Organizácia AfD v Brandenbursku bude pod policajným dohľadom

Organizácia AfD v Brandenbursku bude pod policajným dohľadom

Berlín 15. júna 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/DPA-Holger Hollemann)

 

Nemecká polícia v pondelok vyhlásila, že z dôvodu “extrémistických tendencií” bude celá regionálna pobočka krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v spolkovej krajine Brandenbursko pod policajným dohľadom. Informovala o tom agentúra AFP

Ilustračné foto

Toto rozhodnutie poskytne príslušným orgánom v Brandenbursku rozsiahle právomoci pri monitorovaní strany a jej členov.

Reklama

Takéto opatrenia využívajú úrady v Nemecku v prípade skupín alebo organizácií, o ktorých sa predpokladá, že predstavujú hrozbu pre demokraciu a právny štát.

Podľa Spolkového úradu na ochranu ústavy existujú “dosť závažné faktické náznaky, že AfD v Brandenbursku bojuje proti slobodnému demokratickému poriadku”.

Reklama

Pred troma mesiacmi sa predmetom policajného dohľadu stalo najradikálnejšie krídlo AfD známe ako “Der Flügel” (krídlo), a to pre podozrenie z prepojenia s neonacistickou scénou.

Brandenburskú pobočku AfD donedávna viedol Andreas Kalbitz, ktorý bol v máji zo strany vylúčený z dôvodu zatajenia jeho predchádzajúceho členstva v zakázanom neonacistickom združení.

AfD, ktorá bola založená v roku 2013 na protest proti jednotnej európskej mene, sa medzičasom rozrástla a získala značný počet hlasov najmä od Nemcov, ktorí nie sú spokojní s migračnou politikou vlády kancelárky Angely Merkelovej. V súčasnosti je AfD najväčšou opozičnou stranou v nemeckom Spolkovom sneme. V posledných mesiacoch čelila vlne kritiky najmä pre podnecovanie protiprisťahovaleckých nálad.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

17:37

Polovica Poliakov súhlasí s tým, aby sa ukrajinskí muži, ktorých sa týka branná povinnosť, vrátili na Ukrajinu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry IBRiS, ktoré zverejnil poľský denník Rzeczpospolita.

17:13

V nemeckom prístavnom meste Hamburg sa v piatok začal súdny proces so 47-ročným Sýrčanom, ktorý je podozrivý z účasti na vojnových zločinoch spáchaných provládnymi polovojenskými jednotkami v Sýrii v rokoch 2012 – 2015.

16:46

Britské úrady v piatok informovali, že v spolupráci so zahraničnými partnermi zavádzajú nové sankcie, ktorých cieľom je bojovať proti pokusom Ruska a Severnej Kórey (KĽDR) obísť a ignorovať existujúce sankcie prostredníctvom barterovej výmeny zbraní za ropu.

16:45

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda pokračuje na severovýchode Ukrajiny v postupe a že jej jednotky v priebehu týždňa od spustenia nového pozemného útoku dobyli v Charkovskej oblasti už 12 dedín.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali