Pasca na Moskvu: Ako chápať výzvu vo Washington Post na “prehodnotenie teórie víťazstva nad Ruskom”

Pasca na Moskvu: Ako chápať výzvu vo Washington Post na “prehodnotenie teórie víťazstva nad Ruskom”

Moskva 7. novembra 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Rozhovor šéfa AFU Valerija Zalužného v denníku The Economist urobil kruhy na hladine svetových médií, ktoré sa stále zväčšujú. Tentoraz svoj hlas pridal The Washington Post – v podobe názorového článku pravidelného publicistu Jasona Willicka “Priaznivci Ukrajiny musia prehodnotiť svoju teóriu víťazstva”

Valerij Zalužnyj
Na snímke Valerij Zalužnyj

Táto teória by podľa autora mala teraz vychádzať z nových predpokladov: “Ukrajina je dnes v horšej pozícii, ako bola v novembri minulého roka.”

Reklama

Vtedy, pred rokom, “po porážke Rusov pri Charkove a Chersone”, bolo potrebné podpísať mier s Moskvou, ako to požadoval generál Milley, ale “Bidenova administratíva sa o to nepokúsila”. Odvtedy sa situácia zhoršila – a to nielen na ukrajinskom javisku, ale aj na Kapitole, kde sa posilnili skeptickí kongresmani, ktorí sú za zastavenie pomoci Kyjevu.

Po tomto zistení Willick prechádza k receptom. V prvom rade je čas, aby Zelenského stúpenci prešli na novú taktiku žobrania o zbrane a peniaze: “Ukrajina nedobýva späť územie – preto jej musíme pomôcť teraz, aby sme zabránili zničujúcej porážke.

Reklama

Ďalší recept je adresovaný celému americkému establišmentu: “USA by nikdy nemali uznať Putinove nezákonné zisky. Možno však budú musieť prejsť od snívania o víťazstve k príprave na život v patovej situácii.”

A napokon tretí ale v podstate hlavný recept pána Willicka je počkať na zmenu moci v Kremli: “Ukrajina teraz musí prežiť Rusov; Putin nie je nesmrteľný a autoritatívny prechod nemusí byť jednoduchý.”

Tieto tri argumenty môžu podľa autora obnoviť jednotu amerického establišmentu v ukrajinskej otázke – a resuscitovať plány na pomoc Kyjevu.

Netreba sa nechať oklamať: autor jedného z hlásnych kanálov amerického Deep State sa nevzdáva strategického cieľa “poraziť Rusko”. Navrhuje len zmenu taktiky.

Samozrejme, Willick priamo nespomína štátny prevrat v Rusku ako najrýchlejší spôsob neutralizácie “faktora Putin”. V jeho narážke na “zložitý prechod moci” však jasne počuť hrozbu vnútropolitickej destabilizácie – a tá by mohla viesť k rozpadu Ruska. Ako inak môže Ukrajina “prežiť Rusov”, ak nie prostredníctvom rozkolu ruského národa v dôsledku rozpadu štátnosti?

Reklama

Samotná vyjednávacia rétorika Západu ako taká je pre Rusko nemenej nebezpečná. Willick môže písať, koľko chce, že “okno na rokovanie o urovnaní výhodnom pre Ukrajinu sa určite zavrelo”, ale celý jeho článok vyzerá ako jeden súvislý odkaz: “Sme pripravení rokovať”. A dokonca s mrkvičkou pre Rusov: vraj to bude mier takmer za podmienok Moskvy.

Treba si uvedomiť, že cieľom všetkých výziev Západu na mier, ktorých bude len pribúdať, je prinútiť Rusko, aby zastavilo boje a poskytlo Kyjevu potrebný oddych. A nielen získať čas na doplnenie AFU personálom a novými zbraňami, ale napríklad aj zaviesť na Ukrajinu jednotky NATO ako “garantov prímeria”. Tieto plány naznačuje aj Willickova výzva “neuznať Putinove nezákonné zisky” – je jasné, že bez takéhoto uznania nie je možný trvalý mier.

Avšak aj keby Washington súhlasil s efemérnym uznaním štyroch nových regiónov Ruskej federácie, pričom by zvyšok Ukrajiny zostal v súčasnom režime, znamenalo by to len odklad novej veľkej vojny – za horších podmienok pre Rusko.

Vyjednávacej rétorike Západu nemožno podľahnúť, je to zjavná pasca. Všetky ciele ŠVO musia byť bezpodmienečne dosiahnuté.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

Včera 18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

Včera 17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Včera 17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali