Pohľad do minulosti: 13. októbra sa narodil americký kontrabasista Ray Brown a herečka Kate Walsh

Pohľad do minulosti: 13. októbra sa narodil americký kontrabasista Ray Brown a herečka Kate Walsh

Bratislava  13. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP/Invision-Jordan Strauss, screenshot YouTube)

 

13. októbra

Narodenia

Reklama

1914 – narodil sa spisovateľ Alfonz Bednár, významný povojnový autor. Študoval na FFUK v Prahe a v Bratislave, bol učiteľom, pracoval vo vydavateľstve Pravda, bol dramaturgom Čs. štátneho filmu v Bratislave. Prekladal z anglickej a americkej literatúry. Autor románov Sklený vrch, Hromový zub, Balkón bol privysoko, Výpoveď, Osamelý Havran. Kniha Tri scenáre obsahuje scenáre filmov Slnko v sieti, Organ a Tri dcéry. Zomrel v roku 1989.

1921 – narodil sa francúzsky herec a šansoniér talianskeho pôvodu Yves Montand, vl. m. Ivo Livi. K speváckej kariére, ktorej sa venoval s prestávkami celý život, mu pomohla Edith Piaf. Najznámejšie filmy: Mzda strachu, Zločin v exprese, Priznanie, Rozmary mocných, Svetlo ženy, Jean od Floretty, Manon od prameňa a i. Zomrel v roku 1991.

Reklama

1926 – narodil sa režisér, herec, tanečník a choreograf Martin Ťapák. Bol ústredným riaditeľom Slovenského filmu, režisérom a choreografom v SĽUK-u i v pražskej Laterne Magike. Hral v SND i vo filme: Vlčie diery, Akce B, Rodná zem, Kapitán Dabač, Jánošík, Deň, ktorý neumrie. S K. L. Zacharom nakrútil Rok na dedine. Tiež režíroval televízne a celovečerné filmy Kubo, Živý bič, Málka, Rysavá jalovica, Nevesta hôľ, Pacho, hybský zbojník, Sváko Ragan, Stratená dolina, Vianočné oblátky, Pustý dvor, Plavčík a vratko, Popolvár najväčší na svete, Kohút nezaspieva, Neďaleko do neba a mnohé ďalšie. Autor viacerých televíznych záznamov vystúpení SĽUK-u a Lúčnice. Zomrel v roku 2015.

1926 – narodil sa americký kontrabasista Ray Brown, jedna z najväčších legiend povojnového amerického džezu. Kariéru začínal v roku 1945 v New Yorku. V roku 1947 sa oženil s džezovou kráľovnou Ellou Fitzgerald, s ktorou sa síce v roku 1953 rozviedol, no spolupracovali naďalej. Bol súčasťou legendárneho tria Oscara Petersona a hral tiež s Dukeom Ellingtonom. Zomrel v roku 2002.

1941 – narodil sa americký folk-rockový hudobník Paul Simon. Vystupoval spolu s Artom Garfunkelom a ich skladby Bridge Over Troubled Water, Homeward Bound, I Am a Rock, Mrs. Robinson, Scarborough Fair či The Sounds of Silence sa stali známymi na celom svete. Z albumov, ktoré vydal s Garfunkelom: Sounds of Silence, Parsley, Sage, Rosemary and Thyme, Bookends, Bridge over Troubled Water, The Concert in Central Park, Old Friends: Live on Stage. Sólovo mu vyšli napríklad nahrávky Graceland, Songs From The Capeman, You’re the One, Surprise, So Beautiful or So What, Stranger to Stranger alebo In the Blue Light. Na konte má 16 cien Grammy, vrátane trofeje za celoživotné dielo. V roku 2001 ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy.

1962 – narodila sa americká herečka Kelly Preston. Začínala v televíznom seriáli Capitol. Jej druhým manželom je herec John Travolta, s ktorým sa stretla pri nakrúcaní filmu Experti v roku 1987. Z filmografie: Dvojičky, Jerry Maguire, Posadnutí láskou, Hra snov, Letuška 1. triedy, Bez súcitu (Horúce pozdravy z Paríža), Casino Jack, Gotti.

1967 – narodila sa americká herečka Kate Walsh, celým menom Kathleen Erin Walsh. Známa je najmä ako doktorka Addison Montgomery, ktorú v rokoch 2005 – 2012 stvárňovala v seriáli Klinika Grace a v rokoch 2007 – 2013 aj v Private Practice. V seriáli Bad Judge si zase v rokoch 2014 – 2015 zahrala Rebeccu Wright. Objavila sa tiež v snímkach ako Priepasť, Otec rodiny, Pod toskánskym slnkom, Po západe slnka, Légia, Scary Movie 5, Girls Trip, seriáli 13 Reasons Why alebo miniseriáli Fargo.

Reklama

1971 – narodil sa anglický komik Sacha Baron Cohen. Známy je fiktívnymi postavami ako Ali G, Borat, Brüno či admirál generál Aladeen, ktoré stvárnil vo filmoch Ali G Indahouse, Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa, Brüno a Diktátor. Zahral si tiež v snímkach Rýchlo a desivo: Šialené preteky, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street, Hugo a jeho veľký objav, Bedári, Grimsby alebo Alica v Krajine za zrkadlom.

1980 – narodila sa americká speváčka a herečka Ashanti, celým menom Ashanti Shequoiya Douglas. Z diskografie: Ashanti, Chapter II, Concrete Rose, The Declaration, Braveheart. Zahrala si vo filmoch Kouč Carter, John Tucker musí zomrieť alebo Resident Evil: Zánik.

 

Úmrtia

1950 – zomrel prozaik, významný predstaviteľ naturizmu František Švantner. Autor baladických noviel Malka, Dáma a románov Nevesta hôľ či Život bez konca. Zachytil v nich vzťah dedinského človeka k prírode, jeho knihy viackrát sfilmovali. Narodil sa v roku 1912.

Reklama

1995 – zomrel Ján Karolček, slovenský lekár, mikrobiológ, zakladateľ a riaditeľ Výskumného ústavu epidemiológie a mikrobiológie v Bratislave, venoval sa vedecko-výskumnej, vedecko-organizačnej a pedagogickej práci v odbore lekárskej mikrobiológie, najmä bakteriálnych črevných nákaz. Pod jeho vedením vyrástli vo Výskumnom ústave epidemiológie a mikrobiológie desiatky vedeckých a odborných pracovníkov a úspešne sa riešili aktuálne problémy v mikrobiológii, epidemiológii a imunológii. Najzávažnejšiu časť neskoršieho obdobia vedecko-výskumnej práce predstavujú práce zamerané na imunologický výskum týfového bacilonosičstva a týfovej infekcie so zreteľom na štúdium patogenézy nosičstva a podstaty humorálnej imunity pri brušnom týfe, výskum experimentálnej terapie nosičstva, ochranného očkovania proti týfu a metód na hodnotenie protitýfových vakcín. V rámci pomoci iným krajinám pôsobil v roku 1955 ako expert Ministerstva zdravotníctva ČSR pri budovaní mikrobiologickej služby v Albánsku a v rokoch 1965 – 1967 ako expert SZO pri budovaní epidemiologickej a mikrobiologickej služby vo Východnom Pakistane (t. č. Bangladéš). Narodil sa v roku 1912.

2008 – zomrel francúzsky herec Guillaume Depardieu, syn Gérarda Depardieu. Hereckú kariéru odštartoval v roku 1989 v seriáli Le Lyonnais, o dva roky neskôr sa objavil po boku otca v hudobnej snímke Všetky rána sveta. V roku 1996 získal cenu César v kategórii najsľubnejší herec za výkon vo filme Les Apprentis. Počas života mal problémy s drogami, jeden rok si odsedel vo väzení za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. V roku 2003 mu amputovali nohu v dôsledku infekcie, ktorú dostal po havárii na motorke. S otcom mal komplikovaný vzťah. Narodil sa v roku 1971.

2009 – zomrel americký swingový spevák a herec Al Martino, vl. m Jasper Cini. Preslávil sa stvárnením Johnnyho Fontanea vo filme Krstný otec, pre ktorý naspieval aj ústrednú pieseň The Love Theme From The Godfather. Medzi jeho najväčšie hity patria Here in My Heart, Spanish Eyes, Can’t Help Falling in Love, Volare. Narodil sa v roku 1927.

 

Ostatné udalosti

1914 – v Bratislave začala svoju činnosť tretia univerzita na území Uhorska – Alžbetínska univerzita. Mala právnickú, filozofickú a lekársku fakultu a zanikla v roku 1919.

1993 – v Poprade sa začal I. Medzinárodný festival horských filmov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali