Nadácia Slovenského olympijského výboru nezabudla na starších olympionikov, ale aj na mladé športové talenty

Nadácia Slovenského olympijského výboru nezabudla na starších olympionikov, ale aj na mladé športové talenty

Bratislava 13. decembra 2016 (HSP/Foto:Jozef Cvajniga)

 

Nadácia Slovenského olympijského výboru vznikla 27. decembra 2007, s cieľom podporovať mladých talentovaných športovcov v rozvíjaní ich športového talentu. Zároveň podporuje mládežnícke športové podujatia a športové osobnosti, ktorá nás v minulosti reprezentovali na domácich a zahraničných podujatiach.

Ocenenie bývalých starších športovcov, ktorí si prevzali okrem vianočného balíčka a poukaz na týždenný pobyt v Kúpeľoch Dudince
Ocenenie bývalých starších športovcov, ktorí si prevzali okrem vianočného balíčka a poukaz na týždenný pobyt v Kúpeľoch Dudince

Aj v tomto roku pripravila v bratislavskom hoteli NH Gate One predvianočné stretnutie generácií v znamení fair play. V rámci už tradičného projektu Nadácie SOV OLYMPIJSKÉ SRDCE  PRE SENIOROV si deväť bývalých olympionikov a dve ďalšie športové osobnosti vo veku nad 59 rokov prevzali poukazy na liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince. Pekný vianočný darček dostali aj piati mladí talentovaní športovci z projektu UKÁŽ  SA !,ktorí si prevzali šek na 1000 eur na ďalšie rozvíjanie ich talentu. Prítomní zároveň uviedli do života publikáciu olympioničky Kataríny Ráczovej s názvom Fair Play v praxi.

Reklama

Ako na margo tejto akcie povedal nedávno novozvolený prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ktorý od júna 2014 až doteraz viedol správnu radu Nadácie SOV: „Kontinuálne sa snažíme vytvárať príležitosti, pri ktorých si môžu skúsení športovci a olympionici vymeniť skúsenosti s našimi veľkými športovými talentami, ktoré podporujeme v rámci Nadácie SOV.“

Starší olympionici sa na týždňových liečebných pobytoch v Kúpeľoch Dudince premiérovo zúčastnili v dvoch turnusoch už vo februári a v marci tohto roku. Teraz si poukazy na budúcoročné pobyty z rúk Antona Siekala a čestného prezidenta SOV Františka Chmelára prevzali ďalší olympionici – hokejisti Jozef Golonka a Pavol Svitana, atlétka Mária Mračnová–Faithová, volejbalistka Pavlína Kohútová–Štefková, strelec Ivan Némethy, športová gymnastka Ingrid Potisková-Holkovičová, hádzanárka Janka Stašová, rýchlostný kanoista Ľubor Štark a moderný päťbojár Peter Vyskočil, ako aj hokejový tréner Vladimír Šťastný a bývalá stolná tenistka Alena Chládeková-Grofová. Spolu s nimi sa na stretnutí prezentovali aj ďalší známi olympionici – šermiarka Katarína Ráczová a futbalista Anton Urban. Poukazy na liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince dostanú aj ďalší štyria olympionici, bývalá atlétka Jozefína Čerchlanová, volejbalistka Mária Javorčíková-Mališová a basketbalisti Stanislav Kropiláka a Ľudmila Pěčová-Chmelíková.

Reklama
Dekorovanie a odmeňovanie mladých nádejných športovcov
Dekorovanie a odmeňovanie mladých nádejných športovcov

V ďalšej časti programu patril večer aj mladým športovým talentom, ktoré sa zapojili do projektu Nadácie SOV s názvom UKÁŽ SA ! V rámci tohto projektu Nadácia SOV za minulý rok rozdelila 20 000 eur a tohto roku v septembri ďalších 30 000 eur, určených na podporu 12 mladých športovcov vo veku od 12 – 18 rokov v nepriaznivej sociálnej situácii. “Do projektu UKÁŽ  SA! Sa nám prihlásilo takmer 80 mladých športovcov a viac ako 25 tisíc hlasov verejnosti rozhodlo o tom, kto z vybraných dvanástich získal akú finančnú čiastku“ – vysvetlil na záver člen správnej rady Nadácie SOV Gábor Asványi.

Krátko pred Vianocami sa z grantu Nadácie SOV mohli tešiť ďalší piati mladí športovci. Štedrý vianočný darček – šek na 1000 eur – si odniesli atlétka Tereza Rudzanová, plavec Kevin Bielik, hádzanár Dalibor Rendek, volejbalistka Zuzana Šepeľová a lyžiarka Klaudia Nemcová. Tieto darčeky odovzdávala olympijská medailistka v streľbe Danka Barteková symbolické šeky spolu s ďalšími olympijskými medailistami, členmi správnej rady Nadácie SOV Zuzanou Rehák Štefečekovou a Jurajom Minčíkom. Na margo tohto vyhlásenia a oceňovania prezradila olympijská medailistka v streľbe Danka Barteková: “Chcem sa veľmi poďakovať partnerom Nadácie SOV, bez ktorých by takáto podpora talentov nebola možná. Pomohli nájsť finančné prostriedky na ocenenie ďalších piatich športovcov, ktorým sme takto rozdelili spolu päťtisícovú dotáciu.”

Krst plublikácie  „FAIR PLAY  V PRAXI“ netradičným spôsobom fleuretom Kataríny Ráczovej, bývalej výbornej šermiarky Československa
Krst plublikácie „FAIR PLAY V PRAXI“ netradičným spôsobom fleuretom Kataríny Ráczovej, bývalej výbornej šermiarky Československa

Záverečná časť príjemného stretnutia patrila „krstu“ publikácie FAIR PLAY V PRAXI, ktorú napísala „duša“ slovenského hnutia fair play, trojnásobná olympionička v šerme a národná ambasádorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play Katarína Ráczová. O samotný krst publikácie sa niekdajším Ráczovej fleuretom postarala dvojnásobná olympionička v skoku do výšky Mária Mračnová, nositeľka najvyššieho medzinárodného ocenenia fair play – Ceny Jeana Borotru a odznakmi Klubu fair play SOV zase členovia vedenia klubu. K celému aktu krstu pripojila na záver Katarína Ráczová pár pekných myšlienok fair play: “Úlohou športu je vychovávať, nielen prekonávať rekordy a zbierať víťazstvá. Je krásne stať na stupni víťazov, počúvať hymnu, ale nie každý má to šťastie. Napriek tomu šport môže pomôcť, aby z detí vyrástli osobnosti, ktoré dokážu čeliť rôznym prekážkam a problémom v každodennom živote. Šport nás naučí rešpektovať druhých a ich výkony.”

Jozef  Cvajniga

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali