Poslanec OĽaNO mal v zákulisí diskusie v RTVS komentovať vulgárne prepisy odposluchov vyšetrovateľov NAKA slovami: „Koho zaujímajú tie smerácke sr**ky?!“ “Je to hulvát non plus ultra,“ reaguje Chmelár

Poslanec OĽaNO mal v zákulisí diskusie v RTVS komentovať vulgárne prepisy odposluchov vyšetrovateľov NAKA slovami: „Koho zaujímajú tie smerácke sr**ky?!“ “Je to hulvát non plus ultra,“ reaguje Chmelár

Bratislava 14. februára januára 2022 (HSP/Foto:Facebook, Screenshot)

 

O najnovších vyjadreniach šéfa výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu (OĽaNO) informoval v nedeľu na sociálnej sieti politológ Eduard Chmelár, ktorý zároveň onačil Krúpu za „hulváta non plus ultra“.

Na snímke diskutujúci politici, druhý sprava Juraj Krúpa

„To, čo si dnes dovolil predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa v živom vysielaní RTVS, preráža akékoľvek mysliteľné dno politickej diskusie. Voči jedným z najkultivovanejších poslancov opozície Petrovi Kmecovi a Mariánovi Kérymu sa zachoval ako ten posledný grobian, a to spôsobom, akí si nedovolia ani fašisti. Je príznačné, že médiá o tomto incidente mlčia, aby nenarušili imidž vládnej koalície,“ opisuje situáciu analytik Chmelár.

Reklama

Vysvetlil, že celý konflikt sa začal už v zákulisí relácie O päť minút dvanásť, kde moderátor informoval hostí, že by sa chcel dotknúť aj škandálu zneužívania NAKA na politické ciele, ktorý vytiahla na piatkovej tlačovej konferencii strana Smer-SD. Poslanec Krúpa zareagoval extrémne podráždene s otázkou „Koho zaujímajú tie smerácke sračky?!“ Keď sa voči tomuto slovníku ohradil poslanec Kéry, Juraj Krúpa sa na neho vyrútil tak, že podľa mojich informácií prišlo takmer k fyzickej inzultácii.

Chmelár dodal, že Krúpa sa oboril na svojho kolegu so slovami „ty smerácky mafián“ a keď si to opozičný politik vyprosil a pripomenul mu, že si netykajú, poslanec za OĽaNO zareagoval ako čistý hulvát: „Ja si budem tykať, komu ja chcem.“

Reklama

Napätá atmosféra sa potom preniesla aj do samotnej diskusie: „Ešte horšie sa správal priamo vo vysielaní. Na pokojnú a vecnú argumentáciu poslanca a bývalého veľvyslanca v USA Petra Kmeca zareagoval Krúpa so slovami „o čom to splieta tento panák“ a neskôr „no schovaj sa tam materi niekde“, a keď sa Marián Kéry zastal svojho kolegu so slovami „Čo si to dovoľujete??“, Krúpa ešte pridal urážku, že sú „kremeľskí bratia“. Mimoriadne neprofesionálne sa zachoval moderátor relácie Marek Makara, ktorý vulgárnu hádku nielenže nezastavil, ale na konci sa poďakoval hosťom za „dynamickú diskusiu“,“ píše ďalej vo svojom komentári Chmelár.

Uviedol, že ak bude nabudúce minister Korčok hovoriť o opozícii ako o žumpe, nech sa pozrie najprv do tej svojej. „To je proste príšerné, ako sa správajú. Ja si pamätám Mečiara, pamätám si Dzurindu, ale takáto arogancia moci tu ešte nebola. Po všetkých tých skúsenostiach mi je jasné, že toto je ich taktika. Namiesto vecných argumentov oponentov dourážať, ponížiť, onálepkovať, pošpiniť, a potom, keď niekomu rupnú nervy, začať hystericky jačať a ukazovať na nich prstom, že sú plní nenávisti a násilia.“

„Príkladom je dnešné moralizovanie Krúpu, Klusa a Remišovej, že „generálny prokurátor si nezaslúži byť vypočutý v parlamente s tými znôškami klamstiev, ktoré si povymýšľal“. Tak po prvé, generálny prokurátor nie je nejaký prosebníček, ktorý by mal byť láskavo vypočutý volenými zástupcami ľudu. Je to šiesty najvyšší ústavný činiteľ, má na to zo zákona právo a poslanci jeho odmietnutím prejavujú hrubú neúctu k štátnej inštitúcii, ktorú reprezentuje. Po druhé, generálny prokurátor si nič nenavymýšľal, vyjadroval sa mimoriadne presne a v podstate len zopakoval to, na čo som upozornil už pred niekoľkými týždňami ja. Pravidelnými „znôškami klamstiev“ je známy skôr poslanec Krúpa a špinením iných sa dlhodobo snaží odpútať pozornosť od vlastných zlyhaní. Napokon, sám sa prejavil ako úbohý zbabelec, ktorý ma najprv vyzval na diskusiu tak, že ma dourážal a nakládol si nejaké podmienky, a keď som ho argumentačne tvrdo, ale slušne zotrel, pustil do gatí a viac sa neozval. A presne ako taký zbabelý gauner to skúšal aj dnes na tých, o ktorých vie, že sa nebudú znižovať na jeho úroveň a vracať mu jeho neokrôchané výpady.“

Politológ podotýka, že generálny prokurátor ani náznakom neobhajoval okupáciu. Iba porovnal dva právnické texty. „Ak zmluva o podmienkach dočasného pobytu sovietskych vojsk na území ČSSR z roku 1968 v článku 9, ods. 1 hovorí, že pri trestných činoch a priestupkoch vojakov sa uplatňuje československé právo a pôsobia československé súdy a prokuratúra – kým vojenská zmluva s USA v čl. 12, ods. 1 hovorí, že Slovenská republika sa na žiadosť Spojených štátov vzdáva svojho práva na výkon trestnej právomoci; ak okupačná zmluva v čl. 10 zaväzuje vládu ZSSR k náhrade škôd – kým čl. 14 DCA hovorí o tom, že príslušníci Ozbrojených síl USA sú vyňatí z konania o náhrade škôd atď., atď., atď. – je hádam jasné, ktorá zmluva je z právneho hľadiska pre nás výhodnejšia.&ô

„Moralizovanie Krúpu, Klusa, Remišovej a ostatných je strašne falošné, lebo práve to, že pod hlavňami sovietskych tankov odsúhlasil parlament lepšiu zmluvu ako je tá súčasná; práve to, že kým našich predstaviteľov dovliekli do Moskvy k podpisu zmluvy násilím, kým Naď s Korčokom bežali do Washingtonu dobrovoľne – práve tieto okolnosti sú zneuctením pamiatky obetí 1968. Lebo nikto zodpovedný s historickou pamäťou nemohol niečo také podpísať. A to už nehovorím o primitívnej argumentácii Juraja Krúpu, že vlastizradca je vraj ten, kto sa stavia na odpor našim spojencom. V tom prípade bol Vasiľ Biľak rovnaký „vlastenec“ ako Krúpa, lebo ZSSR bolo vtedy naším spojencom a on konal v súlade s jeho pokynmi.“

Reklama

Eduard Chmelár preto odkazuje ľuďom, aby sa nedali pomýliť. “Oni už nemajú nijaké morálne právo hovoriť o slušnosti a demokracii. Patria k tým, ktorí tieto pojmy najviac pošpinili. Nie náhodou sa po dlhých mesiacoch mlčania dnes ozvala iniciatíva Za slušné Slovensko. Kým tu vyvádzali títo vládni grázli, ani nemukli. Ale keď ich treba použiť proti opozícii, vtedy sú k dispozícii. Nie, títo ľudia ma už o nenávisti, slušnosti, slobode a demokracii nebudú poúčať. Grázli ma nemajú čo naučiť. A ani ja si s nimi nemám čo povedať. Mám ich prečítaných. Toto nie je alternatíva, ktorá by nás mohla priviesť k lepšiemu Slovensku.“

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali