OĽaNO pobláznilo rómske komunity

OĽaNO pobláznilo rómske komunity

Bratislava 2. októbra 2023 (HSP/Foto:Facebook OĽaNO)

Aktualizované 2. októbra 2023 o 17:26 h.

Koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí vo voľbách zaujímavo prevalcovala konkurenciu v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami. Upozornilo na to na sociálnej sieti už viacero komentátorov. My sme sa na situáciu pozreli podľa oficiálneho Atlasu rómskych komunít publikovaného na stránkach Ministerstva vnútra SR

Predvolebná kampaň koalície OĽaNO a priatelia

Pre mnohých je záhadou, ako je možné, že konkrétna politická strana, v tomto prípade koalícia strán, mohla získať v špecifických obciach podporu až 90 a viac percent, keď v celoslovenskom priemere zaznamenala výsledok pod 9 %.

Reklama

Už v kampani bolo evidentné, že predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič zameral svoju pozornosť na marginalizované komunity. Na kandidátku obsadil veľký počet mien zaujímavých pre tieto komunity. Viacerí sa so ziskom desiatok tisíc krúžkov prepracovali do Národnej rady. Ide o kandidátov ako Peter Pollák, Lukáš Bužo či Viliam Tankó.

Na sociálnych sieťach sa cez víkend začali objavovať podozrenia z toho, že výsledky v marginalizovaných komunitách sú okaté, a že je potrebné preveriť, či nedošlo ku prípadom volebnej korupcie. Viacerí poukázali na volebné výsledky v obciach, ktoré sú známe osadami s vysokým percentom zastúpenia zväčša rómskeho obyvateľstva. V týchto oblastiach sa už v minulosti objavili prípady pokusov o kupovanie hlasov.

Reklama

Aby sme si urobili lepší obraz, rozhodli sme sa sumarizovať výsledky hlasovania v 34 lokalitách, v ktorých podľa najnovšieho vydania Atlasu rómskych komunít najviac prevláda uvedená skupina obyvateľstva. V daných lokalitách sa veľmi často na prvom mieste objavilo OĽaNO s výsledkom v rozmedzí od 20 až do 92 %. Niektoré konkrétne volebné miestnosti dosiahli výsledok pre OĽaNO aj nad úrovňou 95 %.

Najvypuklejšími prípadmi sú obce: Lomnička v okrese Stará Ľubovňa (OĽaNO 92,05 % hlasov), obec Jurské v okrese Kežmarok (OĽaNO 91,66 % hlasov), obec Jarovnice v okrese Sabinov (OĽaNO 86,22 % hlasov).

Na známom košickom sídlisku Luník IX zaznamenalo OĽaNO výsledok 91,02 %. Hlas tomuto hnutiu odovzdalo 487 ľudí a 100 % z nich využili aj právo prednostného hlasovania – krúžkovania.

V okrese Košice-okolie v obci Kecerovce hlasovalo za OĽaNO 1 184 voličov, čo predstavovalo výsledok 86,36 %.

V Stráňach pod Tatrami v Kežmarskom okrese takisto výrazne uspela Matovičova strana, podporilo ju 84,21 % hlasujúcich.

Reklama

Chminianske Jakubovany neďaleko Prešova priniesli hnutiu OĽaNO 536 hlasov – 73,52 %.

Rovnako v Žehre v okrese Spišská Nová Ves volilo OĽaNO stovky voličov – 70,36 % zúčastnených.

 

V obciach na východe, kde žije najviac Rómov, vyhralo OĽANO a priatelia

Vo všetkých obciach na východe Slovenska, kde sa podľa posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov hlási k rómskej národnosti viac ako 1000 ľudí, s výrazným náskokom vyhrala v sobotňajších (30. 9.) parlamentných voľbách koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. V rámci Prešovského kraja získala najväčší podiel hlasov v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa (92,05 percenta) a v rámci Košického kraja na sídlisku Luník IX (91,02 percenta). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré schválil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Po Lomničke získala spomedzi obcí v Prešovskom kraji najväčší podiel hlasov v Jarovniciach (86,22 percenta), čo predstavuje 2310 hlasov. Nasledujú obce Krížová Ves (76,98 percenta), Rakúsy (76,67 percenta), Podhorany v Kežmarskom okrese (76,32 percenta), Výborná (63,96 percenta) a Ostrovany (66,27 percenta). V obci Vechec získala koalícia 48,02 percenta hlasov a v Zámutove 43,83 percenta. Dokopy v týchto obciach hlasovalo za OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí 7319 ľudí.

Reklama

Na Luníku IX, kde v rámci Košického kraja táto koalícia dominovala najvýraznejšie, ju volilo 487 ľudí. Druhý najvyšší podiel mala v Kecerovciach (86,36 percenta), čo predstavuje 1184 hlasov. Nasleduje Žehra (70,36 percenta), Bystrany (66,94 percenta), Richnava (63,32 percenta), Rudňany (50,32 percenta) a Veľká Ida (42,12 percenta). Spolu ide o 4441 hlasov.

Spomedzi všetkých obcí východného Slovenska získala najväčší podiel v obci Jurské (91,66 percenta) v okrese Kežmarok. S viac ako 70-percentným podielom hlasov v Prešovskom kraji nasledujú Stráne pod Tatrami, Červenica, Cigeľka, Malý Slivník, Chminianske Jakubovany a Ihľany. V Košickom kraji ide o obce Vtáčkovce, Rankovce a Vrbnica.

V rámci celého východného Slovenska získalo OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí viac ako polovicu platných hlasov v 48 obciach, z toho je jedna mestská časť v Košiciach – Luník IX.

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá získala 22,94 percenta hlasov. Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percenta. Za ním nasleduje Hlas-SD (14,7 percenta). Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,89 percenta), KDH (6,82 percenta), SaS (6,32 percenta) a SNS (5,62 percenta).

 

Polícia preveruje podozrenia z volebnej korupcie na východe Slovenska

Národná kriminálna agentúra (NAKA) preveruje podozrenia z volebnej korupcie v Košickom a Prešovskom kraji, týkajú sa sobotných (30. 9.) volieb do Národnej rady (NR) SR. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Polícia sa zatiaľ bližšie nevyjadrila, aby sa neznemožnilo riadne objasnenie podozrení.

“Národnou kriminálnou agentúrou, odborom Východ sú v rámci Košického a Prešovského kraja preverované podozrenia z volebnej korupcie, ktoré sa týkajú volieb do NR SR 2023, pričom ide o jedno podanie fyzickej osoby, avšak zaoberáme sa aj podozreniami, ktoré boli vyhľadané v rámci činnosti príslušníkov NAKA,” uviedla Hrabovská.

Vo všetkých obciach na východe Slovenska, kde sa podľa posledného sčítania obyvateľov hlási k rómskej národnosti viac ako 1000 ľudí, s výrazným náskokom vyhrala voľby koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí.

Líder “obyčajných ľudí” Igor Matovič tvrdí, že jeho kandidáti v rómskych osadách nekomunikovali tému odmeny 500 eur za účasť vo voľbách. Uviedol, že existuje množstvo videí z návštev kandidátov hnutia v osadách, a že sa ich na to aj pýtal. Za vysokou účasťou Rómov vo voľbách vidí snahu bojovať proti hnutiu Republika. Skonštatoval, že jeho kandidáti v týchto oblastiach urobili dobrú kampaň a oslovili voliča.

Úrad špeciálnej prokuratúry už potvrdil, že vykonáva dozor vo viacerých trestných veciach volebnej korupcie, vrátane podozrení z kupovania hlasov v rómskych osadách na východnom Slovensku.

Reklama

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnili v sobotu 30. septembra. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3.007.123 voličov. Víťazom volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali