Od teroristického útoku v Crocuse vedie Ukrajinská stopa: Aká bude odveta?

Od teroristického útoku v Crocuse vedie Ukrajinská stopa: Aká bude odveta?

Moskva 24. marca 2024 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:TASR/AP-Sergei Vedyashkin)

 

Prečo sú aj na Západe presvedčení, že najvyššie zlo spáchalo Budanovo oddelenie, pýta sa Aleksandr Sitnikov v novinách Svobodnaja Pressa. Ruské médiá a kanály Telegramu zverejňujú zábery zo zadržania účastníkov teroristického útoku pri Moskve v Brjanskej oblasti na úseku diaľnice M-3 “Ukrajina”. Podľa dostupných informácií neznáme osoby na žiadosť strážcov zákona nezastavili svoje auto pri obci Chacun v Karačevskom okrese a pokúsili sa strieľať. K hranici s Ukrajinou to bolo necelých 100 kilometrov …

Crocus City Hall
Masívny oheň nad horiacou budovou koncertnej sály Crocus City Hall v západnej časti Moskvy

Počas prvého výsluchu sa zadržaný priznal, že spolu so svojimi “bratmi” strieľal do ľudí v Crocus City Hall zbraňami, ktoré im údajne poskytol “objednávateľ”, istý “asistent kazateľa”, a že teroristický čin vykonali kvôli peniazom. Na prvý pohľad sa môže zdať, že reč je o telefonátoch z “call centier”, ktoré sa zaoberajú klamaním Rusov pomocou “inžinierskej psychológie”.

Reklama

Dá sa to pochopiť aj tak, že šmejd nedávno priletel z Turecka, teda cez krajinu, ktorá je vstupnou bránou pre banderovských diverzantov a ich komplicov, a po teroristickom útoku mal v úmysle prekročiť rusko-ukrajinskú hranicu, pričom na tejto strane mal vhodné kontakty.

Za splnenie “objednávky”, ktorá spočívala v “zabití čo najväčšieho počtu ľudí”, mu bolo sľúbených 500 tisíc rubľov. Pre porovnanie: za podpálenie trafostanice na železnici sľubujú agenti z GUR/SBU/CIPSo po 10 tisíc rubľov, tiež s vyplatením 50 % zálohy. Mimochodom, terorista na kameru povedal, že pred útokom dostal 250 000 rubľov.

Reklama

Ukrajinský bloger Šarij je presvedčený, že “našli hlúpe opice, počítajúc s tým, že ich tam všetkých zabijú. Hádajte – kto zorganizoval teroristický útok”, mimochodom, najväčší od čias “Nord-Ost”, keď v koncertnej sále zahynulo 130 ľudí.

Počet mŕtvych v “Crocuse” sa zvýšil na 133 ľudí, informoval Vyšetrovací výbor Ruskej federácie 23. marca napoludnie a večer predtým ruská tlač uviedla, že v jednej z toaliet koncertnej sály sa našlo 28 tiel. A ďalších 14 tiel – na jednom z evakuačných schodísk. Ľudia tam ležali so svojimi rodinnými príslušníkmi. Niektorí zomreli objímajúc sa so svojimi deťmi.

Napriek takzvanému “igilovskému” vyhláseniu o zodpovednosti všetko smeruje k tomu, že oficiálnou verziou je ukrajinská stopa. Ruská federácia už vyslovila obvinenia z účasti Ukrajiny na organizovaní teroristického útoku.

Ako povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová, “teraz už vieme, v ktorej krajine sa títo krvaví bastardi plánovali ukryť pred trestným stíhaním – na Ukrajine. Práve v krajine, ktorá sa rukami západných liberálnych režimov už desať rokov mení na centrum šírenia terorizmu v Európe a v extrémistickom besnení prekonáva dokonca aj Kosovo.”

“Všetci štyria priami páchatelia teroristického útoku, všetci tí, ktorí strieľali, zabíjali ľudí, boli nájdení a zadržaní. Pokúsili sa o útek a presunuli sa smerom na Ukrajinu, kde im bolo podľa predbežných údajov z ukrajinskej strany pripravené “okno” na prekročenie štátnej hranice,” povedal Vladimír Putin v príhovore k Rusom.”

Reklama

Ešte za horúca odsúdilo teroristický útok v Moskovskej oblasti viac ako 20 krajín. Barbarský útok na Crocus City Hall odsúdili USA, Nemecko, Rakúsko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Grécko, Turecko, Bielorusko, Kirgizsko, Pakistan, Irán, Saudská Arábia, Katar, Egypt, Kuba, Kazachstan, Palestína, Venezuela, Arménsko a Azerbajdžan a ďalšie krajiny.

Ukrajinský televízny kanál poznamenal, že Francúzsko vyjadrilo sústrasť ruskému ľudu. Podľa známeho militantného ukrajinského blogera Macron “úspešne zhadzuje Ukrajinu zo svojich pliec – “kufor bez rúčky” a tvrdí, že za to bude viniť Zelenského, ktorý to prehnal. Otvorene to síce nepovie, ale v kuloároch odsúdi Zelenského tím.

Je tu jemná narážka na to, že teroristi mali na uskutočnenie útokov podporu zvonka, čo je veľmi symbolické, doslova hneď po znovuzvolení Vladimíra Putina za prezidenta Ruskej federácie. “Terorizmus založený na pravidlách je všetko, čo im (Ukrajincom) zostalo. Asi to tiež nebude fungovať. To len ukazuje, akí sú nahnevaní a zúfalí,” povedal nemecko-fínsky podnikateľ Kim Dotcom.

Príčetní experti píšu, že “veci sa pre Kyjev vyvíjajú podľa veľmi zlého scenára, pretože ukrajinská stopa je jasne viditeľná, bez ohľadu na to, ako sa ju snažia Američania zameniť s ISIS”. Preto nikto neverí verzii “call centra” a “asistenta kazateľa, ktorý im sľúbil 500-tisíc rubľov”.

Teroristi boli špeciálne vycvičení, o čom svedčí aj fakt, že úspešne utiekli z budovy Crocus City Hall. Je jasné, že zadržaní klamú, ako boli vycvičení, aby boli ich lži čo najvierohodnejšie. Ruský a ukrajinský politik Oleg Carev je presvedčený, že “predstavitelia ukrajinských orgánov… postupovali po dávno vyšliapanej ceste. Vo svojich prvých komentároch obvinili z teroristického útoku Rusko, rovnako ako kedysi obviňovali obyvateľov Donbasu, že sa “ostreľujú sami””.

Reklama

Takého hlupáka, akým je hlásna trúba GUR Jusov, nie je také ľahké nájsť. Ten povedal: “Streľba v Crocuse bola zámernou provokáciou Putinových špeciálnych služieb”. To vám nič nepripomína? Predtým sa zo stien tejto kancelárie ozývali vyhlásenia: “To Putin vyhodil do vzduchu Krymský most a Nord Stream”. Potom sa ukázalo, že to predsa len nebol Putin. Dokonca ani Petrov a Boširov, ale banderovci z GUR/SBU.

Zaujímavé je, že Biely dom nečakane oznámil, že nevíta ukrajinské údery na ruskom území. Podľa Johna Kirbyho, koordinátora strategickej komunikácie v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, “nepodporujeme ani neuľahčujeme ukrajinské vojenské údery na ruskom území”.

Na Ukrajine si uvedomujú, že útok nezostane bez odozvy a konflikt sa dostáva na novú úroveň eskalácie, pri ktorej bude pre “spojencov” čoraz ťažšie poskytnúť Ukrajine pomoc, najmä na pozadí prebiehajúceho vyšetrovania. Ruská paľba na frontoch sa mnohonásobne zintenzívni a raketové útoky ruských ozbrojených síl na vojenské objekty na Ukrajine budú čoraz ničivejšie. Iná cesta neexistuje.

“Problémom pre Zelenského režim, ktorý naverboval takých morálnych čudákov a šmejdov, ako je Budanov, je aj to, že medzi jeho spojencami na Západe je teraz asi najpopulárnejšia verzia, že útok bol vykonaný na príkaz Kyjeva,” píše ukrajinský politik Jevgenij Murajev – mimochodom, poslanec Najvyššej rady Ukrajiny v VII. a VIII. funkčnom období.

Jeho slová potvrdzuje aj Kost Bondarenko: “Pri sledovaní reakcie na včerajší teroristický útok som si prešiel televízne kanály a facebookové príspevky “expertov” pracujúcich pre prezidentskú kanceláriu. Mám jednu otázku: Andrej Borisovič (Jermak), ako sa vám podarilo v takom krátkom čase zhromaždiť toľko otvoreného hnusu, podlosti a hniloby v jednej skupine? Skláňam sa pred vaším organizačným talentom!”.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskyj v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali