Lekárka Pitoňáková pre TA3: Infekcie v dutine ústnej, herpesy, či infekcie v nosohltane. Nosenie rúšok naozaj znižuje príjem kyslíka a môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov. Je na mieste otázka, či naozaj je potrebné, aby ich zdravá populácia nosila

Lekárka Pitoňáková pre TA3: Infekcie v dutine ústnej, herpesy, či infekcie v nosohltane. Nosenie rúšok naozaj znižuje príjem kyslíka a môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov. Je na mieste otázka, či naozaj je potrebné, aby ich zdravá populácia nosila

Bratislava 30. augusta 2020 (HSP/Foto: Screenshot TA3)

 

Lek

Zuzana Pitoňáková
Na snímke lekárka Zuzana Pitoňáková
árka Zuzana Pitoňáková tvrdí, že časté nosenie rúšok môže spôsobovať viacero zdravotných problémov a znižuje príjem kyslíka, čo je nepríjemné obzvlášť u staršej populácie. Podľa Pitoňákovej je nosenie rúšok pre naše telá neprirodzené a zdravého človeka neochráni pred infikovaním sa koronavírusom

Ministerstvo zdravotníctva na čele s Marekom Krajčím(OĽaNO) podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy.

Reklama

Ide o informácie publikované prostredníctvom internetovej stránky Bádateľ, ktoré občanov nabádajú k občianskej neposlušnosti, mareniu prijatých opatrení na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19, odmietaniu očkovania a podobne. Agentúru SITA o tom v piatok informoval Komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Ministrovi Krajčímu sa pritom najviac nepáči spochybňovanie nosenia rúšok, ktoré sú povinné v interiéroch. Čoraz viac odborníkov a lekárov už aj zo Slovenska ale upozorňuje na možné zdravotné problémy s tým spojené ako aj na neefektivitu ich nosenia.

Reklama

Doktor Igor Bukovský vo svojom videu  vyhlásil, že doteraz nie je isté či nosenie rúšok bráni šíreniu infekcie. Názory rôznych expertov, analýz a štúdií sa podľa neho veľmi líšia. Záleží aj na tom, z čoho sú dané rúška vyrobené.

Kritizuje tiež ministerstvo zdravotníctva za vytvorenie atmosféry, že „keď budeme mať zakrytú tvár čímkoľvek, v akomkoľvek hygienickom stave, tak ste človek zodpovedný, poctivý, ktorý chráni seba a chráni druhých, a to nie je pravda.“ Viac sa dočítate TU.

Na zdravotné riziká spojené s nosením rúšok upozorňuje lekárka Zuzana Pitoňáková: Mnoho zdravotných problémov súvisí práve s tým, že sa tie rúška nosia príliš často. Či už sú to infekcie v dutine ústnej, herpesy, alebo infekcie v nosohltane,” povedala v rozhovore pre televíziu TA3.

Lekárka nesúhlasí so všeobecným naratívom, že sa rúškami chránime pred infekciou: ” My pred infekciami sa chránime úplne inak ako nosením rúšok a to hlavne zvýšenou hygienou, zvýšenou hygienou rúk, že si rukami toľko nesiahame na vlastnú tvár a hlavne, budovaním imunity – kvalitný spánok, dobrá strava, radosť zo života. Toto sú veci, ktoré nám omnoho viac pomáhajú chrániť nás pred infekciami ako samotné rúška.”

Pitoňáková tiež spochybňuje účinnosť rúšok: “Tie rúška z môjho pohľadu nemajú význam chránenia nás zdravých. Rúško má význam pokiaľ som chorý, vtedy má význam, pretože neohrozujem tým okolie. Ale rúško ako také mňa pred infekciou neochráni. Možno je na mieste položiť si otázku, či naozaj tie rúška sú potrebné, aby ich zdravá populácia nosila.”

Reklama

Podľa lekárky ,“pre naše telá nie je prirodzené nosiť rúška.” Z dlhodobého hľadiska si nemyslí, že je to pre ľudí zdravé, práve naopak.

Najviac nepríjemné je to najmä pre staršiu generáciu:

“Staršia populácia je omnoho krehkejšia a má veľmi pravdepodobne už aj iné ochorenia častokrát respiračné. Nosenie rúšok naozaj znižuje výmenu plynov, znižuje príjem kyslíka, spôsobuje, že tým ľuďom sa naozaj subjektívne ťažšie dýcha. Je bezpredmetné aby človek, ktorý nemá respiračnú infekciu nosil rúško, pretože to ho nijako nechráni,” povedala lekárka Zuzana Pitoňáková.

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali