NRSR: Zdravotníci by mali za ignorovanie núdzového stavu dostať miernejší trest

NRSR: Zdravotníci by mali za ignorovanie núdzového stavu dostať miernejší trest

Bratislava 25. júna (TASR) – Zdravotníci by za nenastúpenie do práce počas núdzového stavu mali byť trestaní menej prísne, ako to v máji presadili poslanci NR SR. Snemovni to odporúča prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý parlamentu vrátil novelu Trestného zákona. Právnou normou sa zaoberajú poslanci na úvod piateho rokovacieho dňa 21. schôdze zákonodarného zboru.

Podľa doterajších vyjadrení poslancov by parlament mal tejto pripomienke hlavy štátu vyhovieť. Súhlasil s ňou aj Ústavnoprávny výbor NR SR a odporučil plénu odobriť zmiernenie trestu na dva roky straty registrácie tak, ako to radí Gašparovič.

Zvyšným dvom námietkam prezidenta k novele Trestného zákona však poslanci zrejme nevyhovejú. Prvá sa týka zníženia trestnej sadzby zo štyroch na tri roky v prípade drogovej trestnej činnosti, čo umožní súdu uložiť aj podmienečný trest. "Nemôžem súhlasiť so znížením dolnej hranice trestnej sadzby trestu odňatia slobody zo štyroch rokov na tri roky pri trestnom čine nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, nakoľko by sa tak nezvýhodnili len držitelia takýchto látok, ktorí ich prechovávajú pre vlastnú potrebu, ale by sa utvoril priestor na zvýhodnenie osôb, ktoré s takýmito látkami obchodujú, ergo aj priestor na rozšírenie dostupnosti drog," upozornil Gašparovič. Ústavnoprávny výbor však odporučil, aby to ostalo na zníženej trojročnej sadzbe.

Prezident asi nebude vypočutý ani v prípade námietky k paragrafu, ktorý sprísňuje trestnú sadzbu pri trestných činoch spáchaných z dôvodu nenávisti voči inej sexuálnej orientácii, kde argumentuje tým, že ak chce plénum túto problematiku riešiť, nemalo by zabúdať aj na iné sociálne skupiny. Rozhodnutie výboru má pre snemovňu, ktorá definitívne o námietkach hlavy štátu rozhodne, len odporúčací charakter. Býva však pravidlom, že snemovňa hlasuje v zhode s odporúčaniami gestorského výboru.

Reklama

Po 14. hodine dnes bude parlament hovoriť aj o garancii ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov. Návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý okrem iného upravuje aj platy a bude sa o ňom definitívne hlasovať, vychádza z dohody medzi ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov sa majú navyšovať postupne a na dvakrát s tým, že potrebné financie si nemocnice musia nájsť samé.

Po prvý raz sa majú mzdy zvýšiť k januáru 2014. Neatestovaným lekárom na 1,25-násobok priemernej mzdy a atestovaným na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali