Nemecko prijalo kontroverzný zákon o ekologickom vykurovaní, ktorý podľa odhadov bude stáť hospodárstvo 1 bilión eur

Nemecko prijalo kontroverzný zákon o ekologickom vykurovaní, ktorý podľa odhadov bude stáť hospodárstvo 1 bilión eur

Berlín 13. septembra 2023 (HSP/rmx.news/Foto:Pixabay)

 

Zákon by vyžadoval, aby novo inštalované vykurovacie systémy boli poháňané aspoň 65 % energie z obnoviteľných zdrojov. Informuje spravodajský portál REMIX News

radiátor, kúrenie
Ilustračné foto

Nemecká ľavicová vláda po šiestich mesiacoch ostrých diskusií schválila kontroverzný zákon o ekologickom vykurovaní budov (GEG), pričom podľa vysokých odhadov bude tento zákon stáť nemecké hospodárstvo v priebehu nasledujúcich 20 rokov viac ako 1 bilión eur.

Reklama

Zatiaľ čo politici patriaci k nemeckej politickej trojke minulý týždeň v piatok tlieskali zákonu o vykurovaní, ktorý vstúpil do platnosti, politické dôsledky sa pravdepodobne ešte len naplno prejavia.

Mnohí Nemci – ktorí už aj tak zápasia s infláciou a spomaľujúcou sa ekonomikou – sa ohradili voči mandátu na inštaláciu nových drahých vykurovacích systémov, pričom podľa prieskumov verejnej mienky zákon odmietla väčšina obyvateľstva. Vláde sa tiež vyčíta unáhlený legislatívny proces a nedostatočné parlamentné vypočutie, čo spochybňuje demokratický základ celého zákona.

Reklama

Zákon nariaďuje Nemcom so staršími vykurovacími systémami ich výmenu do určitej lehoty, hoci v konečnom znení prijatého zákona sa niektoré požiadavky zmiernili a vyčlenili sa niektoré výnimky. Napriek tomu sa očakáva, že konečné náklady na zákon budú stále obrovské, pričom podľa vysokých odhadov dosiahnu 1 bilión EUR a nižšie odhady sa pohybujú na úrovni 600 miliárd EUR.

Mnohí Nemci majú všetky svoje úspory uložené vo svojom dome a mnohí seniori majú v dôsledku tohto zákona znížené hodnoty svojich domov, ktoré sú často vybavené staršími vykurovacími systémami. Zároveň budú v najbližších rokoch nútení vykonať nákladnú modernizáciu vykurovania – zvyčajne vo forme tepelného čerpadla a súvisiacich nákladov na jeho efektívne fungovanie v budove -, aby splnili nové ekologické normy. Odborníci tiež varujú, že prenajímatelia budú mať v reakcii na zákon o energetickej hospodárnosti budov motiváciu zvýšiť nájomné.

Problémom je, že približne tri štvrtiny starých budov v Nemecku boli postavené pred tým, ako v roku 1979 vstúpili do platnosti prvé predpisy o tepelnej izolácii. Mnohé z týchto budov bude teraz potrebné energeticky zefektívniť, čo predstavuje obrovskú finančnú záťaž v čase, keď Nemecko postupne ukončilo využívanie jadrovej energie a cena energie, najmä ropy a zemného plynu, prudko stúpla.

Slobodní demokrati (FDP), ktorí sú zvyčajne považovaní za stranu podporujúcu podnikanie, najprv bojovali proti svojim koaličným partnerom v súvislosti s navrhovaným zákonom, ale nakoniec liberálna strana pomohla zákon v piatok schváliť. Už teraz sa objavujú náznaky, že FDP na svoje rozhodnutie dopláca, keďže podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky agentúry YouGov má strana len 5 %, čo je hranica pre vstup do nemeckého parlamentu.

“Medzi obyvateľstvom vládne strach,” kričal v parlamente Alexander Dobrindt (CSU). Povedal, že prijatie zákona je “vrcholom neúcty” k občanom a že CSU bude pracovať na jeho zrušení.

Reklama

Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá zaznamenala prudký nárast svojich volebných výsledkov v rovnakom čase, keď sa rozprúdila debata o vykurovaní, tiež uviedla, že ak sa dostane k moci, zákon zruší, pričom tvrdí, že ide o zaťažujúcu daň pre nemecké podniky, dôchodcov a tých, ktorí investovali do domu alebo bytu.

“Frakcia AfD striktne odmieta Habeckovo (…) kladivo na kúrenie. Napriek ostrej kritike nebol zákon ani odložený, ani zneškodnený,” povedal Marc Bernhard, parlamentný hovorca AfD. “Zradné na zákone však je, že vykurovanie sa musí opäť vytrhnúť, ak nebude spĺňať požiadavky tepelného plánovania obcí do roku 2028. Týmto spôsobom vláda skrýva zničujúce dôsledky pre milióny ľudí a prenáša riziko prechodu na teplo na občanov.”

Ďalej poukázal na to, že jadrové elektrárne by ušetrili dvakrát viac CO2, ak by sa im umožnila ďalšia prevádzka.

Podľa Spolkového štatistického úradu dosiahol podiel chudobných ľudí v Nemecku nové maximum, pričom tieto údaje poukazujú na zásadnú zmenu v nemeckej ekonomike. Správa tiež zahŕňala údaje len do konca roka 2021 pred dramatickým nárastom cien potravín a energií v roku 2022.

 

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Plánovaný júnový summit, pri ktorom Švajčiarsko dúfa, že vydláždi cestu pre mierový proces, je podľa Kremľa bez ruskej účasti zbytočný. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:13

Ak nemajú firmy alebo podnikatelia po podaní daňového priznania dostatok peňazí na zaplatenie dane, môžu požiadať o odklad alebo daň uhradiť v splátkach. Je to lepšie, ako keby im mala hroziť daňová exekúcia, tvrdí partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

09:06

Japonská ekonomika v 1. štvrťroku 2024 klesala viac, ako sa čakalo, keďže slabý jen zasiahol výdavky spotrebiteľov a export sa znížil.

Podľa predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil úrad vlády, sa hrubý domáci produkt (HDP) Japonska v prvých troch mesiacoch 2024 znížil o 0,5 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď vykázal nulový rast.

08:38

Americký vojak Gordon Black zadržiavaný v ruskom meste Vladivostok sa cíti vinný z krádeží, z ktorých ho obvinili, a spolupracuje s vyšetrovateľmi, uviedla vo štvrtok ruská štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním na miestneho zástupcu ministerstva vnútra.

08:28

08:26

Viac než desiatka žien viní amerického iluzionistu židovského pôvodu Davida Copperfielda z prípadov sexuálneho obťažovania, ku ktorým došlo v rokoch 1980 až 2014. Informujú o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

08:17

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na stretnutí ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu vzťahy Číny s Ruskom označil za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce.

08:08

Spojené štáty v stredu vyradili Kubu zo svojho zoznamu krajín, ktoré dostatočne nespolupracujú v boji proti terorizmu. Pre agentúru Reuters to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

08:04

Po stredajšom atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zasadne vo štvrtok v Bratislave o 11.00 h mimoriadne Bezpečnostná rada SR. Uskutoční sa tiež rokovanie vlády SR.

 

07:55

Propalestínski demonštranti obsadili v stredu jednu z budov Kalifornskej univerzite v Irvine (UCI). Zasiahla proti nim polícia, ktorá zatkla viacero osôb.

07:46

Bývalý americký prezident Donald Trump žiada odvolací súd v štáte New York, aby zasiahol v spojitosti s pokutou a hrozbou väzenia za porušenie zákazu verejne sa vyjadrovať sa o zamestnancoch súdu či účastníkoch procesu, v ktorom je Trump obžalovaný z podplácania pornoherečky.

Exprezidentovi právnici v stredu podali žiadosť. Súd nižšej inštancie deň predtým žiadosť o zrušenie či zmiernenie opatrenia zamietol.

Donald Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump hovorí pred príchodom na newyorský súd
07:36

Lesný požiar v kanadskej provincii Alberta sa v stredu rozšíril na plochu takmer 21.000 hektárov a priblížil sa k mestu Fort McMurray, ktoré bolo deň predtým čiastočne evakuované. Informovala agentúra AFP.

07:25

Rusko v stredu zatvorilo svoju vojenskú základňu v meste Chodžali v regióne Náhorný Karabach, na ktorej malo umiestnených takmer 2000 príslušníkov mierových síl. Informovala agentúra Reuters.

07:16

Jednotkám ukrajinských obranných síl sa počas dňa podarilo čiastočne stabilizovať situáciu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde pokračujú obranné operácie v pohraničných oblastiach a pri meste Vovčansk. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu Číny, cieľom ktorej je získať podporu zo strany Pekingu a prehĺbiť spoluprácu.

V Pekingu má vo štvrtok rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Kremeľ uviedol, že budú hovoriť o rozsiahlom partnerstve a strategickej spolupráci, určia kľúčové oblasti na rozvoj rusko-čínskej spolupráce a vymenia si názory na medzinárodné a regionálne záležitosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štart balónov v Nižnej Myšli v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali