Parlament EÚ demonštruje finančnú nekompetentnosť s luxusným dôchodkovým fondom

Parlament EÚ demonštruje finančnú nekompetentnosť s luxusným dôchodkovým fondom

Brusel 2. mája 2023 (HSP/Foto:Facebook, Twitter)

 

Predsedníctvo dúfa, že sa vyhne ďalším súdnym sporom v súvislosti s fondom a taktiež ďalšiemu finančnému škandálu. Použitie peňazí daňových poplatníkov na udržanie fondu v chode je najmenej žiaducou možnosťou, píše Bridget Ryderová pre The European Conservative

Nigel Farage Josep Borrell
Na snímke zľava Nigel Farage a Josep Borrell

Parlament EÚ si mädlí ruky nad tým, ako naložiť so zdedeným dôchodkovým fondom, ktorý je v úpadku.

Reklama

Na aprílovom zasadnutí za zatvorenými dverami boli predsedníctvu, teda skupine vysokopostavených poslancov Európskeho parlamentu, ktorí dohliadajú na finančné riadenie snemovne, predložené tri možnosti, ako sa vysporiadať s 300-miliónovou dierou v špeciálnom dobrovoľnom dôchodkovom fonde, ktorý poskytuje druhý plat mnohým politikom vrátane zvučných mien, ako sú Nigel Farage a Josep Borrell.

Jednou z možností je zaplátať ju peniazmi daňových poplatníkov z rozpočtu Parlamentu.

Reklama

Podľa denníka Financial Times bol fond zriadený v roku 1992 s cieľom riešiť neštandardné dôchodkové nároky talianskych a francúzskych poslancov Európskeho parlamentu, ale bol otvorený pre všetkých poslancov Európskeho parlamentu a v roku 2009, keď vstúpil do platnosti súčasný všeobecný dôchodkový systém, bol pre nových členov uzavretý. V súčasnosti má len necelých 1 000 súčasných a budúcich príjemcov vrátane politikov na dôchodku a aktívnych politikov. Výplaty môžu dosiahnuť až 5 000 EUR mesačne, hoci priemerné mesačné šeky sa krátia na približne 2 000 EUR.

Medzi príjemcami je niekoľko vysokopostavených politikov, ktorí kedysi pôsobili ako poslanci Európskeho parlamentu, vrátane Josepa Borrella, ktorý je teraz komisárom EÚ pre zahraničné veci, britského vysielateľa a politika Nigela Faragea a francúzskej pravicovej političky Marine Le Penovej. Podľa EUobserveru 75-ročný Borrell v súčasnosti dostáva z fondu okrem svojho platu približne 20 000 eur mesačne.

Neudržateľnosť fondu je dobre známa, keďže bol už predmetom niekoľkých sporov na Európskom súdnom dvore (ESD), pričom jeho príjemcovia sa s úradom dohadovali o zachovaní vyplácania.

V marci ESD vydal konečné rozhodnutie, podľa ktorého môže Parlament proporcionálne upraviť platby a príspevky. Vykonanie takýchto úprav bolo jednou z možností, ktoré boli predsedníctvu predložené, ako sa vysporiadať s fondom, keďže podľa správy, o ktorej rokovala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a predsedníctvo na uzavretom zasadnutí začiatkom apríla, sa peniaze vo fonde vyčerpajú do roku 2024 alebo 2025.

“V dôsledku ukončenia platieb príspevkov poslancami a Parlamentom, nedostatočných výnosov z investícií a dôsledkov následných finančných kríz, ako aj geopolitickej nestability sa situácia fondu od roku 2009 rapídne zhoršila,” uvádza sa v správe. “Táto suma nepostačuje na splnenie jeho budúcich záväzkov v oblasti vyplácania dôchodkov.”

Reklama

Jedným zo spôsobov, ako fond posilniť, by bolo poskytnúť mu približne 23 miliónov EUR ročne z rozpočtu parlamentu financovaného daňovými poplatníkmi. Ak by sa fond jednoducho nechal vyčerpať, platby by musel prevziať parlament a následne daňoví poplatníci EÚ.

Spôsob, akým bol fond zriadený, ponecháva Parlament zodpovedný za fond. Poslanci Európskeho parlamentu mohli na úhradu svojich príspevkov použiť svoje príspevky – peniaze určené na úhradu osobných nákupov kancelárskych potrieb a iných každodenných potrieb súvisiacich s prácou.

Podľa denníka Financial Times si väčšina súčasných poslancov Európskeho parlamentu želá zrušenie fondu, pretože je zdrojom rozpakov pre Parlament. EUobserver koncom minulého roka tiež informoval, že fond je investovaný do americkej zbrojárskej spoločnosti, ktorá vyrába kazetové zbrane – zakázané v zmluve podpísanej rôznymi členskými štátmi EÚ, ako aj do ťažobných spoločností a spoločností vyrábajúcich fosílne palivá.

Britský podnikateľ a probrexitový politik Ben Habib, ktorý v roku 2019 pôsobil v Európskom parlamente, v komentári pre The European Conservative uviedol, že táto situácia je príkladom mnohých problémov EÚ.

“Keby išlo o skutočnú vládu, ktorá by nemohla zaplatiť svojich štátnych zamestnancov, alebo súkromnú spoločnosť, ktorá by nedoplnila svoj dôchodkový fond, bola by to veľká správa,” povedal. “Toto by mala byť veľká správa, ale nevyzerá to dobre, keď sa sťažujú.”

Reklama

V skutočnosti, zatiaľ čo Borrell poberá zdravý doplnkový dôchodok, jeho krajania v Španielsku a mnohých ďalších európskych krajinách sledujú, ako ich vlády zvyšujú vek odchodu do dôchodku.

“Je to úplná nekompetentnosť,” dodal. “Je to mimoriadne. Je to inštitúcia, ktorá má k dispozícii bilióny eur a stále niečo kazí.”

Úrad dúfa, že sa vyhne ďalším súdnym sporom v súvislosti s fondom a že sa z neho nestane ďalší finančný škandál. Použitie peňazí daňových poplatníkov na udržanie fondu v chode je najmenej žiaducou možnosťou.

Ďalšou myšlienkou pre fond, ktorá bola v správe prezentovaná, bolo rozpredať aktíva a peniaze rozdeliť príjemcom. Podľa mediálnych správ sa uvažovalo aj o tom, že by sa dobre situovaní príjemcovia, ako napríklad Borrell, dobrovoľne vzdali programu.

Je to ďalšia skúška pre veľkú bruselskú byrokraciu, ale očakáva niekto, že ju zvládne?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali