Po demisii premiéra Cerara sa v Slovinsku uskutočnia predčasné voľby asi v máji

Po demisii premiéra Cerara sa v Slovinsku uskutočnia predčasné voľby asi v máji

Ľubľana 15. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Slovinský prezident Borut Pahor bude s predstaviteľmi parlamentných strán na budúci týždeň rokovať o ďalšom vývoji v krajine, ráta však po demisii premiéra Mira Cerara s vypísaním predčasných volieb v druhej polovici mája.

Na snímke slovinský premiér Miro Cerar

Tieto informácie prenikli v Ľubľane vo štvrtok na verejnosť po stretnutí hlavy štátu a odstupujúceho predsedu vlády postjuhoslovanskej republiky.

Reklama

Pahor rezignoval na právo nominovať nového premiéra a ako uviedla jeho kancelária, domnieva sa, že v danej chvíli sú na mieste predčasné parlamentné voľby. Podobné právo by mali aj parlamentné strany či skupina najmenej desiatich poslancov, avšak vládni sociálni demokrati z SD i Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DeSUS) už avizovali, že sa budú angažovať za predčasné voľby.

V zmysle platnej slovinskej legislatívy nevedie demisia premiéra automaticky k rozpusteniu zákonodarného zboru. Parlament sa musí najskôr pokúsiť zvoliť zo svojich radov nového predsedu vlády, na čo je možné v priebehu 30 dní využiť maximálne tri pokusy. Až následne pri neúspechu takýchto volieb prezident môže zákonodarný zbor rozpustiť a vypísať predčasné voľby.

Reklama

Predseda slovinskej vlády Miro Cerar v stredu večer oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. K tomuto kroku dospel iba niekoľko hodín po tom, ako tamojší najvyšší súd anuloval výsledky vlaňajšieho referenda o kľúčovom železničnom projekte. Súd zároveň nariadil nové hlasovanie.

“Učinil som rozhodnutie, aké by mal v takejto situácii spraviť každý dôveryhodný politik. Vy, občania, budete mať vo voľbách šancu posúdiť medzi správnym a nesprávnym, ako aj to, kto si zaslúži vašu podporu,” vyhlásil Cerar. Dodal, že už má dosť obštrukcií zo strany koaličných partnerov aj nátlaku odborov.

Cerar (54) zároveň vyzdvihol výsledky svojej stredoľavicovej vlády. “Počas môjho mandátu sa ukončila hospodárska kríza. Slovinsko má stabilizovaný ekonomický rast, tretí najsilnejší v Európskej únii. Máme tiež najnižšiu mieru nezamestnanosti od roku 2009,” povedal. Slovinský najvyšší súd v stredu rozhodol, že vládna podpora daného projektu počas kampane pred referendom bola jednostranná a mohla ovplyvniť výsledok plebiscitu.

V septembrovom referende voliči odobrili plán vlády na výstavbu 27-kilometrového úseku železnice medzi pobrežným mestom Koper a významným dopravným uzlom Divača neďaleko talianskych hraníc v hodnote jednej miliardy eur. Išlo o najväčší investičný program Cerarovej vlády.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali