Obchody môžu podľa Slovenskej komory daňových poradcov nepredané potraviny darovať aj obciam

Obchody môžu podľa Slovenskej komory daňových poradcov nepredané potraviny darovať aj obciam

Bratislava 24. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Darovanie nepredaných potravín je už jednoduchšie. Od januára sa pre obchodníkov zmenili doterajšie podmienky a tovar môžu darovať väčšiemu počtu subjektov. V prípade tovaru, ktorý má stanovenú dobu trvanlivosti a ide o zásoby potravín, tieto môže daňovník darovať okrem Potravinovej banky Slovenska aj iným subjektom

Ilustračné foto

“Ide o rozpočtové a príspevkové organizácie, iné verejnoprospešné subjekty, občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie, obce, vyššie územné celky, záujmové združenia fyzických alebo právnických osôb, profesijné komory a niektoré ďalšie subjekty. Nutná je však ich registrácia ako výdajne potravín,” uviedla pre agentúru SITA Ailina Hanková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Reklama

Pre obchodníkov bol nepredaný tovar často nedaňovým výdavkom a teda im neznižoval príjmy, z ktorých platia dane. Ak si chceli darovaný tovar premietnuť do nákladov, tak museli splniť kritériá ako napríklad postupné znižovanie ceny alebo museli mať aspoň nejaký príjem z predaja. Novela zákona o dani z príjmu situáciu zmenila.“Od januára 2020 platí novela zákona o dani z príjmu, ktorá znamená, že je oveľa viac subjektov, ktorým možno nepredaný tovar darovať a zároveň si ho môže darca dať do svojich daňových výdavkov bez ďalších podmienok,“ pokračovala Hanková.

Obdarované organizácie musia byť zamerané na verejnoprospešné účely ako napríklad ochrana a podpora zdravia, poskytovanie sociálnej pomoci, podpora a rozvoj športu, podpora zachovávania kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana životného prostredia, činnosti v oblasti vedy a výskumu, organizovanie dobrovoľníckej činnosti. „Zásoby potravín je možné darovať aj registrovaným sociálnym podnikom, ktorých účel činnosti je zameraný na ochranu a podporu zdravia, poskytovanie sociálnej pomoci, podporu vzdelávania alebo organizovanie dobrovoľníckej činnosti,“ dodala Hanková.

Reklama

Zákon daňovo motivuje obchodné reťazce k darovaniu potravín a zároveň nepriamo napomáha predchádzať plytvaniu potravinami, ktoré môžu pomôcť ľuďom v núdzi. Povinné darovanie potravín po dobe minimálnej trvanlivosti je pre reťazce naplánované od roku 2024.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:39

Priemysel prestavuje významný pilier slovenskej ekonomiky. V posledných rokoch však z neho ľudia odchádzajú pracovať do služieb, kde platy rastú v priemere rýchlejšie a často sú aj vyššie. Slovensko sa tak približuje vyspelým ekonomikám, ktoré sú zvyčajne viac založené na službách a menej na priemysle.

09:38

Bulharská výletná loď narazila do steny plavebnej komory na Dunaji v meste Aschach nad Dunajom.

09:15

Peruánske úrady urobili raziu v dome prezidentky Diny Boluarteovej v rámci vyšetrovania podozrení z korupcie. 

09:14

Kresťanská misijná organizácia so sídlom v USA podá odvolanie proti odsúdeniu svojich 11 misionárov v Nikarague. V decembri boli vzatí do väzby pre obvinenia z prania špinavých peňazí.

08:02

Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová žiadala medzinárodné spoločenstvo o vytvorenie tlaku na venezuelskú vládu, aby neblokokovala kandidatúru opozície v júlových prezidentských voľbách.

07:59

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v spojitosti s tradičnými veľkonočnými pochodmi upozornila účastníkov na jednostranné vyjadrovanie podpory niektorej zo strán vo vojne v Pásme Gazy. 

 

Baerbocková sa stretla s Abbásom
Na snímke palestínsky prezident Mahmúd Abbás (vpravo) a šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková

 

07:58

Rokovania predstaviteľov Izraela a USA o plánovanej izraelskej pozemnej ofenzíve v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by sa mohli uskutočniť v pondelok. 

07:56

Brazílsky najvyšší súd zamietol žiadosť exprezidenta krajiny Jaira Bolsonara, voči ktorému je vedené vyšetrovanie, o vrátenie cestovného pasu. Žiadal oň pre cestu do Izraela.

07:52

Prokuratúra v newyorskej štvrti Manhattan vyhlásila, že americký exprezident Donald Trump, ktorí čelí žalobe za údajné podplácanie, porušil zákaz vyjadrovať sa na verejnosti o pracovníkoch súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie sudcovej dcére.

Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump

 

07:51

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v uplynulých dňoch schválila pre Izrael dodávku bojových lietadiel a bômb v hodnote niekoľkých miliárd amerických dolárov.

07:40

Litva vzniesla oficiálnu sťažnosť voči vyjadreniam bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o možných vojenských operáciách Minska voči susedným krajinám.

Alexandr Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
07:38

Spojené kráľovstvo z lietadla zhodilo viac ao 10 ton potravinovej pomoci pre civilné obyvateľstvo v Pásme Gazy.

07:37

Tretie najväčšie francúzske mesto Lyon zaznamenalo výrazný pokles v počte dopravných nehôd, odkedy pred dvoma rokmi obmedzilo maximálnu povolenú rýchlosť na väčšine svojich ciest na 30 kilometrov za hodinu. Vyplýva to z vyjadrenia starostu Grégoryho Douceta.

07:23

Ruské úrady zatkli novinárku Antoninu Favorskú na základe podozrenia zo spojitosti so zakázanou protikorupčnou organizáciou zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Tá sa odvoláva na piatkové oznámenie súdu v Moskve.

07:19

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. Tiež upozornil na význam spoločnej obrany. 

Donald Tusk Námestie SNP pietne miesto pamätník
Na snímke Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž sa pozerá na maľbu s portrétom Ježiša Krista na múri od pouličného umelca Vincenza Magna známeho ako \'VIM\' na Veľký piatok v Miláne

Autor: TASR/AP-Luca Bruno

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali