Londýn 13. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite)
Britské médiá informujú, že pomaly sa začínajú diskusie o zavedení spotrebnej dane na mäso kvôli neustále sa zvyšujúcej svetovej spotrebe mäsa a kvôli veľkým dopadom na životné prostredie. K takémuto kroku by mohli vlády pristúpiť do piatich až desiatich rokov píše sa v analytickej správe investičných skupín s kapitálom viac ako 4 miliardy dolárov.
Celosvetový priemysel chovu zvierat spôsobuje až 15% všetkých globálnych emisií skleníkových plynov a spotreba mäsa sa v posledných rokoch prudko zvyšuje po celom svete. Nebezpečným zmenám klímy sa nedá vyhnúť, pokiaľ nepríde radikálne obmedzenie. Okrem toho mnohí ľudia jedia príliš veľa mäsa, vážne poškodzujú svoje zdravie a spôsobujú obrovské náklady na zdravotnú starostlivosť. Hospodárske zvieratá podľa článku denníka The Guardian, spôsobujú aj iné problémy, napríklad znečistenie vody a odolnosť voči antibiotikám.
Nová analýza investičnej siete Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR) tvrdí, že mäso teraz čaká rovnaký scenár ako kedysi tabak, emisie uhlíka a cukor. Vlády sa postupne budú uberať smerom k zavedeniu dani, poplatkov za škodlivé produkty na zníženie ich spotreby. O daniach z mäsa sa už diskutovalo v parlamentoch v Nemecku, Dánsku a Švédsku, ako to uvádza analýza. Nedávno čínska vláda znížila svoju odporúčanú maximálnu spotrebu mäsa o 45%.
“Ak majú politickí predstavitelia pokryť skutočné náklady na ľudské epidémie, ako je obezita, cukrovka a rakovina a epidémie hospodárskych zvierat, ako je vtáčia chrípka, a zároveň riešiť dvojité výzvy klimatických zmien a odolnosť voči antibiotikám, potom posun od subvenovania k zdaňovaniu mäsového priemyslu vyzerá reálne až nevyhnutne,” uviedol Jeremy Coller, zakladateľ spoločnosti FAIRR a hlavný investičný poradca v súkromnej investičnej spoločnosti Coller Capital. “Investori pozerajúci sa do budúcnosti, by s dňom zavedenia takejto dane mali počítať už dnes,” doplnil.
Národy začínajú zavádzať dane z “hriechov” aby znížili ich spotrebu. V súčasnosti viac ako 180 jurisdikcií pozná daň na tabak, viac ako 60 už zaviedlo daň na emisie uhlíka a najmenej 25 daň na cukor.
Prvá globálna analýza daní z mäsa vykonaná v roku 2016 počítala s poplatkom 40% na hovädzie mäso, 20% na mliečne výrobky a 8,5% na kurčatá. Návrhy v Dánsku zase hovorili o dani vo výške 2,70 USD za kilogram mäsa.
Dane z mäsa sú často považované za politicky nemožné, ale výskum Chatham House v roku 2015 zistil, že sú oveľa menej nepochopiteľné pre spotrebiteľov, než si myslia vlády. Ukázalo sa, že ľudia očakávajú, že vlády budú konať v otázkach, ktoré sú pre globálne dobro, ale že povedomie o škodách spôsobených živočíšnym priemyslom je nízke. Použitie príjmov z mäsovej dane na dotovanie zdravých potravín je jednou z možných riešení, ktoré by mohli reálne prejsť.
“Je len otázkou času, kým sa poľnohospodárstvo stane stredobodom vážnej klimatickej politiky,” povedal Rob Bailey z Chatham House. “Zlepšovanie verejného zdravia pravdepodobne posilní vládne odhodlanie. Dnes je ťažké si predstaviť zosúladené opatrenia na zdanenie mäsa, ale v priebehu nasledujúcich 10 až 20 rokov by som očakával, že sa budú bežne objavovať dane z mäsa.”
Marco Springmann z programu Oxford Martin o budúcnosti potravín na Oxfordskej univerzite povedal: “Súčasná úroveň spotreby mäsa nie je zdravá alebo udržateľná. Náklady spojené s každým z týchto vplyvov by mohli v budúcnosti dosiahnuť biliony. Zdaňovanie mäsa môže byť prvým a dôležitým krokom. ”
Potreba vysokej dane z mäsa by sa mohla znížiť, ak sa objavia prelomové technológie, ktoré výrazne znížia emisie z hospodárskych zvierat, povedal Lettini. Ďalšou, sľubnejšou možnosťou je rýchlo sa rozvíjajúci priemysel s alternatívnymi mäsovými výrobkami na báze rastlín. V tomto sektore už investoval aj Bill Gates a mnohé hlavné mäsové a mliekarenské spoločnosti takisto hľadajú inovatívne riešenia.
“Na trhu sú obrovské príležitosti,” povedal Lettini. “Ak začneme nahrádzať mäsové bielkoviny proteínmi na báze rastlín, ktoré majú ten istý vzhľad, chuť ako mäso, tak zmeníme svet.”