Pentagón „prebral” Muskove satelity Starlink na Ukrajine. Použijú Rusi tajnú technológiu?

Pentagón „prebral” Muskove satelity Starlink na Ukrajine. Použijú Rusi tajnú technológiu?

Washington/Moskva 4. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

 

Americké ministerstvo obrany podpísalo zmluvu s miliardárom Muskom ohľadom jeho  satelitnej komunikačnej služby Starlink od SpaceX. Informácie zo satelitov využíva ukrajinská armáda a bez Starlinku by bola jej bojová činnosť značne ochromená. Musk sa už dlhodobo sťažoval, že nebude dotovať komunikačnú sieť 20 miliónmi dolárov mesačne a požadoval, aby to dotoval 

Falcon 9
Na snímke raketa Falcon 9 so satelitmi Starlink
Pentagón

„Pokračujeme v spolupráci s celým radom globálnych partnerov, aby sme zaistili, že Ukrajina má odolné satelitné a komunikačné schopnosti, ktoré potrebuje. Satelitná komunikácia predstavuje životne dôležitú vrstvu v celkovej ukrajinskej komunikačnej sieti a ministerstvo uzatvára zmluvy so Starlinkom na služby tohto typu,” uviedol  Pentagón.

Reklama

Starlink používali ukrajinské jednotky na rôzne aktivity vrátane komunikácie na bojisku.

SpaceX prostredníctvom súkromných darov a na základe samostatného kontraktu s americkou agentúrou pre zahraničnú pomoc poskytlo Ukrajincom a armáde krajiny internetovú službu Starlink, rýchlo rastúcu sieť viac ako 4 000 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme od začiatku vojny v roku 2022.

Reklama

Pentagón však odmietol zverejniť podmienky zmluvy, o ktorej vo štvrtok informovala agentúra Bloomberg, „z prevádzkových bezpečnostných dôvodov a kvôli kritickej povahe týchto systémov”.

Na Ukrajinu boli dopravené tisíce terminálov Starlink, aby pomohli ukrajinským jednotkám prevádzkovať bezpilotné lietadlá, dostávať dôležité spravodajské informácie a komunikovať medzi sebou v oblastiach, kde nie sú žiadne iné bezpečné siete.

Napriek tomu, že Starlink posilňuje svoj bezpečnostný softvér, počas bojov na Ukrajine boli zaznamenané jeho výpadky. Ešte minulý rok hlásila Ukrajina „katastrofálnu” stratu komunikácie počas niekoľkých týždňov. Mnohé z nich boli zaznamenané pri prenikaní ukrajinských vojakov cez frontovú líniu na územie ovládané Ruskom a iné počas bojov, čo bez „satelitných očí” Starlinku viedlo k ťažkým stratám. Uvedené výpadky len zvýraznili mimoriadnu úlohu, ktorú majú Muskove komunikačné systémy na bojisku v reálnom čase bojov.

Na dôležitosť Starlinku poukázal aj americký brigádny generál Jesse Morehouse zo špeciálnej zložky US Space Command, ktorá je zodpovedná za vesmírne operácie. Ten vyhlásil, že jedným z ponaučení z konfliktu bolo, ako odolný Starlink sa ukázal byť. Komunikačná sieť obsahuje tisíce malých satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme, ktoré sa dajú ľahko vymeniť a aktualizovať, aby čelili hrozbám, ktorým čelia. „Nemá zmysel, aby sa ich Rusko čo i len pokúšalo zostreliť, pretože sú ich tisíce a oni nemajú tisíce protisatelitných rakiet.

Výpadok, Starlinku, ktorý sa udial na Ukrajine minulý rok, kedy ukrajinské ozbrojené zložky nedostávali rýchle aktuálne informácie počas bojov, mohli spôsobiť aj ruské tajné zbrojné systémy. Napriek tomu, že bývalý ruský prezident Medvedev označil zostrelenie Muskových satelitov za dobrý nápad, zatiaľ sa tomu tak nestalo. Ruská federácia okrem protisatelitných striel disponuje aj viacerými modernými protisatelitnými technológiami. Známe sú iba niektoré. Jednou z technológií, ktoré môže Ruská federácia použiť hlavne proti špionážnym satelitom je aj laserový systém Peresvet.

Reklama

Laser Peresvet totiž slúži na oslepenie satelitov a tie už  nedokážu dodávať žiadne informácie o pohybe ruských vojsk, či presunoch ruských jadrových zbraní. Podľa vojenského spravodajského webu ArmyRecognition.com môže tento laser oslepiť potenciálne nepriateľské prieskumné satelity na obežných dráhach vo výškach až 1500 km. Podpredseda vlády a ruský vedec Jurij Borisov tvrdí, že laserový lúč systému Peresvet dokáže znefunkčiť prieskumný satelit pri jeho prelete. Laserový systém Peresvet je prvou ruskou zbraňou založenou na nových fyzikálnych princípoch. Vývoj Peresvetu oznámil prezident Vladimir Putin vo svojom prejave o stave krajiny 1. marca 2018. Informácie o systéme sú utajované.

Ruská armáda preto v prípade potreby dokáže dočasne vyradiť z prevádzky satelity NATO alebo ich dokonca natrvalo poškodiť bez priameho zostrelenia raketou. V literatúre o laserových systémoch ASAT sa rozlišuje medzi „oslňovaním” a „oslepovaním”. Oslnenie spôsobí, že senzory dočasne stratia svoju zobrazovaciu schopnosť tým, že ich zaplaví svetlom, ktoré je jasnejšie než to, čo sa snažia zobraziť. Oslepenie spôsobuje trvalé poškodenie takýchto systémov. Borisovova formulácia by naznačovala, že Peresvet je určený na to druhé, čiže v prípade jeho použitia by sa jednalo o trvalé poškodenie satelitov.

Najnovšie „prekrytie” Muskových satelitov Pentagónom preto môže spustiť ruskú reakciu „znefunkčnenia” Starlinku. Časové, kozmické a podnebné súvislosti určia kedy sa tak naozaj stane.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali