Na šéfredaktora časopisu Zem a Vek podali trestné oznámenie. Rostás: “Je to absurdná éra, keď citovať velikánov Slovenska je dôvodom na trestné oznámenie”

Na šéfredaktora časopisu Zem a Vek podali trestné oznámenie. Rostás: “Je to absurdná éra, keď citovať velikánov Slovenska je dôvodom na trestné oznámenie”

Bratislava 17. mája (HSP/Foto:Zem a Vek) AKTUALIZOVANÉ

 

Trestné oznámenie podal šéf nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla. Motívom má byť článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi a skutočnosť, že autor v článku iba “cituje” a nekomentuje, ani sa článkom nenesie negatívna konotácia citovaných antisemitských postojov minulej slovenskej inteligencie

Časopis Zem a vek

Šéf nadácie Zastavme korupciu a bývalý novinár Trendu sa nazdáva, že publikovaním tohto článku sa Tibor E. Rostás mal dopustiť trestného činu podnecovania národnej, rasovej a etnickej nenávisti, ako aj výroby a rozširovania extrémistických názorov.

Reklama

Článok totiž cituje osobnosti slovenských dejín, ktoré otvorene kritizovali židovskú obec, a teda prejavovali voči nim antisemitské postoje. Pavel Sibyla tvrdí, že článkom mal Rostás záujem vyvolať u čitateľov dojem, že antisemitské názory a postoje boli medzi slovenskou inteligenciou na prelome 19. a 20. storočia bežné a dokonca väčšinové. Obzvlášť kritickou je podľa neho veta, ktorá uvádza článok a má navodzovať dojem, že štúrovci vedeli o “mimoriadne nebezpečných rozkladných silách na Slovanov, ale konkrétne aj na Slovákov, ktoré ich chcú morálne aj materiálne položiť na kolená,” ako uvádza denník SME.

Problematickým prvkom v článku má však byť predovšetkým skutočnosť, že citáty nie sú doplnené žiadnym komentárom a podľa Sibylu naznačujú, že autor sa s nimi stotožňuje, čím podnecuje nenávisť voči osobám židovského pôvodu.

Reklama

Rostás: Nie je podstatné, z akej strany bol útlak v minulosti na Slovákov vedený, ale to, že pretrváva aj dnes. “A to bola pointa článku”

O vyjadrenie k trestnému oznámeniu sme požiadali aj šéfredaktora časopisu Zem a Vek, Tibora E. Rostása. Na margo vzniknutej situácie povedal:

 

“Vstúpili sme do absurdnej éry, v ktorej citovať najväčších velikánov ducha národa je dôvodom k podaniu trestného oznámenia. Boli to práve štúrovci ale aj celé generácie slovenskej inteligencie, ktoré sa nebáli kriticky vystupovať voči útlaku Slovákov a Slovanov. Vôbec nejde iba o to, z akej strany bol tento útlak vedený, ale o to, že tieto nátlakové formy stále pretrvávajú – a to je pointa tohto článku. V týchto dňoch sa začalo koordinované úsilie o naše umlčanie a zastrašovanie. Je na 30 dní zablokovaný môj fb profil s obrovskou sledovanosťou a takisto sú vedené útoky na fb profil stránky Zem a Vek. Takto je obmedzovaná možnosť vyjadriť sa k aktuálnej situácii a jej ďalšom vývoji.”

Na snímke Tibor E. Rostás

Ďalej Rostás kritizuje portál omédiách a denník SME, v ktorom sa podľa neho zámerne podsúvajú lži: “Bezprostredne po zablokovaní (profilov na sociálnej sieti facebook, pozn. red.) vychádza správa o trestnom podaní na portáli o médiách a neskôr v SME. Autorka Kernová zámerne v podtitule podsúva lži: „Tibor Rostás v poslednom vydaní svojho konšpiračného časopisu burcuje proti (židovskej) porobe.“ Žiadne spojenie takéhoto významu sa v článku neobjavuje a je len klasickým prekrúcaním faktov,” argumentuje Rostás a kritizuje pozadie ľudí, voči ktorým sa najčastejšie nesie kritika v jeho časopise:

Reklama

“Zámerom ľudí pochádzajúcich najčastejšie z prostredia niektorých mimovládnych organizácií, ktoré otvorene a oprávnene kritizujeme, je diskreditovať časopis, jeho tvorcov a čitateľov vystaviť obavám zo šírenia extrémistického materiálu. Tentokrát sa k takémuto skutku podujal Pavel Sibyla, ocenený Nadáciou Georgea Sorosa a bývalý poradca prezidenta Kisku o ktorého právoplatných rozsudkoch priniesol aktuálny ZEM & VEK informácie v článku Padlý anjel Kiska.

Naše poslanie a povinnosť voči nám všetkým, slobodne zmýšľajúcim ľuďom je hľadať pravdu a lepšie riešenia aké nám ponúka súčasný systém v morálnom a ekonomickom rozklade. Všetky takéto snahy budú pribúdať a verte, že spolu s nimi však budú obmedzované aj základné občianske práva a slobody nás všetkých. Toto je najvyšší čas, v ktorom ešte môžeme vyjadriť svoje rozhodné nie novodobým inkvizítorom a cenzorom, ktorí sa snažia vohnať nás do totálnej izolácie s absolútnou nemožnosťou vyjadrovať slobodne naše názory a vízie lepšej a spravodlivejšej spoločnosti. Citovanie velikánov našej histórie v kontexte fenoménu útlaku, na ktorý sa sťažovali a aký bol jednou z príčin neschopnosti našej obrody a idey všeslovanskej vzájomnosti (tak ako o tom pojednáva aj Ľudovít Štúr) predsa nemôže byť v normálnej spoločnosti ctiacej si našu históriu dôvodom prenasledovania. Naopak. Má byť dôvodom k hlbokej sebareflexii. Keď Štúra suspendovali z prešporskeého lýcea, napísal Janko Matuška text, ktorý sa stal našou hymnickou piesňou. Štúrovci boli prenasledovaní, väznení a utláčaní presne tak, ako národ, z ktorého vzišli, ktorý milovali a ktorý miloval ich. Ak ich dnes ľudia ako Havran spolupracujúci s verejnoprávnou RTVS dehonestujú slovami ako „antisemiti“ či „zaprdení hlupáci“ a nič sa nedeje, naopak na ich zastáncov a kritikov útlaku podávajú trestné oznámenie, potom sa už skutočne nad Tatrou blýska a hromy divo bijú. A v tomto silnejúcom huriavku, nenávisti, prenasledovaní, stále bujnejúcej moci financovanej z neobmedzených prítokov do mnohých mimovládnych organizácií si položme otázku: „Kam vlastne kráčaš, Slovensko, ak sa chceš zbaviť tých, ktorí ťa po celé generácie milujú?“,” uzatvára Rostás.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali