Deň D: Po hádkach prišiel verdikt. NRSR prijala novelu trestného zákona. Zruší sa ÚŠP a upravia trestné sadzby. Prvé reakcie

Deň D: Po hádkach prišiel verdikt. NRSR prijala novelu trestného zákona. Zruší sa ÚŠP a upravia trestné sadzby. Prvé reakcie

Bratislava 8. februára 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizujeme

V úvode šiesteho rokovacieho dňa 9. schôdze Národnej rady (NR) SR pokračovali poslanci novelou Trestného zákona. So záverečným slovom vystúpili spravodajca Tibor Gašpar aj minister spravodlivosti Boris Susko (obaja Smer-SD)

Na snímke opoziční poslanci s transparentami počas hlasovania na 9. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024

21:31-  Schválením novely Trestného zákona Národná rada SR podľa poslanca KDH Františka Majerského prerazila dno. Hnutie kritizuje najmä skrátenie lehoty premlčacích dôb pri násilných sexuálnych trestných činoch. Deklaruje, že urobí všetko preto, aby aspoň túto časť novely zvrátilo.

Reklama

“Dnešným rozhodnutím sme totálne prerazili dno a národná rada spadla úplne na koniec dna. Takýto pocit hanby sme ešte nezažili,” uviedol Majerský. Poslanec Ján Horecký (KDH) podotkol, že pre KDH v tomto prípade nejde o žiadny politický zápas, ale o životy ľudí. “Bojíme sa ochromenia činnosti polície aj s tým, že ani ženy, ani zdravie, ani život, ani majetok ľudí nebude dostatočne chránený týmto štátom,” uviedol.

Spolu s poslancom Martinom Šmilňákom (KDH) skritizovali, že sa o skracovaní premlčacích dôb pri znásilnení dozvedeli až vo štvrtok ráno. “Verím tomu, že sa to ťažko počúva všetkým, ktorí tam sedia a sú z koalície, lebo som presvedčená o tom, že nevedeli, že toto sa tam nachádza,” dodala poslankyňa hnutia Martina Holečková. Šmilňák zároveň deklaroval, že hnutie urobí všetko preto, aby túto časť novely zvrátili.

Reklama

 

21:22- Dnešným dňom na Slovensku zavraždili spravodlivosť. V reakcii na schválenie novely Trestného zákona v Národnej rade (NR) SR to povedal poslanec parlamentu Igor Matovič.

“Počítame s tým, že prezidentka zákon vráti späť, ale videli ste to aj dnes, oni tam hodinu a pol sedeli nachystaní, kedy Peter Pellegrini (Hlas-SD) dá príkaz na to, že zarežú rozpravu,” podotkol Matovič. Zdôraznil, že rozhodujúce hlasy, ktoré pomohli k schváleniu legislatívy, boli od poslancov Hlasu-SD.

Poslanci schválením novely Trestného zákona podľa Matoviča “napľuli do očí” znásilneným ženám, znásilneným a zneužívaným deťom. Skrátenie premlčacích lehôt považuje líder hnutia Slovensko za vrchol arogancie.

 

Reklama

21:20- Koalícia si prijatím novely Trestného zákona v parlamente schválila amnestiu pre svojich ľudí. Uviedla to poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) s tým, že je to hanebné. Verí, že Ústavný súd (ÚS) SR bude mať dosť dôvodov na to, aby účinnosť zákona zastavil pred tým, ako “vyjde na svetlo”.

“Dopad tejto zásadnej zmeny Trestného zákona nebude len v kauzách, ktoré má špeciálna prokuratúra, ale bude naprieč celým Slovensko,” poznamenala. Poukázala na to, že novela sa netýka len majetkových trestných činov, ale aj iných. Poslankyňa zároveň odmietla argument predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), že by sa odklonili od pravidiel diskusie v treťom čítaní.

 

21:10- Koaličná strana Hlas-SD víta schválenie novely Trestného zákona, ktorá podľa nej približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Za najdôležitejší prínos novely považuje strana dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície. “Novela zároveň dáva oveľa väčší priestor nezávislým súdom na objektívne posúdenie každého individuálneho prípadu. Trestné činy proti životu a zdraviu musia byť prísnejšie trestané ako ekonomické a iné trestné činy,” podotkla hovorkyňa.

Reklama

Priblížila, že skrátenie premlčacích lehôt sa týka viacerých trestných činov a vychádza z trestných sadzieb za tieto činy. “Ak by sa v niektorých konkrétnych prípadoch ukázalo, že skrátenie premlčacej lehoty má negatívny dopad na vyšetrovanie týchto skutkov, je strana Hlas pripravená prísť s úpravou príslušného ustanovenia Trestného zákona,” podotkla Ducká. Strana odmieta, že by novela mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov.

 

21:00- Prezidentka Zuzana Čaputová to vníma ako zlú správu. “Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania,” píše na sociálnej sieti.

 

20:30 – NRSR prijala novelu trestného zákona, zruší sa ÚŠP a upravia sa trestné sadzby.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Má tiež dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Vyplýva to z novely Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Kauzy, ktoré rieši ÚŠP, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vláda pri zmene argumentovala odstránením nesúladu v systéme prokuratúry a názorom expertov hodnotiacich aplikačnú prax. Cieľom bol kompromis medzi rozporuplnými názormi na existenciu ÚŠP a prijatie takej právnej úpravy, ktorá povedie k zvýšeniu efektivity konania prokuratúry ako celku, nezávislosti prokuratúry od politických vplyvov a k rešpektovaniu princípov právneho štátu. Právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu má prejsť do pôsobnosti krajských prokuratúr, dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR.

Novela tiež mení hranice škôd pri majetkovej trestnej činnosti, skrátiť sa majú premlčacie lehoty pri viacerých skutkoch. Tiež sa majú spresniť pojmy a podmienky spolupráce polície a prokuratúry so spolupracujúcim obvineným.

Novela takisto rozširuje možnosti individualizácie trestu s ambíciou zlepšiť podmienky pre ukladanie primeraných trestov súdmi v jednotlivých prípadoch, “najmä s prihliadnutím na okolnosti spáchaného trestného činu, osobu a pomery páchateľa, a to najmä zavedením dostatočného rozsahu dolnej a hornej hranice sadzieb trestu odňatia slobody a posilnením možnosti ukladania alternatívnych trestov”.

Viac sa majú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho prostredia, úprava reaguje aj na preplnenosť slovenských väzníc. Nová legislatíva má tiež zmierniť neprimerane prísne sankcie pri niektorých druhoch trestných činov s ohľadom na spoločenskú nebezpečnosť jednotlivých trestných činov, konkrétny chránený záujem a jeho význam. “Zosúlaďujú sa trestné sadzby pri niektorých trestných činoch a odstraňujú sa neodôvodnené rozdiely a nesystémové nastavenie niektorých trestných sadzieb. Upravujú sa hranice škody tak, aby to zodpovedalo aktuálnej spoločensko-ekonomickej situácii a jej predpokladanému vývoju v najbližšej dobe, a to najmä s prihliadnutím na historickú, súčasnú a očakávanú infláciu,” odôvodnil rezort spravodlivosti v dôvodovej správe.

Reklama

 

20:10- Situácia je viac než napätá. Dochádza k hádkam, poslanci medzi sebou kričia. Veľký rozruch vyvolalo znižovanie premlčacích dôb za znásilnenie. Sledujte naživo:

 

18:10- Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok večer novelu Trestného zákona do tretieho čítania. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) otvoril diskusiu, prihlásilo sa vyše 50 rečníkov. O návrhu bude plénum nepretržite rokovať až do konca diskusie, teda do úplného prerokovania. Diskusia môže pokračovať aj v noci. Po prerokovaní by mali poslanci o novele aj definitívne rozhodnúť.

Reklama
9. schôdza parlamentu
Na snímke zľava Igor Matovič (hnutie Slovensko), Jana Bittó Cigániková (SaS) a podpredseda NRSR Ľuboš Blaha (Smer-SD) počas konfliktu v rámci rozpravy k tretiemu čítaniu k novele Trestného zákona na 9. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. februa´ra 2024

Poslanci opozície namietali prístup k rokovaniu. Žiadali ho prerušiť, pretože v sále nebol predkladateľ novely minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Niektorí z poslancov skandovali slovo “hanba”. Predseda parlamentu napokon vysvetlil, že pri treťom čítaní počas diskusie nie je prítomnosť navrhovateľa povinná a minister v sále byť nemusí.

 

14:50 – Opozícia považuje znižovanie premlčacích dôb za znásilnenie za neprijateľné

Opozičné PS, SaS a KDH kritizujú pozmeňujúci návrh k novele Trestného zákona, ktorým sa majú znížiť premlčacie doby v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých na polovicu. Poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Števulová (PS) poukázala na to, že koalícií až tak záleží na ich beztrestnosti, že neváhajú zmariť akúkoľvek nádej na spravodlivosť pre obete sexuálnych trestných činov.

Reklama

 

14:00- Hlasovanie o zmenách v Trestnom zákone bude pokračovať o 15-tej hodine. V pléne o chvíľu začne Hodina otázok.

 

13:40- Opozícia predpokladá, že hlasovanie o samotnom návrhu bude približne o 16:30 až 17:00. 

 

13:30- Po prestávke pokračuje séria hlasovaní o pozmeňujúcich návrhoch poslanca Galka.

 

Reklama

13:00- Parlament nakoniec prijal jeden z bodov pozmeňujúceho návrhu opozičného poslanca Galka.

Za boli aj poslanci Smeru, Hlasu aj SNS. Pred hlasovaním aj Tibor Gašpar poslancom Smeru zdvihnutým palcom nahor naznačoval, že s návrhom majú súhlasiť.

Schválený bod z Galkovho pozmeňováku sa týka podmienok domáceho väzenia. Píše sa v ňom, že ak by odsúdený človek v domácom väzení nedodržiaval stanovené podmienky, súd mu má vopred ustanoviť náhradný trest odňatia slobody až na tri roky.

Tento náhradný trest nesmie presahovať hornú hranicu “bežnej” sadzby za daný trestný čin. V schválenom bode sa zároveň píše o podmienkach domáceho väzenia, ako je napríklad zdržiavanie sa nielen v obydlí, ale aj “k nemu prináležiacich vonkajších priestoroch”.

 

11:30- Poslanci prešli k pozmeňujúcim návrhom poslanca Ľubomíra Galka. Ani jeden zatiaľ nebol scválený.

Pomedzi hlasovanie sa ozýva Jozef Pročko, ktorého námietky neberie vážne ani jeho kolega Galko.

Reklama

 

11:00Poslanci postupne hlasujú o pozmeňovacích návrhoch opozície. Žiadne neprešiel.

Matovičovi poslanci hromadne žiadali, aby ich pozmeňováky písomne rozdali poslancom a prečítali ich v sále.
Odôvodnili to tým, že pre skrátenú rozpravu k zákonu nemali čas na to, aby ich predniesli. Poslanci klubu Slovensko pripravili 30 pozmeňujúcich návrhov.

 

10:25- Opozícia sa pred hlasovaním obracia na koaličných poslancov, aby za zmeny v novele Trestného zákona nehlasovali. Poslankyňa SaS Mária Kolíková tvrdila, že poslanci nevedia o čom hlasujú s tým, že sa pôvodné znenie novela tri razy ešte dodatočne upravuje.

Gašpar v úvode štvrtkového rokovania ešte predložil ďalší pozmeňujúci návrh. Jeden predložil už v závere diskusie v stredu (7. 2.) večer. Poslanci by mali po prerokovaní novely o návrhu počas dňa aj definitívne rozhodnúť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:07

Jednu obeť a štyroch zranených si vyžiadal ruský delostrelecký útok v ukrajinskej Sumskej oblasti, oznámila v utorok oblastná polícia.

V dôsledku útoku došlo k poškodeniu viacerých budov, rodinných aj obytných domov a viacerých vozidiel či kľúčovej energetickej infraštruktúry.

12:59

Polícia prehľadala v utorok bruselské kancelárie nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha, lídra kandidátky pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v eurovoľbách, a tiež jeho asistenta. Prehliadku nariadila nemecká prokuratúra v rámci vyšetrovania Krahovho asistenta Jiana G., ktorý je podozrivý zo špionáže pre Čínu.

12:44

Exilová líderka ruskej opozície Julija Navaľná v utorok apelovala na svojich priaznivcov, aby nepoľavovali v boji proti režimu šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorého označila za klamára, zlodeja a vraha. Urobila tak krátko predtým, ako Putin zložil prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

12:35

Ruská vláda v utorok podala demisiu. Stalo sa tak v súlade s ústavou krátko po inaugurácii staronového prezidenta Vladimira Putina, informovala stanica Rádio Sloboda.

Súčasný kabinet premiéra Michaila Mišustina bude pracovať do vymenovania novej vlády.

12:25

Na desať dní väzenia za výtržníctvo odsúdili v Moskve amerického občana, ktorý pôsobil na jednej z miestnych škôl ako lektor angličtiny. Výtržníctva sa dopustil, keď sa v opitosti vlámal do detskej knižnice.

12:02

Slávny americký spisovateľ Stephen King vyzval Putina a Zelenského, aby „prestali zabíjať ľudí“ a dali si súboj jeden na jedného.

„Myslím si, že Putin a Zelenskyj by mali prestať zabíjať ľudí a mali by si svoje spory vyriešiť tvárou v tvár prostredníctvom plateného súboja. Rád by som videl, ako pán Z. nakope Putinovi zadok,“ napísal King v príspevku na X.

11:59

Južná Kórea tento rok zaznamenala najteplejší mesiac apríl od začiatku meraní v roku 1973. V porovnaní s predošlými rokmi bola priemerná denná teplota v apríli vyššia o 2,5 stupňa Celzia.

11:45

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vyhlásila, že by chcela navrhnúť vytvorenie funkcie eurokomisára pre obranu v prípade, ak ju zvolia na ďalšie funkčné obdobie.

11:35

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v utorok priznalo, že ostreľovalo pozície izraelských jednotiek sústredených na hraničnom priechode Kerem Šalom, ktorý sa nachádza medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom. Informovala o tom agentúra AFP.

11:20

Švajčiarsky bankový gigant UBS zaznamenal v 1. štvrťroku 2024 strmý nárast zisku o 71 % po dvoch kvartáloch strát, ktoré mu prinieslo prevzatie banky Credit Suisse.

Čistý zisk najväčšej švajčiarskej banky za tri mesiace do konca marca 2024 vzrástol na 1,76 miliardy USD (1,63 miliardy eur) z 1,03 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.

11:11

Putin sa oficiálne ujal funkcie prezidenta Ruska. Jeho inaugurácia sa konala v Kremli.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
11:04

Tržby v maloobchode si počas marca tohto roku udržali rast. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka po prepočte do stálych cien vzrástli o 0,5 %. Tempo rastu tak v treťom mesiaci bolo pomalšie ako v predošlých dvoch mesiacoch. Medzimesačne sa tržby znížili v maloobchode o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali