Pohľad odborníka na použitie chemických látok v Sýrii a vzorky otravných látok v krvi a moči: Efektné, ale nezmyselné

Pohľad odborníka na použitie chemických látok v Sýrii a vzorky otravných látok v krvi a moči: Efektné, ale nezmyselné

Bratislava 13. apríla 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Hassan Ammar)

 

Nedá mi, aby som aspoň v krátkosti nereagoval na posledné udalosti v Sýrii. Opäť sa nebudeme zaoberať tým, že kto a prečo, ale pozrieme sa kriticky na predkladané fakty. Budeme sa opierať o to, čo píšu a zverejňujú média tzv. hlavného prúdu a porovnáme to s tým, čo o daných látkach vieme, alebo si vieme ľahko zistiť. Skôr narodení si spomenú, že niekedy bolo zvykom prizvať si k natáčaniu filmov odborných poradcov. V tomto prípade sa niekto asi rozhodol šetriť a výsledok potom podľa toho vyzerá. Efektne, ale nezmyselne.

Ilustračné foto

Ako prvé si zoberieme vyjadrenie na ta3.com. Podľa tohto tvrdenia boli použité dve bomby – jedná z obsahom chlóru, druhá ktorá obsahovala “zmiešané látky”, z kontextu je možné domnievať sa že zmes nervovoparalytickej látky a chlóru. No a sme pri prvom nezmysle. Toto tvrdenie je rovnaké, ako tvrdenie že bolo použité perpetuum  mobile. Ani jedno, ani druhé proste nie je možné. Staršie ročníky si iste spomenú na ZVS a na odmorovací balíček. Jeho obsahom bol chlórnan vápenatý, ktorý “likvidoval” otravné látky a to práve prostredníctvom chlóru v ňom viazanom. Takže niekto pridal nervovoparalytickú látku (niekde sa objavilo že sarín) do chlóru, len preto aby ju zlikvidoval? Predpokladám, že sýrska vláda doteraz disponuje odborníkmi na chemické zbrane a takáto sprostosť by ich asi ani len nenapadla. Ale nevylučujem, že sa o to niekto nepokúsil.

Reklama

Ak si pozrieme fotografie a videá či už preživších, alebo nebohých, začneme sa diviť ešte viac. Podľa fotografii a videí môžeme vylúčiť sarín. Živý v pomerne dobre osvetlených miestnostiach netrpia svetloplachosťou, deti prenášané záchranármi netrpia kŕčmi, aj keď ktovie prečo sú v bezvedomí (žeby boli deti dosť slabý herci?). Takže sarín (alebo iná nervovoparalytická látka) nám akosi odpadá.

Zostal nám chlór. No ale aj tu narážame hneď na niekoľko nezrovnalostí. Akosi nám nesedia príznaky. Pomôžeme si zase verejným zdrojom.

Reklama

Ale k tým sa dostaneme až o chvíľu. Najprv si pozrieme video, kde akože objavujú záchranári mŕtvu rodinu na adrese: https://twitter.com/FareedFromSyria  musíme prelistovať trošku nižšie, kde vidíme ako záchranári vybiehajú po schodoch, a asi vo výške prvého poschodia narážajú na prvé telo. No moment, niečo nesedí pri bombardovaní sa už naši dedovia ukrývali v pivniciach. No a chlór je predsa ťažší ako vzduch. Asi už tušili, že armáda použije chlór a preto nešli do pivnice, ale na poschodia. Ale potom ako sa ten chlór preboha dostal hore? Áno jedným z príznakov otravy chlórom je bledá pokožka. Niekto sa asi ponáhľal a nečítal ďalej. V neskorších štádiach (dohodneme sa, že smrť je možné považovať za neskoršie štádium) sa už objavuje cyanóza, keďže človek sa začína dusiť. (Ľudovo povedané zmodrá) a oni veľmi cyanoticky nepôsobia. Ale to bude asi spôsobené zlým osvetlením. Alebo žeby v zlom osvetlení človek skôr pôsobil cyanoticky? Ponechám na úvahe. Ešte sa chvíľu budeme venovať polohe tiel. Asi každý kto to tu číta mal bronchitídu. Spomeňte si ako ste vtedy kašlali. Určite nie ležiac na chrbte s roztiahnutými rukami. Skôr v predklone s rukami pri tele. Tak preboha prečo 80% nebožtíkov leží naopak? Asi preto aby bolo vidno strápené tváre s penou okolo úst a nosu (kontrolná otázka: Ako dlho po smrti by zostala pena okolo úst a nosa pri naklonenej hlave?). A ešte jeden len taký okrajový postreh. Idete zachraňovať rodinu (na videu je vidno, že sa “záchranári” ponáhľajú) budete si starostlivo filmovať už príchod? A po objavení tiel, všimli ste si, že sa až úzkostlivo vyhýbajú čo i len dotyku s telami. Nikto nezisťuje, či ešte niekto nežije, po krátkom “zhodnotení” situácie záchranári odchádzajú. Žeby dopredu vedeli že všetci budú zaručene mŕtvi? Divný kontrast s “dojemnými” fotkami ako záchranár vynáša v maske bezvládne telíčko.

Teraz sa ale venujme živým. Na publikovaných videách je vidno, ako záchranár (predpokladám, že v nemocnici) polieva z neznámeho dôvodu chlapcovi v predklone hlavu z hadice a prehrabáva vlasy. Teraz trošku odbočím. Predpokladám, že všetci dospelí už niekedy v živote trochu “prebrali” z alkoholom. No a vtedy trpeli niečim čomu sa hovorí závrať. Ak nie, skúste o to požiadať pri najbližšej oslave “spoločensky” unaveného kamaráta. Nech sa predkloní a vy sa mu prehrabete vo vlasoch. V lepšom prípade sa vám len “poďakuje” v horšom prípade pošle účet od zubára. Človek so závraťou v predklone veľmi stabilne stáť nebude. A nepatrí závrať medzi jeden z príznakov otravy chlórom?

Dobre, predpokladajme, že ide o len veľmi slabo intoxikovaných jedincov. Ale zase nám tu vyskakuje problém. Jeden z prvých dôsledkov intoxikácie chlórom by bolo postihnutie spojiviek. Oko je vždy vlhké, a chlór sa veľmi dobre rozpúšťa vo vode. Mali ste už niekedy podráždené oči? Alebo niekto vo vašom okolí? A podľa čoho sa to dá ľahko spoznať? No predsa podľa toho, že dotyčný ich má červené ako rozzúrený býk. Videli ste na niektorej fotke takéto oči? Ja nie, a nemôže to byť tým, že si niekto na foťáku zapol elimináciu červených očí. Tá funguje ináč.

Objavilo sa aj tvrdenie že USA majú vzorky moču a krvi obetí a potvrdili podľa nich otravu chlórom a bližšie nešpecifikovanou nervovoparalytickú látkou. No, ponechajme bokom, ako sa k týmto vzorkám dostali. Zo sýrskou armádou obkľúčeného, alebo ovládaného mesta asi dosť problematicky. Čo však mohli z týchto vzoriek zistiť? Popravde povedané nič. Pozrime sa na nervovoparalytické látky. Už samotná bojová koncentrácia otravných látok vo vzduchu je na hraniciach detekovateľnosti. Detegovať metabolity v moči, alebo v krvi je len zbožným prianím. Áno, dajú sa detegovať metabolity organofosfátov, pokiaľ sú použité v rádovo vyšších koncentráciách, ale v tom prípade ide o látky používané ako insekticídy, pochybujem, ale že by Asad používal poľnohospodársky postrek ako bojový plyn. A chlór? No zaručujem Vám, že ktokoľvek si nechá spraviť rozbor moču a krvi bude mať v krvi a v moči chlór. Ako ukážka. Vybral som si náhodne obrázok z internetu. Takže ako vidíte, čo sa babe chcelo, to sa babe snilo. Ak chcem preukázať chlór v krvi a moči obetí, tak mám 100% istotu, že ho preukážem. Iná možnosť neexistuje. A o čom hovorí zvýšená hladina chlóru v krvi a moči? Absolútne o ničom. Maximálne o tom, že dotyčný má rád slané, alebo si dal Chipsy. Kuchynská soľ je chlórid sódny (NaCl), pri stanovení chlóru v krvi mi po takomto jedle vyletia hodnoty chlóru a sodíka do nebies. Že hodnoty sodíka obete nemajú zvýšené? V obkľúčenom meste je asi problém s pitnou vodou. Predpokladám že milé Biele prilby im ako znalé osoby dodajú dezinfikovanú vodu. Ups, Huston máme problém. Na dezinfekciu vody sa používa chlór, alebo látky z vysokým obsahom aktívneho chlóru (Clórnan sony – SAVO, chloramín atd). A zase zvýšime obsah chlóru v krvi, keďže dávkovanie nebude asi precízne. Ale navrhujem jedno. Urobiť rozbor krvi a moču náhodne vybraným obyvateľom Washingtonu a Londýna. Ak v týchto vzorkách bude potvrdený chlór okamžite vykonať útok na vojenské zariadenia v USA a Veľkej Británii, keďže všetko nasvedčuje použitiu chemických zbraní proti vlastnému obyvateľstvu. Choré? O nič menej ako reakcie “Ľudskoprávnych” organizácii a USA.

Popravde povedané, nie je mi celkom jasné, akú chemickú látku by mohol niekto použiť, aby sa manifestovali príznaky ako na fotografiách, alebo videách. Možno preto prišiel niekto s teóriou “zmesnej” bomby. Alebo ako hovorí klasik: “Všetko je inak!”  Niekto si naštudoval niečo, čomu nerozumel, preventívne z toho spravil poriadny guláš a nafotil a nafilmoval srdcervúce scény. Možno by bolo zaujímavé, ako sa tieto fotografie a videá dostávajú z už niekoľko rokov obkľúčeného mesta. Žeby vládne vojská síce bránili prísunu liekov, potravín a inej pomoci (ako nám tvrdia média), ale zároveň zabezpečovali bezproblémové internetové pripojenie? A ako sa do mesta a z neho dostávajú Biele prilby? Alebo sú v meste už pár rokov? Veľa otázok, ale žiadna odpoveď.

Reklama

Peter Holub

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali