Pentagón „prebral” Muskove satelity Starlink na Ukrajine. Použijú Rusi tajnú technológiu?

❚❚

Washington/Moskva 4. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

 

Americké ministerstvo obrany podpísalo zmluvu s miliardárom Muskom ohľadom jeho  satelitnej komunikačnej služby Starlink od SpaceX. Informácie zo satelitov využíva ukrajinská armáda a bez Starlinku by bola jej bojová činnosť značne ochromená. Musk sa už dlhodobo sťažoval, že nebude dotovať komunikačnú sieť 20 miliónmi dolárov mesačne a požadoval, aby to dotoval 

Falcon 9
Na snímke raketa Falcon 9 so satelitmi Starlink
Pentagón

„Pokračujeme v spolupráci s celým radom globálnych partnerov, aby sme zaistili, že Ukrajina má odolné satelitné a komunikačné schopnosti, ktoré potrebuje. Satelitná komunikácia predstavuje životne dôležitú vrstvu v celkovej ukrajinskej komunikačnej sieti a ministerstvo uzatvára zmluvy so Starlinkom na služby tohto typu,” uviedol  Pentagón.

.

Starlink používali ukrajinské jednotky na rôzne aktivity vrátane komunikácie na bojisku.

SpaceX prostredníctvom súkromných darov a na základe samostatného kontraktu s americkou agentúrou pre zahraničnú pomoc poskytlo Ukrajincom a armáde krajiny internetovú službu Starlink, rýchlo rastúcu sieť viac ako 4 000 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme od začiatku vojny v roku 2022.

.

Pentagón však odmietol zverejniť podmienky zmluvy, o ktorej vo štvrtok informovala agentúra Bloomberg, „z prevádzkových bezpečnostných dôvodov a kvôli kritickej povahe týchto systémov”.

Na Ukrajinu boli dopravené tisíce terminálov Starlink, aby pomohli ukrajinským jednotkám prevádzkovať bezpilotné lietadlá, dostávať dôležité spravodajské informácie a komunikovať medzi sebou v oblastiach, kde nie sú žiadne iné bezpečné siete.

Napriek tomu, že Starlink posilňuje svoj bezpečnostný softvér, počas bojov na Ukrajine boli zaznamenané jeho výpadky. Ešte minulý rok hlásila Ukrajina „katastrofálnu” stratu komunikácie počas niekoľkých týždňov. Mnohé z nich boli zaznamenané pri prenikaní ukrajinských vojakov cez frontovú líniu na územie ovládané Ruskom a iné počas bojov, čo bez „satelitných očí” Starlinku viedlo k ťažkým stratám. Uvedené výpadky len zvýraznili mimoriadnu úlohu, ktorú majú Muskove komunikačné systémy na bojisku v reálnom čase bojov.

Na dôležitosť Starlinku poukázal aj americký brigádny generál Jesse Morehouse zo špeciálnej zložky US Space Command, ktorá je zodpovedná za vesmírne operácie. Ten vyhlásil, že jedným z ponaučení z konfliktu bolo, ako odolný Starlink sa ukázal byť. Komunikačná sieť obsahuje tisíce malých satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme, ktoré sa dajú ľahko vymeniť a aktualizovať, aby čelili hrozbám, ktorým čelia. „Nemá zmysel, aby sa ich Rusko čo i len pokúšalo zostreliť, pretože sú ich tisíce a oni nemajú tisíce protisatelitných rakiet.

Výpadok, Starlinku, ktorý sa udial na Ukrajine minulý rok, kedy ukrajinské ozbrojené zložky nedostávali rýchle aktuálne informácie počas bojov, mohli spôsobiť aj ruské tajné zbrojné systémy. Napriek tomu, že bývalý ruský prezident Medvedev označil zostrelenie Muskových satelitov za dobrý nápad, zatiaľ sa tomu tak nestalo. Ruská federácia okrem protisatelitných striel disponuje aj viacerými modernými protisatelitnými technológiami. Známe sú iba niektoré. Jednou z technológií, ktoré môže Ruská federácia použiť hlavne proti špionážnym satelitom je aj laserový systém Peresvet.

.

Laser Peresvet totiž slúži na oslepenie satelitov a tie už  nedokážu dodávať žiadne informácie o pohybe ruských vojsk, či presunoch ruských jadrových zbraní. Podľa vojenského spravodajského webu ArmyRecognition.com môže tento laser oslepiť potenciálne nepriateľské prieskumné satelity na obežných dráhach vo výškach až 1500 km. Podpredseda vlády a ruský vedec Jurij Borisov tvrdí, že laserový lúč systému Peresvet dokáže znefunkčiť prieskumný satelit pri jeho prelete. Laserový systém Peresvet je prvou ruskou zbraňou založenou na nových fyzikálnych princípoch. Vývoj Peresvetu oznámil prezident Vladimir Putin vo svojom prejave o stave krajiny 1. marca 2018. Informácie o systéme sú utajované.

Ruská armáda preto v prípade potreby dokáže dočasne vyradiť z prevádzky satelity NATO alebo ich dokonca natrvalo poškodiť bez priameho zostrelenia raketou. V literatúre o laserových systémoch ASAT sa rozlišuje medzi „oslňovaním” a „oslepovaním”. Oslnenie spôsobí, že senzory dočasne stratia svoju zobrazovaciu schopnosť tým, že ich zaplaví svetlom, ktoré je jasnejšie než to, čo sa snažia zobraziť. Oslepenie spôsobuje trvalé poškodenie takýchto systémov. Borisovova formulácia by naznačovala, že Peresvet je určený na to druhé, čiže v prípade jeho použitia by sa jednalo o trvalé poškodenie satelitov.

Najnovšie „prekrytie” Muskových satelitov Pentagónom preto môže spustiť ruskú reakciu „znefunkčnenia” Starlinku. Časové, kozmické a podnebné súvislosti určia kedy sa tak naozaj stane.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali