NHL: Budaj doviedol Montreal k víťazstvu v Bostone – text, sumáre, hlasy (2)

NHL: Budaj doviedol Montreal k víťazstvu v Bostone – text, sumáre, hlasy (2)

New York 31. januára (TASR) – V desiatich zápasoch zámorskej NHL v noci na piatok sa predstavili traja slovenskí hokejisti, z nich najvýraznejšie dal o sebe vedieť Peter Budaj. Brankár Montrealu veľkou mierou dopomohol k víťazstvu Canadiens na ľade Bostonu 4:1, keď zneškodnil 34 striel domácich Bruins. Za svoj chrbát pustil len puk po dorážke Dougieho Hamiltona. Budaja vyhlásili za tretiu hviezdu zápasu.

V predošlých deviatich dueloch Montrealu začal v bránke zakaždým Carey Price, proti Bostonu však dostal od úvodu šancu Budaj a chopil sa jej výborne. Slovenský olympionik kryl 34 striel súpera vrátane troch krajana Zdena Cháru a dosiahol svoje prvé víťazstvo od 4. decembra. V bostonskej TD Garden má zatiaľ stopercentnú úspešnosť, keď tu vyhral vo všetkých štyroch vystúpeniach, pričom v nich dokopy inkasoval len päť gólov. Proti Bruins si Budaj verí, vysvetlenie na to však nemá. "Netuším, prečo tomu tak je. Ľudia sa ma na to často pýtajú, no nie je za tým nič výnimočné," povedal 31-ročný brankár pre zámorské médiá. "Samozrejme, toto sú zápasy, na ktoré sa vždy veľmi teším. Oba tímy patria do originálnej šestky, panuje medzi nami veľká rivalita, Boston hrá vždy tvrdo. Najmä v tejto hale je to vždy vypäté," podotkol Budaj, ktorý sa blysol najmä zákrokmi pri šanciach Toreyho Kruga a Milana Lucica. Jeho výkon podporili gólmi ruský obranca Alexej Jemelin, Max Pacioretty, kapitán Brian Gionta i trápiaci sa Daniel Briere. "Habs" zdolali Boston piatykrát v rade, pričom už druhýkrát za sebou sa im podarilo stopnúť štvorzápasovú víťaznú sériu "medveďov". "K úspechu potrebujete aj pomoc spoluhráčov. Dnes sme hrali extrémne dobre v defenzíve, síce sme súperovi dovolili niekoľko striel, no väčšina z nich smerovala spoza kruhov, takže nič nebezpečné. Bol to skvelý tímový výkon," dodal Budaj, ktorý si pripísal šieste víťazstvo v ročníku a vylepšil si tak svoje štatistiky. Priemer inkasovaných gólov stlačil na 1,97 na zápas, pričom dosiahol úspešnosť zásahov 92,6 percenta.

Budaj bol v noci jediným Slovákom, ktorý sa tešil z triumfu. Florida v zostave s útočníkom Tomášom Kopeckým viedla v Toronte 2:0, no nakoniec prehrala 3:6. Panthers inkasovali šesť gólov v druhom zápase v rade. Dobrú formu preukázal Nazem Kadri, center Maple Leafs si obohatil konto o tri asistencie a v posledných ôsmich dueloch tak nazbieral rovný tucet bodov. Philadelphia podľahla domácemu Anaheimu 3:5, slovenský obranca Andrej Meszároš sa opäť nezmestil do zostavy Flyers a duel sledoval z tribúny.

Líder produktivity Sidney Crosby z Pittsburghu si vo víťaznom stretnutí na ľade Los Angeles (4:1) pripísal asistenciu pri druhom góle hostí, hlavnou hviezdou bol však jeho spoluhráč Jussi Jokinen, autor gólu a dvoch asistencií. Dôležitou postavou bol aj brankár Jeff Zatkoff, ktorý doviedol "tučniakov" k výhre 30 úspešnými zákrokmi a v riadnom hracom čase tak neprehral už desať zápasov v rade. Zatkoff sa tak sladko pomstil organizácii Kings, v minulosti v nej štyri roky pôsobil, no nikdy nedostal šancu chytať v prvom tíme Los Angeles. Pittsburgh zdolal "kráľov" vo štvrtom vzájomnom stretnutí v rade.

Reklama

Ottawa potvrdila nárast formy, keď si poradila doma s Tampou Bay 5:3 a poskočila už na ôsmu priečku vo Východnej konferencii. "Blesky" prišli už v 2. minúte o brankára Bena Bishopa, ktorý sa zranil po kolízii s vlastným spoluhráčom Nikitom Kučerovom. Zo situácie rezultoval úvodný gól "senátorov". Bishopov náhradník Anders Lindbäck inkasoval z 27 striel ešte štyrikrát.

"Žraloci" zo San Jose natiahli šnúru prehier na tri duely, po dvoch porážkach na nulu si tentoraz vylámali zuby na Calgary. Domáce "plamene" triumfovali 4:1. Sharks môže tešiť iba fakt, že po 160 minútach a 36 sekundách ukončili gólové suchoty, postaral sa o to nováčik Eriah Hayes svojím premiérovým presným zásahom v NHL. "Mali sme tony šancí, množstvo výborných streleckých príležitostí, žiadna dorážka nám tam však nepadne. Je to trochu frustrujúce," povedal Hayes.

Reklama

Po dvoch prehrách so súhrnným skóre 3:10 sa hráči New Jersey radovali z víťazstva, keď uspeli 3:2 po predĺžení na ľade Dallasu. Výrazne sa o to zaslúžili českí reprezentanti Marek Židlický (0+1), Jaromír Jágr (0+2) a Patrik Eliáš (1+1), autor rozhodujúcej trefy.

Sumáre NHL:

BOSTON – MONTREAL 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Góly: 16. Hamilton (Eriksson, Söderberg) – 3. Jemelin (A. Markov, Briere), 15. Pacioretty (Gallagher, Desharnais), 32. Gionta (Plekanec, Subban), 34. Briere (Gallagher). Brankári: Rask (32. Ch. Johnson) – BUDAJ, strely na bránku: 35:33.

Reklama

TORONTO – FLORIDA 6:3 (1:2, 2:0, 3:1)

Góly: 17. Franson (Kadri, van Riemsdyk), 21. Raymond (Bodie, Gleason), 21. van Riemsdyk (Kessel, Phaneuf), 44. Kuľomin (Lupul, Kadri), 47. Lupul (Kadri, Rielly), 59. Bozak (Kessel) – 2. Bjugstad (Upshall, Shore), 14. Bergenheim (Boyes, Gomez), 55. Kulikov (Goc). Brankári: Bernier – Clemmensen, strely na bránku: 32:38.

COLUMBUS – WASHINGTON 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)

Góly: 13. MacKenzie (Umberger, Ťutin), 17. Johansen (Jenner, Atkinson), 21. Dubinsky (Murray), 33. Johansen (J. Johnson, Ťutin), 45. Atkinson (Calvert, Dubinsky) – 39. Ward (Carlson, Holtby), 44. Fehr (Orlov, Wilson). Brankári: Bobrovskij – Holtby, strely na bránku: 29:32.

OTTAWA – TAMPA BAY 5:3 (2:0, 2:1, 1:2)

Reklama

Góly: 2. Methot (Zibanejad, Spezza), 20. Karlsson (Spezza, M. Michálek), 27. Smith, 39. Turris (Ryan), 47. Ryan (Turris, MacArthur) – 24. Killorn (Kučerov, Hedman), 53. T. Johnson (Palát), 58. Hedman (St. Louis, Palát). Brankári: Anderson – Bishop (2. Lindbäck), strely na bránku: 28:38.

DALLAS – NEW JERSEY 2:3 pp (0:1, 1:1, 1:0 – 0:1)

Góly: 31. Jamie Benn (Seguin, Ničuškin), 60. Seguin (Cole, Chiasson) – 11. Zubrus (Jágr, Židlický), 30. Zajac (Brunner, Eliáš), 61. Eliáš (Zajac, Jágr). Brankári: Lehtonen – Schneider, strely na bránku: 16:24.

COLORADO – MINNESOTA 5:4 (1:1, 3:0, 1:3)

Góly: 5. O’Reilly (Duchene, McGinn), 22. Mitchell (Guenin, Duchene), 30. Šťastný (E. Johnson, Landeskog), 36. Talbot (Mitchell, MacKinnon), 58. MacKinnon (Benoit, Barrie) – 7. Parise (Heatley, Suter), 48. Parise (Pominville, Granlund), 53. Granlund (Parise, Ballard), 58. Pominville (Granlund, Parise). Brankári: Varlamov – Kuemper (37. Bäckström), strely na bránku: 32:35.

CALGARY – SAN JOSE 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Góly: 10. Stempniak (Backlund, Wideman), 24. Giordano (Backlund, Hudler), 53. Monahan (Colborne, Šmíd), 59. Hudler (Wideman) – 41. Hayes (Marleau, Wingels). Brankári: Rämö – Stalock, strely na bránku: 30:28.

PHOENIX – BUFFALO 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)

Góly: 19. Vermette (Bödker, Yandle), 19. Moss (Halpern, Michálek) – 7. Ennis (Moulson, Girgensons), 27. Ott (Leino, Sulzer), 42. Girgensons. Brankári: Greiss – Miller, strely na bránku: 40:28.

ANAHEIM – PHILADELPHIA 5:3 (2:1, 1:0, 2:2)

Reklama

Góly: 11. Maroon (Beauchemin, Perreault), 20. Getzlaf (Lindholm, Palmieri), 31. Perry (Getzlaf, Fowler), 53. Winnik (Koivu), 60. Koivu (Cogliano) – 15. Lecavalier (Gustafsson, Downie), 46. Read (Streit, Couturier), 60. Raffl (L. Schenn, Read). Brankári: Andersen – Mason, strely na bránku: 28:30.

LOS ANGELES – PITTSBURGH 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)

Góly: 10. Kopitar (Doughty, Vojnov) – 1. Malkin (J. Jokinen, Neal), 11. Kunitz (J. Jokinen, Crosby), 12. J. Jokinen (Malkin, Niskanen), 32. Glass (Niskanen, Määttä). Brankári: Quick (21. Jones) – Zatkoff, strely na bránku: 31:22.

Slováci v akcii:

Reklama

Zdeno Chára (Boston) 23:51 0 0 0 -1 3 0

Tomáš Kopecký (Florida) 12:45 0 0 0 0 5 0

Peter Budaj (Montreal) 60:00 1/35 97,1

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Reklama

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o ďalšie fakty a hlasy.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali