Odborník ministerstva zdravotníctva SR Peter Pružinec: Médiá to už s koronavírusom preháňajú. Nás lekárov zaujímajú chorí ľudia a nie pozitívni. Rúška nás nechránia

Odborník ministerstva zdravotníctva SR Peter Pružinec: Médiá to už s koronavírusom preháňajú. Nás lekárov zaujímajú chorí ľudia a nie pozitívni. Rúška nás nechránia

Bratislava 2. septembra 2020 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Odvážlivec z radov lekárov sa našiel aj na ministerstve zdravotníctva SR. Hlavný odborník na klinickú imunológiu a alergológiu vyhlásil, že médiá to už so strašením ľudí koronavírusom preháňajú. Kritizuje aj to, že médiá zverejňujú počty pozitívne testovaných na koronavírus, pretože to sa nerovná počtu chorých na Covid-19

Peter Pružinec
Na snímke Peter Pružinec

Čoraz viac slovenských lekárov a odborníkov sa stavia proti oficiálnej línii interpretovania koronavírusu. Asi najväčším “priekopníkom” je doktor Igor Bukovský. Ten dlhodobo kritizuje reštriktívne opatrenia slovenskej vlády.

Reklama

Doktor Igor Bukovský taktiež poukázal na rozpor medzi tvrdeniami a prístupom ku situácii s koronavírusom medzi českým ministerstvom zdravotníctva, ktoré ľudí upokojuje a medzi ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré podľa neho šíri strach a poplašné správy o údajnej druhej vlne. Podľa Bukovského keď človek na Slovensku povie to isté čo české ministerstvo zdravotníctva, je označený za konšpirátora. Bukovský tiež priznal, že už prestáva veriť, že médiám ide o pravdu. Viac sa dočítate TU.

Ďalším odvážnym lekárom je Vladimír Malec, ktorý tvrdí, že súčasný koronavírus je banálna záležitosť. Úmrtnosť naň sa podľa neho výrazne znížila. Podľa štatistík vo Veľkej Británii na koronavírus zomiera 6-krát menej ľudí než na chrípku a pneumóniu. Malec taktiež odmieta povinné očkovanie. Podľa neho na to nie je žiaden dôvod. Upozornil tiež na americkú vakcínu, ktorá môže údajne spôsobiť autoimunizačné ochorenia. Písali sme o tom TU.

Reklama

Lekárka Zuzana Pitoňáková upozornila, že časté nosenie rúšok môže spôsobovať viacero zdravotných problémov a znižuje príjem kyslíka, čo je nepríjemné obzvlášť u staršej populácie. Podľa Pitoňákovej je nosenie rúšok pre naše telá neprirodzené a zdravého človeka neochráni pred infikovaním sa koronavírusom. Viac TU.

Aj keď sa takto odvážne proti  mainstreamovej línii ozývajú viacerí lekári, doposiaľ stále chýbal takýto hlas zo strany oficiálnych štátnych inštitúcii, narozdiel od našich českých susedov, kde aj samotný minister zdravotníctva Adam Vojtěch nepriamo vyzval médiá, aby prestali strašiť koronavírusom. Podľa Vojtěcha je to štandardné infekčné ochorenie rovnako ako iné infekčné ochorenia. Covid-19 podľa neho musíme destigmatizovať . Viac TU.

Zdá sa však, že najnovšie sa ľady pohli aj na Slovensku. Rozumný postoj vzišiel už aj z ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, aj keď zatiaľ ešte nie priamo od ministra Mareka Krajčího.

Profesor Peter Pružinec – hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre klinickú imunológiu a alergológiu, v rozhovore pre televíziu TA3 skritizoval médiá za to, že to s neustálym informovaním a strašením koronavírusom už preháňajú :

“Dnes si myslím, že sa to už troška preháňa, aj tie médiá to preháňajú, tá stála informovanosť. ”

Reklama

Podľa odbornáka Pružinca, lekárov zaujímajú chorí ľudia a nie pozitívni : “Čiže tie informácie, že bolo 100 pozitívnych … to je údaj v podstate len pre epidemiológov . Považujem za zbytočné, aby od rána do večera všetky televízie vysielali na spodku to … išiel film a počas filmu dole išli… (informácie o počte Covid-pozitívnych, pozn.red.) ..no vystrašili ľudí.”

Odborník ministerstva zdravotníctva Peter Pružinec taktiež vysvetlil, že samotné rúška, ktoré nosíme nás pred nakazením koronavírusom nechránia :

” Neviem či to nedostatočne epidemiológovia vysvetlili. Tie rúška nechránia vás proti ochoreniu, to znamená , darmo vy budete mať rúško pokiaľ ja by som bol infekčný. Mňa by chránilo to, keby vy ste boli infekčný a mali by ste rúško a ja nie. Ale aj to len čiastočne. ”

Podľa profesora Pružinca sa budeme musieť s koronavírusom naučiť žiť : “To, že ten vírus tu je a, že teraz v tomto období sa zvýšil ten počet, to bolo jasné od začiatku . Vírus sem prišiel a bude tak ako vírus chrípky… My sa s tým musíme naučiť žiť.”

 

Reklama

 

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali