OTS: Výzva pre Úrad verejného zdravotníctva SR k okamžitému ukončeniu…

OTS: Výzva pre Úrad verejného zdravotníctva SR k okamžitému ukončeniu…

OTS: Výzva pre Úrad verejného zdravotníctva SR k okamžitému ukončeniu porušovania základných ľudských práv a slobôd vynútenými lekárskymi zásahmi

Bratislava 16. augusta (TASR-OTS) –

1. Na Ústavnom súde SR sa vedie konanie pod sp. zn. PL.ÚS 10/2013 o návrhu Krajského súdu v Nitre na vyslovenie nesúladu ustanovenia § 51 ods. 1 písm. d) a § 62 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a ustanovenia § 6 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení s čl. 2 ods. 2 a 3, čl. 13 ods. 1 písm. a) a ods. 2, čl. 15 ods. 1, čl. 16 ods. 1 v spojení s čl. 40 Ústavy Slovenskej republiky (tlačová informácia ÚS SR z 3.7.2013, č. 58/2013).

Reklama

2. Z dôvodu prebiehajúceho konania na Ústavnom súde SR, v inom konaní o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR o pokute za priestupok na úseku verejného zdravotníctva, podľa § 56 ods. 1 písm. k) zákona č. 355/2007 Z. z., z dôvodu nezabezpečenia povinného očkovania dieťaťa, Krajský súd v Nitre dňa 15.7.2013 vo veci pod sp. zn. 11S/15/2013 prerušil toto konanie. Vyslovil, že sa jedná o povinné prerušenie, pretože konečné rozhodnutie vo veci bude závisieť od otázky, ktorú nie je v tomto konaní súd oprávnený riešiť. V tomto prípade preukázateľne súd vyslovil záväzný právny názor, že konania o pokutovaní rodičov sa zo zákona povinne prerušujú do skončenia ústavného konania (uznesenie Krajského súdu v Nitre z 15.7.2013, sp. zn. 11S/15/2013).

3. Z právnej praxe, pri zastupovaní klientov, však môžeme konštatovať, že Úrad verejného zdravotníctva SR ustanovenie § 29 ods. 1 Správneho poriadku ohľadne povinného prerušovania konaní nerešpektuje a i napriek prebiehajúcemu ústavnému konaniu naďalej presadzuje vykonávanie nútených lekárskych zásahov – pri očkovaní detí vyvíja nátlak na rodičov a za nesúhlas ich pokutuje (konanie na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Bratislava, sp. zn. 00D/50/2013, kde bola uložená ďalšia pokuta dňa 19.7.2013).

Reklama

4. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ďalej len "ESĽP") vo svojej judikatúre v priebehu rokov 1985 až 1998 ustálil, že na fyzickú integritu osoby sa vzťahuje pojem "súkromie" chránené článkom 8 Dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd. Stanovil, že povinné lekárske zásahy, aj keď sú menšieho významu, predstavujú zásah do najintímnejších aspektov práva na súkromný život. Povinné očkovanie – ako nedobrovoľné lekárske ošetrenie – predstavuje zásah do práva na rešpektovanie súkromného života, ktoré zahŕňa fyzickú a psychickú integritu (pozri napr. Salvetti v. Taliansko (december) no. 42197/98, 9. júla 2002 a Matter v. Slovensko, no. 31534/96, § 64, 5. júla 1999).

5. ESĽP rozhodnutím z 15.3.2012 č. 24429/03 v prípade Solmakhin v. Ukraine dokonca stanovil, že za porušovanie tohto práva na súkromný život porušovateľ je povinný zaplatiť poškodenému náhradu nepeňažnej ujmy, ktorej výšku stanovil na sumu 2400 eur. Slovenské súdy sú podľa § 135 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku viazané pri rozhodovaní týmto rozhodnutím, nakoľko sa týka základných ľudských práv a slobôd.

6. Advokátska kancelária BIZOŇ & PARTNERS, s. r. o., ako právny zástupca rodičov maloletých detí vyzýva týmto Úrad verejného zdravotníctva SR na rešpektovanie základného ľudského práva na súkromný život a žiada úrad o okamžité ukončenie vyvíjania nátlaku na rodičov maloletých detí za účelom vykonávania vynútených lekárskych zákrokov na ich deťoch. Ďalej žiada úrad o zákonné prerušenie pokutovania rodičov, keď rodičia len chránia základné ľudské právo na súkromný život.

7. Advokátska kancelária BIZOŇ & PARTNERS, s. r. o., vyzýva úrad na hospodárnosť s peniazmi daňových poplatníkov, pretože v prípade, ak bude úrad i počas riešenia tejto veci na Ústavnom súde SR i naďalej presadzovať vynútené lekárske zákroky, celkové odškodné za vynútené prípady sa bude neustále zvyšovať a náhrada 2400 eur za každý jednotlivý prípad postihne v konečnom dôsledku Slovenskú republiku.

Reklama

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali