Lekárka Pitoňáková pre TA3: Infekcie v dutine ústnej, herpesy, či infekcie v nosohltane. Nosenie rúšok naozaj znižuje príjem kyslíka a môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov. Je na mieste otázka, či naozaj je potrebné, aby ich zdravá populácia nosila

❚❚

Bratislava 30. augusta 2020 (HSP/Foto: Screenshot TA3)

 

Lek

Zuzana Pitoňáková
Na snímke lekárka Zuzana Pitoňáková
árka Zuzana Pitoňáková tvrdí, že časté nosenie rúšok môže spôsobovať viacero zdravotných problémov a znižuje príjem kyslíka, čo je nepríjemné obzvlášť u staršej populácie. Podľa Pitoňákovej je nosenie rúšok pre naše telá neprirodzené a zdravého človeka neochráni pred infikovaním sa koronavírusom

Ministerstvo zdravotníctva na čele s Marekom Krajčím(OĽaNO) podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy.

.

Ide o informácie publikované prostredníctvom internetovej stránky Bádateľ, ktoré občanov nabádajú k občianskej neposlušnosti, mareniu prijatých opatrení na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19, odmietaniu očkovania a podobne. Agentúru SITA o tom v piatok informoval Komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Ministrovi Krajčímu sa pritom najviac nepáči spochybňovanie nosenia rúšok, ktoré sú povinné v interiéroch. Čoraz viac odborníkov a lekárov už aj zo Slovenska ale upozorňuje na možné zdravotné problémy s tým spojené ako aj na neefektivitu ich nosenia.

.

Doktor Igor Bukovský vo svojom videu  vyhlásil, že doteraz nie je isté či nosenie rúšok bráni šíreniu infekcie. Názory rôznych expertov, analýz a štúdií sa podľa neho veľmi líšia. Záleží aj na tom, z čoho sú dané rúška vyrobené.

Kritizuje tiež ministerstvo zdravotníctva za vytvorenie atmosféry, že „keď budeme mať zakrytú tvár čímkoľvek, v akomkoľvek hygienickom stave, tak ste človek zodpovedný, poctivý, ktorý chráni seba a chráni druhých, a to nie je pravda.“ Viac sa dočítate TU.

Na zdravotné riziká spojené s nosením rúšok upozorňuje lekárka Zuzana Pitoňáková: Mnoho zdravotných problémov súvisí práve s tým, že sa tie rúška nosia príliš často. Či už sú to infekcie v dutine ústnej, herpesy, alebo infekcie v nosohltane,” povedala v rozhovore pre televíziu TA3.

Lekárka nesúhlasí so všeobecným naratívom, že sa rúškami chránime pred infekciou: ” My pred infekciami sa chránime úplne inak ako nosením rúšok a to hlavne zvýšenou hygienou, zvýšenou hygienou rúk, že si rukami toľko nesiahame na vlastnú tvár a hlavne, budovaním imunity – kvalitný spánok, dobrá strava, radosť zo života. Toto sú veci, ktoré nám omnoho viac pomáhajú chrániť nás pred infekciami ako samotné rúška.”

Pitoňáková tiež spochybňuje účinnosť rúšok: “Tie rúška z môjho pohľadu nemajú význam chránenia nás zdravých. Rúško má význam pokiaľ som chorý, vtedy má význam, pretože neohrozujem tým okolie. Ale rúško ako také mňa pred infekciou neochráni. Možno je na mieste položiť si otázku, či naozaj tie rúška sú potrebné, aby ich zdravá populácia nosila.”

.

Podľa lekárky ,“pre naše telá nie je prirodzené nosiť rúška.” Z dlhodobého hľadiska si nemyslí, že je to pre ľudí zdravé, práve naopak.

Najviac nepríjemné je to najmä pre staršiu generáciu:

“Staršia populácia je omnoho krehkejšia a má veľmi pravdepodobne už aj iné ochorenia častokrát respiračné. Nosenie rúšok naozaj znižuje výmenu plynov, znižuje príjem kyslíka, spôsobuje, že tým ľuďom sa naozaj subjektívne ťažšie dýcha. Je bezpredmetné aby človek, ktorý nemá respiračnú infekciu nosil rúško, pretože to ho nijako nechráni,” povedala lekárka Zuzana Pitoňáková.

Samuel Gdovin

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali