta Piešťany. Poslanci mesta nakoniec nezaujali žiadne stanovisko, ktoré by zakazovalo prenájom priestorov politickým stranám. V tejto súvislosti je pozoruhodná aktivita primátora mesta a niektorých osôb či aktivistov (vyvíjali nátlak na vedenie mesta), ktorí očividne hľadali spôsob ako nahlásené predvolebné stretnutie strany ĽSNS s občanmi zrušiť. Z dobre informovaných zdrojov mesta Piešťany sa podarilo zistiť, že tieto snahy reálne boli. Kto za nimi (okrem iných) stál sa ukázalo priamo na protestnom zhromaždení občanov, na ktorom sa objavili tváre z prostredia advokácie.

Reklama

Nakoniec mesto vydalo vyhlásenie, že rozhodnutie o prenájme priestorov Mestského kultúrneho strediska je v kompetencii riaditeľky. Asi z dôvodu možnej žaloby zo strany ĽSNS za diskrimináciu, keďže do tých istých priestorov sú nahlásené i stretnutia iných politických strán pred voľbami. Z policajných zdrojov boli informácie že dva občianske subjekty nahlásili dve protestné zhromaždenia, ktoré boli kompetentnými orgánmi schválené. Jedno protestné zhromaždenie bolo nahlásené na miesto Nám J. Kráľa a ul. Slnečná a druhé na ulicu A. Dubčeka. Pre čitateľov je dôležitou informáciou, že obe lokality viac menej priamo susedia s budovou Mestského kultúrneho strediska, v ktorej bolo nahlásené stretnutie ĽSNS.

Je na zamyslenie, že po niektorých násilných a napätých udalostiach vo viacerých mestách a obciach Slovenska, kompetentné orgány slovenských miest a obcí naďalej vydávajú súhlasné rozhodnutia ohľadne protestných zhromaždení občanov, ktoré povoľujú priamo na mieste predvolebných stretnutí priaznivcov a voličov strany ĽSNS. Tým priamo spôsobujú nebezpečné situácie a vystavujú občanov SR riziku zranenia a ublížení na zdraví, keďže provokatéri často úmyselne vyhrocujú často napätú situáciu. Je otázkou, či takéto úmyselné a nezodpovedné konanie orgánov miest a obci nehraničí s niektorými trestnými činmi. Priemerne inteligentný človek predpokladá vznik takýchto situácií a je zákonnou povinnosťou verejných orgánov takýmto rizikám predchádzať.

Reklama

Približne o 17.h sa začali postupne schádzať ľudia, ktorí prichádzali na stretnutie ĽSNS, ako aj na stretnutie protestujúcich, ktoré sprvu prebiehali pokojne. Usporiadatelia mali prenajatý priestor opáskovaný a zabezpečený dobrovoľníkmi, ktorí oddeľovali protestujúcich od občanov, ktorí sa chceli zúčastniť predvolebného stretnutia, čo sa sprvu aj darilo. Na dianie dohliadala mestská polícia a neskôr i štátna polícia. Tu treba poukázať na skutočnosť, že s narastajúcim napätím a provokáciami najmä štátna polícia zlyhala, keď pripustila presun protestujúcich priamo pred vstup do opáskovaného areálu Mestského kultúrneho strediska. Je otázkou, aké pokyny boli vydané zo strany mesta Piešťany mestskej polícii.

Týmto sa bránilo prichádzajúcim občanom v slobodnom a bezpečnom prístupe na predvolebné zhromaždenie, keďže vstup bol zablokovaný a obsadili aj cestnú komunikáciu, čím vytvorili obmedzenie cestnej premávky. Porušenie určitých bezpečnostných noriem sa zbytočne vytvorila nielen nebezpečná konfrontačná situácia, keď boli oba tábory oddelené len páskou a za ňou stojacimi dobrovoľníkmi, ale najmä samotná ulica A. Dubčeka, ktorá nakoniec  nebola prejazdná. V prípade potreby prejazdu sanitiek alebo hasičov, k udalostiam ohrozujúcim životy, zdravie a majetok občanov mesta,  by sa takéto protiprávne obsadenie cestnej komunikácie, mohlo mať fatálne následky. Polícia nevytvorila koridor zo zábran, ktorými by oddelila dva tábory, na protiľahlej strane ulice, čím sa zbytočne vyostrovala bezpečnostná situácia. Nakoniec polícia uzavrela celú ulicu.

Samotné predvolebné stretnutie strany ĽSNS prebiehalo v sále a priľahlých priestoroch, kde bolo od začiatku jasné, že kapacita sály nebude dostatočná, lebo ľudia sa tiesnili na chodbách a pred samotným vstupom do budovy. Niektorí občania po zistení, že sa do vnútra budovy z kapacitných dôvodov nedostanú, odišli sklamaní domov za „slušného“ pokriku protestujúcich. Zaujímavým zistením bolo, že v sále boli prevažne ľudia strednej a staršej generácie, pričom mladí ľudia a študenti tvorili menšinu zúčastnených. 15-ročným výrastkom však nič nebránilo nadávať 70-ročnej dôchodkyni účastnej mítingu do “starej fašistickej kur*y”. Protesty proti predvolebnému stretnutiu strany ĽSNS naberali na zvukovej intenzite v decibeloch a niektoré skandované a najmä (jednotlivcami) vykrikované heslá nebudeme z dôvodov slušnosti viac reprodukovať.

Na snímke účastníci stretnutia strany ĽSNS

Protest osciloval z pokojnejšej do agresívnejšej fázy a naopak ako sinusoida. Miestami  zaznievali vulgárne nadávky namierené voči občanom, ktorí prichádzali na stretnutie s predstaviteľmi ĽSNS, čo vzbudzovalo emotívne reakcie zo strany dobrovoľníkov, ktorí zabezpečovali opáskovaný prenajatý priestor. Oba nahlásené protesty sa spojili na základe osobnej iniciatívy, nielen v Piešťanoch známych tvárí. Potestujúci dav na sympatizantov a účastníkov predvolebného stretnutia ĽSNS skandoval, že „fašistov v meste nechce“, „hanba“, posielal ich preč a domov, čo vyjadrovali i nápisy na  transparentoch.

Na proteste bolo možné vidieť, okrem iných známych tvárí, aj kandidáta Progresívneho Slovenska D. Hatiara, ako aj dodávku, na ktorej boli znaky politickej strany PS. Protestujúci, poväčšine mladiství, študenti, dokonca rodičia s malými deťmi, nerešpektovali to, bolo uvedené v oznámení o proteste, že sa protest bude konať na Námestí Janka Kráľa, ale oba nahlásené protesty sa spojili a nakoniec zablokovali ulicu A. Dubčeka. Protestujúci vlastnými telami protiprávne blokovali vozidlá usporiadateľov predvolebného stretnutia a nakoniec poškodili spätné zrkadlo jedného z vozidiel.

Reklama

Na stupňujúcu  agresivitu protestujúcich reagovali príslušníci Policajného Zboru, ktorí vytláčali protestujúcich z cestnej komunikácie. Nakoniec PZ zbor povolal posily a prišli dokonca dve dodávky ťažkoodencov, ktorí konečne dostali situáciu pod kontrolu. Protiprávne blokovanie vstupu do areálu zostalo nepovšimnuté zo strany PZ ako aj Mestskej polície, a preto sa časť ľudí, vďaka protestujúcim a blokujúcim „progresívcom“ nedostala. Protestujúci (progresívni a „slušní“) občania o 19:00h oficiálne rozpustili protest, ale nie malá časť protestujúcich zostala na mieste protestu, čo polícia opäť ignorovala. A tak títo „slušní“ protestujúci občania vyprevádzali po 20:00h odcházajúcich účastníkov predvolebného stretnutia ĽSNS aj neslušnými až vulgárnymi výkrikmi. Je na zamyslenie, keď po 30tich rokoch možno vidieť v slovenskej spoločnosti fanatické prejavy nenávisti u najmä mladých ľudí, voči účastníkom predvolebného stretnutia, ktorí boli prekvapivo  prevažne stredného a staršieho veku. Kam sme sa to dostali?

René Balák

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali