Nevedel, kto ho v skutočnosti mučil!? Kauza médiami odsúdeného policajta nabrala na súde obrat

Nevedel, kto ho v skutočnosti mučil!? Kauza médiami odsúdeného policajta nabrala na súde obrat

Senec 21. augusta 2020 (HSP/Foto:TASR/AP/DPA-Patrick Seeger)

 

V lete 26.07.2017 požiadal o pomoc seneckú políciu zúfalý otec, ktorému počas jeho neprítomnosti uniesli deti. Píše: „dve členky sekty čakali na neďalekom priestranstve v prenajatom vane. Matka využila okamih a vybrala sa s deťmi čítať si knižku, no po 15 metroch nariadila hysterický beh. Deti do vanu natlačila nasilu s pomocou inej členky sekty za sprievodu plaču, náreku a odporu.“ Pátrania sa ujal npor. Mgr. Tomáš L. aj so svojimi kolegami. Hoci deti vypátral, tri roky stál pred súdom obvinený z týrania Mgr. Blažeja S. počas výsluchu.

Ilustračné foto

V utorok, 18.08.2020 prebiehalo posledné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava III, úsek trestný, Predmet:§ 420 tr.zákona s vynesením rozsudku pre npr. Mgr.Tomáša L.: NEVINNÝ.

Reklama

Odsedela som si niekoľko príšerne dlhých pojednávaní, aby som získala objektívny obraz o všetkom, čo sa udialo. Celé trestné konanie mi pripadalo ako sfilmovaný román napríklad „S tichým súhlasom“ autora Briana Haiga, pretože zápletka bola naozaj pikantná. Napokon v nedávnej minulosti sa jej chopili senzácie chtiví novinári ako pes neodolateľnej kosti.

Napriek tomu, že táto kauza sa vlečie od roku 2017, ja som ju začala sledovať od konca minulého roka. Prišla som na prvé súdne pojednávanie, začal sa výsluch svedkov. Pred súdnou sieňou som sa zoznámila s oteckom unesených detí, pánom Stašom, a jeho malým synčekom, ktorý bol zakríknutý, a hoci sa chcel ako všetky deti na svete rozšantiť, z očiek mu išiel taký zvláštny strach. Tak som sa dala do reči s jeho oteckom, ale aj s malým Noem. Otec mi porozprával smutný príbeh, ako mu priamo spred domu odniesli jeho deti nevedno kam v akejsi bielej dodávke. A tu sa začal príbeh tejto kauzy. Rodina, zamotaná so sektou, naoko nevinnou. Obvinený však neboli únoscovia, ako by ste čakali, ale pátrač, Tomáš L., ktorý úspešne deti našiel a priviedol domov. Obvinenie? Mgr. Blažej S. podal naňho žalobu z týrania a mučenia počas výsluchu. Lenže ako v každej dobrej zápletke, i toto má svoj háčik. Totiž, Tomáš L. nebol s Blažejom S. v miestnosti sám. Boli tam i jeho kolegovia npor.. Ladislav V. a npor. Tibor T. Okrem toho aj Lenka K. Na chodbe sedel otec unesených detí, takže celkom dosť veľa ľudí na to, aby vedeli potvrdiť, či niekto vnútri kričal od bolesti alebo nie. Okrem toho sa mal Tomáš L. premávať po chodbe policajnej stanice v Senci po ďalších kanceláriách, odkiaľ mal vziať perá a ceruzky, aby ich strkal medzi prsty Blažejovi S. a následne bolestivo stláčal. Robili sme pokus, ako a či sa to vôbec dá. Veľmi nepraktické, navyše nebolí to tak, akoby vám niekto až drvil prsty.

Reklama

 

Výpovede policajtov

Npor. Mgr. Ladislava V. a npor. Tibora T boli v úplnom rozpore. Rovnako, policajtka Lenka K. vypovedala, že bývalý kolega PhDr. Ján D. z inšpekcie s ňou najskôr kamarátsky telefonoval, potom sa jej vyhrážal, keď sa jej výpoveď nepáčila vyšetrovateľovi z inšpekcie Michalovi Kulichovi. Hoci tvrdili, že Tomáš L. Blažeja S. mučil, nepovedali, čo pritom robili oni, prečo nezasiahli (veď boli dvaja), prečo neuviedli všetko na správnu mieru.

Na proces prišli ako verejnosť aj iní policajti zo Senca, nenápadne som zisťovala, aký je Tomáš L. človek. Vraj vynikajúci, ústretový, priateľský, ale čertovsky zodpovedný, vraj by bol schopný spokutovať aj svoju „frajerku“, keby išla na červenú, vraj vynikajúci šéf. Jeho bývalý kamarát z inšpekcie PhDr. Ján D. však obľúbený veľmi nebol. Žeby žiarlivosť nabrala až toľko nenávisti, aby nenápadne zo zákulisia Ján D. všetko riadil? Akú úlohu tu potom zohrala samotná sekta a mučeník Blažej S.? Advokát obžalovaného, JUDr. Holíč zrejme udrel klinec po hlavičke: „už pojem SEKTA má v sebe niečo skryté, čoho sme sa vždy báli. Bolo to niečo mimo zákon, zakázané. Asi rakúsky splnomocnenec, za ktorým sa mučeník vybral skôr ako za lekárom, že „meditovať“ – dostal nápad, ako sektu neprezradiť: Udrieť prvý. Podľa vzoru – „Zlodej kričí: Chyťte zlodeja!“ Takto nevyjde najavo, že keď manželka pána Staša vzala malého Noeho do Maďarska na akési zhromaždenie či výcvik členov sekty, Noeho napadol pes- vlčiak, strážca „veriacich“, vážne mu poškodil tváričku, a jeho otec mi povedal, že chlapček asi nikdy nebude z toho celkom vonku. Áno, chlapček má obrovský strach rozprávať sa o bežných, detských veciach… Keby sme skutočne hľadali mučeníka – v malom Noemovi by sme ho isto našli…, našťastie má skvelého otca, ktorý sa vymanil z područia sektárskych zákonov…

Neboli vypočuté ani sestry Á.ové, ktoré uniesli deti. Možno na prokuratúre §326, odsek 1 sa veľmi šikovne vymenil za §420, ktorý vypočúvanie iných dôvodov ako zneužitie právomoci policajta – nepripúšťa. Prvý lekár, vypočúvaný na ďalšom pojednávaní, nepripustil, že by pochybil, keď tvrdil, že nijaké extra vážne zranenia na mučeníkovi Blažejovi S. nenašiel. Napriek tomu, priateľ Blažeja S., Michal J. vravel, že ráno prišiel s opuchmi. Ale kde si ich urobil, keď taxikár, ktorý ho pred 10 minútami vysadil, žiadne opuchy nevidel? Rovnako predtým, dve pumpárky. Tiež nevideli celkom nič. Jedna z nich mi povedala, že o nejaké 2-3 dni po udalosti za ňou prišiel Blažej S a nejaký pán a pani, hovoriaci česky, a chceli od nej, aby svedčila na súde, že Blažej S, nebol v poriadku, čo ona tvrdiť nemôže, nakoľko mu nebolo nič…(Blažej S. v sprievode svojich „bratov či sestier“, asi jemne ovplyvňoval svedkov…)

Reklama

Toto všetko priviedlo vynikajúceho, ničím a nikým neovplyvniteľného sudcu Juraja Kapinaja k záveru, že nikto nepreukázal, že práve Tomáš L. zmlátil Blažeja S. tak, ako to uviedol Denník N. Zostáva otázkou: KTO NAOZAJ UBLÍŽIL BLAZEJOVI S.? Z AKÉHO DÔVODU padol lós práve na Tomáša L., ako nepohodlného policajta pre tých, korí tak radi porušujú zákon? Čo je skutočne v hre?

Advokát, JUDr. Stanislav Jakubčík sa chce proti rozsudku odvolať – vo všetkých bodoch. Ale ako to chce dosiahnuť, keď počas troch rokov jedno zmanipulované klamstvo vystriedalo iné klamstvo? Keď sa samotný Blažej S. NEPAMÄTÁ, ako to presne bolo?

Obdivujem sudcu JUDr. Juraja Kapinaja, že toto celé zvládol, v ničom nemal chaos, správal sa rovnako k obidvom stranám, všetky svoje rozhodnutia okamžite vysvetlil a odôvodnil, nikdy sa nenechal ničím strhnúť, skutočne dôstojne a trpezlivo  reprezentoval symbol súdnictva (zaviazané oči, miska váh a meč). Nepochopila som, ako sa nechali minulý rok strhnúť mnohé masmédiá (okrem RTVS) k tomu, aby z npor. Mgr. Tomáša L. dopredu vykreslili akési monštrum…, ale skutočne by som chcela vedieť PRAVDU, ako to naozaj bolo s Blažejom S.?

 

Lubi Lehotská – W

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali