Nedemokratický proces prípravy Stratégie pre ľudské práva? Koordinačná skupina chce vylúčiť z prípravy občianskych oponentov

Nedemokratický proces prípravy Stratégie pre ľudské práva? Koordinačná skupina chce vylúčiť z prípravy občianskych oponentov

Slovensko 5. mája (HSP/TASR/Foto:TASR)

 

Postup, ktorý ide proti samotnej podstate občianskeho práva na participáciu pri správe vecí verejných, sa uplatňuje práve pri príprave Celoštátnej stratégie ľudských práv

Kandidáti do Európskeho parlamentu na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti protestujú proti postupu štátnych úradníkov pri príprave Celoštátnej stratégie ľudských práv, osobitne proti návrhu na vylúčenie z procesu prípravy len z toho dôvodu, že kandidujú do Európskeho parlamentu.

Reklama
Ilustračné foto

Občianska spoločnosť je dôležitým aktérom a pilierom demokratickej spoločnosti. Zvlášť dôležitá je úloha občianskej spoločnosti v oblasti ľudských práv. V súčasnosti sa na Slovensku pripravuje kľúčový dokument –  Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv – v gescii Ministerstva zahraničných vecí a Európskych záležitostí SR. Na príprave Stratégie sa v pracovných skupinách zúčastňovali aj predstavitelia mimovládnych organizácií a zástupcovia občianskej spoločnosti. Hoci minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pôvodne deklaroval potrebu zapojenia širokej verejnosti do prípravy Stratégie, aby dokument získal legitimitu a čo najširší celospoločenský konsenzus, zástupcovia mimovládnych organizácií boli postupne v prípravnom procese marginalizovaní. Na tlačovej konferencii 14. apríla verejne vyjadrili svoj protest proti takejto autoritatívnej tvorbe verejných politík. Pod protest sa podpísalo 110 mimovládnych organizácií.

Nedemokratický proces prípravy Stratégie jasne demonštruje aj uznesenie Koordinačnej skupiny poverenej koordináciou Stratégie ľudských práv, aby členky a členovia pracovných skupín, „ktorí sú na kandidátskych listinách politických strán do volieb do Európskeho parlamentu, rezignovali na svoje členstvo v pracovných skupinách z dôvodu možného konfliktu záujmov a potreby zachovania nestraníckosti procesu“. Toto rozhodnutie sa týka predovšetkým troch kandidátov kandidujúcich v eurovoľbách za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti.

Reklama

„Vláda zhodou okolností minulý mesiac deklarovala v prípravnom dokumente k Stratégií ľudských práv snahu o posilnenie mimovládnych organizácií a mechanizmov participácie. Zároveň však z participatívneho procesu vylučuje zástupcov občianskej spoločnosti, ktorí na prípravách Stratégie pracovali zdarma a vo svojom voľnom čase. To sa však nedá povedať o štátnych úradníkoch a členoch redakčného tímu, ktorí za prvú verziu Celoštátnej stratégie dostali zaplatené viac ako 6000 EUR. Navyše, prvá verzia Stratégie bola občianskou spoločnosťou odmietnutá. Ministerstvo si však na napísanie druhej verzie opätovne vybralo tú istú autorku, ktorej zaplatí nemalý honorár, samozrejme z nášho vrecka.“ uviedla Veronika Remišová, účastníčka jednej z pracovných skupín a kandidátka do Európskeho parlamentu za OĽaNO.

„Kandidovať do Európskeho parlamentu by mohlo byť skôr cťou pre prípravu Stratégie ľudských práv,“ dodala Mária Raučinová, ďalšia eurokandidátka za OĽaNO, členka pracovnej skupiny k stratégii o rodovej rovnosti. „Do pracovných skupín bol už od začiatku prijatý minimálny počet zástupcov, ktorí mali vážne výhrady k prvému dokumentu. Návrh na ich vylúčenie z dôvodu kandidatúry do EP považujeme za spôsob, ako sa čo najviac priblížiť späť k neúspešnému náčrtu stratégie, a to bez prípadných kritických pripomienok. To však už nemá nič spoločné s demokraciou, ale ide o šikovne zinscenovanú totalitu.“

Stanislav Trnovec, ktorého sa ako eurokandidáta za OĽaNO návrh na vylúčenie tiež dotýka, doplnil: „Začína platiť to, čo sa stalo, keď Beethoven znechutený Napoleonom, ktorý sa v roku 1804 sám korunoval na cisára, venovanie 3. symfónie Napoleonovi škrtol vraviac „Teraz nie je ničím viac, ako len obyčajným človekom! Teraz už bude šliapať po všetkých ľudských právach, bude sa odvolávať na svoje ambície; teraz sa vyvyšuje nad ostatných, stal sa tyranom!“.

Protest podporuje aj poslanec Národnej Rady SR Branislav Škripek, tiež kandidát do Európskeho parlamentu, ktorý sa vyjadril, že „nepovažuje za správne, ak sa štátne úrady pri príprave tak dôležitého dokumentu zbavujú názorových oponentov a čo je ešte horšie, majú snahu vylúčiť z procesu tvorby niekoho len preto, že kandiduje do Európskeho parlamentu, dokonca ako nezávislý kandidát.“

Je paradoxné, že tento postup, ktorý ide proti samotnej podstate občianskeho práva na participáciu pri správe vecí verejných, sa uplatňuje práve pri príprave Celoštátnej stratégie ľudských práv. Navyše, funkcia poslanca EP je verejnou funkciou a v zmysle čl. 30 ods. 4 Ústavy SR majú všetci občania za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám, t. z. že nie je dôvod, aby kandidatúra na poslanca EP bola nepriamo podmieňovaná vzdaním sa členstva v poradnom orgáne vlády SR, hoci aj následne.

Reklama

Okrem toho, podľa § 3 ods. 1 antidiskriminačného zákona je každý povinný dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania aj v oblasti pracovnoprávnych a obdobných právnych vzťahov (rovnako sa nešpecifikuje, že by tieto obdobné právne vzťahy museli súvisieť so závislou prácou). Dodržiavanie zásady rovnakého zaobchádzania spočíva v zákaze diskriminácie o. i. aj z dôvodu náboženského vyznania alebo viery, politického alebo iného zmýšľania alebo iného postavenia.

Obyčajní poukazujú na to, že funkcia poslanca EP je verejnou funkciou a v zmysle Ústavy SR majú všetci občania za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám.

Riaditeľ Tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko na výčitky kandidátov OĽaNO reagoval, že proces prípravy Stratégie je od samotného začiatku vedený participatívnym spôsobom, ktorý nemá v našej krajine pri príprave obdobného materiálu obdobu. “Viacerí z kandidátov na post europoslancov sa aktívne zúčastňovali na práci jednotlivých výborov Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, prípadne orgánov, ktoré boli vytvorené v procese prípravy samotnej Stratégie. Príprava Stratégie v súčasnosti dospela do štádia, ktoré si vyžaduje apolitickosť celého procesu tak, aby mohla byť v stanovenom termíne predložená na rokovanie vlády SR,” argumentoval.

Susko pripomenul, že 26. marca počas 9. zasadnutia Koordinačnej skupiny pre prípravu Stratégie bolo rozhodnuté, predovšetkým na návrh zástupcov mimovládnych organizácií, že vzhľadom na to, že viaceré členky a členovia pracovných skupín pre prípravu Stratégie sú na kandidátskych listinách politických strán do Európskeho parlamentu, Koordinačná skupina ich vyzýva, aby na svoju funkciu z dôvodu možného konfliktu záujmov a potreby zachovania nestraníckosti procesu rezignovali.

“Ministerstvo zahraničných vecí je presvedčené, že iba proces odpolitizovania prípravy, ako aj samotného dokumentu je spôsob, ktorý zabezpečí prijatie celospoločenského moderného dokumentu ľudských práv 21. storočia. Rezort sa snaží predísť situácii, aby príprava Stratégie bola zneužitá ako nástroj volebnej kampane kandidátov na europoslancov,” dodal Susko.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali