Rezort diplomacie: M. R. Štefánik bol jedným zo zakladateľov česko-slovenskej diplomacie

Rezort diplomacie: M. R. Štefánik bol jedným zo zakladateľov česko-slovenskej diplomacie

Bratislava 4. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Zdenko Dzurjanin, TASR – Radovan Stoklasa)

Aktualizované 4. mája 2024 o 16:17

Význam odkazu generála Milana Rastislava Štefánika spočíva nielen v skutočnosti, že bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Slovákov a Čechov, ale aj v tom, že sa svojou osobnosťou a inteligenciou stal jedným zo zakladateľov česko-slovenskej diplomacie. Pri príležitosti 105. výročia tragického úmrtia Štefánika to uviedli z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR

Socha Milana Rastislava Štefánika
Na snímke socha Milana Rastislava Štefánika

“Milan Rastislav Štefánik pôsobil na rôznych miestach sveta, avšak stále zostával pevne zviazaný so svojou krajinou. Až do svojej tragickej smrti zostal hrdým Slovákom,” zdôraznil šéf slovenského rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD).

Reklama

Poukázal na Štefánikovu odvahu a odhodlanie, ktoré by mali inšpirovať aj v súčasnosti. “Žijeme v spoločenstve európskych národov, ktoré je plné rozmanitosti. Musí však byť i priestorom národnej suverenity a zároveň miestom, kde sa vieme spojiť a podporiť,” podotkol Blanár.

Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v obci Košariská. Bol úspešný v mnohých oblastiach, ako sú astronómia, veda, letecký priemysel a politika. Zaslúžil sa o formovanie česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny a bol kľúčovou osobou pri založení Česko-Slovenska. Jeho dedičstvo je dôležitou súčasťou slovenskej histórie a kultúry. Zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Reklama

 

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikovho tragického úmrtia.

Štefánik bol podľa podpredsedu koaličného Smeru-SD a ministra financií Ladislava Kamenického nielen úspešným štátnikom, ale aj diplomatom, vedcom, astronómom a cestovateľom. “Pre mňa je Štefánik jednou z najväčších inšpirácií, nielen v umení, ale aj v práci,” zdôraznil na sociálnej sieti. Poukázal tiež na to, že uplynulo 100 rokov od položenia základného kameňa mohyly na Bradle, kde je Štefánik pochovaný.

“Prešiel celý svet, no nikdy nezabudol na svoj rodný kraj i celý národ, ktorému vydobyl to najdôležitejšie v podobe vlastného štátu. Večná mu česť a sláva! Nikdy nezabudneme,” uviedla koaličná strana Hlas-SD na sociálnej sieti. Podpredsedníčka Hlasu-SD a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková doplnila, že Štefánikova vízia a odhodlanie nám pripomínajú, aké dôležité je mať odvahu čeliť výzvam a zasvätiť život službe druhým. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vyzdvihol Štefánikove zásady vlastenectva, demokracie a humanizmu.

SNS vyzdvihla, že Štefánik bol veľmi spravodlivý, mal dobré kritické myslenie a uvedomoval si potrebu úzkej spolupráce so susednými krajinami. “Zaslúžil sa o reprezentáciu Slovenska svojimi znalosťami, či už vynálezmi, jeho postavením a úspešnou, intenzívnou diplomatickou a vojenskou činnosťou,” podotkla na sociálnej sieti.

Reklama

Podľa opozičného KDH by sme sa na Štefánika nemali pozerať s nostalgiou. “Prajme si, aby po jeho vzore vyrástol na Slovensku podobný politik európskeho formátu,” povedal líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Hnutie poukázalo aj na Štefánikovu pracovitosť, odvahu, zdravé sebavedomie, vizionárstvo, noblesu či európsky rozmer ako politika.

Štefánikov život je podľa opozičného Progresívneho Slovenska príkladom oddanosti slobode a presvedčeniu, že demokracia je základom silnej a prosperujúcej spoločnosti. Štefánikova odvaha a vášeň pre demokraciu podľa hnutia formovali našu krajinu.

“Aj napriek predčasnej tragickej smrti nám generál Štefánik zanechal obrovské a nemenné posolstvo o neutíchajúcom boji za slobodu, demokraciu a odmietanie totalitných režimov,” poznamenal na sociálnej sieti exminister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď. Úlohou je podľa neho živiť a zachovávať toto posolstvo.

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy. Spolu s talianskymi letcami je pochovaný na mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.

 

Reklama

ZMOS: Mestá a obce si pripomínajú Štefánika organizovaním pietnych spomienok

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomína 105. výročie tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika. Predseda združenia Jozef Božik poukázal na to, že v osobe Štefánika ide o najvýznamnejšieho slovenského politika a štátnika prvej polovice 20. storočia.

“Jeho život, dielo a myšlienky predstavujú jeden z najdôležitejších pilierov nášho vlastenectva a patriotizmu. Vojak, generál, vedec, hrdina, politik a štátnik Milan Rastislav Štefánik spája naše mestá a obce, ktoré si v týchto dňoch organizovaním pietnych spomienok pripomínajú jeho život a dielo,” zdôraznil Božik.

Ako dodal, ZMOS sa snaží o dobrú spoluprácu a partnerské vzťahy so všetkými susednými štátmi, ako aj národmi a národnosťami, ktoré žijú na území SR. “Spolupráca, priateľstvo a spolupatričnosť sú hodnoty, o ktoré sa opierame aj v našich mestských a obecných samosprávach, snažiac sa vykonávať čo najzodpovednejšie verejnú službu našim občanom,” doplnil. Zároveň avizoval plán pripraviť spoločné aktivity s Maticou slovenskou a Spoločnosťou Milana Rastislava Štefánika.

 

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Na pietnej spomienke pri mohyle sa zúčastnili stovky ľudí, vrátane predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vľavo, SMER-SD) a Ľuboš Blaha (uprostred, SMER-SD) počas kladenia vencov na spomienkovom podujatí pri príležitostí 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika

Fico vo svojom príhovore podčiarkol, že základný kameň mohyly na Bradle bol položený pred 100 rokmi. “Naše politické slovenské more je také rozčerené, že potrebujeme maják. Potrebujeme mohylu, o ktorú sa môžeme v týchto ťažkých situáciách oprieť, naberať tu sebavedomie,” zdôraznil. Poukázal na to, že aj v čase, keď bol Štefánik v zahraničí, v myšlienkach mal stále Slovensko a spoločný štát s Českom. “Oprávnene ho môžeme považovať za najväčšieho Slováka všetkých čias,” podotkol Fico.

Zvolený prezident Peter Pellegrini upriamil pozornosť na politický, vzdelanostný, strategický a diplomatický rozmer Štefánika. “Odkaz Štefánika je jasný. Vždy si hrdo bráňme a presadzujme náš národnoštátny záujem tak, aby to nemusel za nás robiť niekto iný. Pretože iba tak si budujeme rešpekt a vážnosť u partnerov vo svete,” povedal. Rozdelená spoločnosť, bojujúca sama proti sebe, nemá podľa Pellegriniho šancu držať krok so svetom.

S príhovormi vystúpili aj podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD), veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák, veľvyslanec Francúzska Pascal Le Deunff a veľvyslankyňa Talianska Catherine Flumiani. Duchovné slovo predniesol generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Prítomných na začiatku pietnej spomienky privítal primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Štefánik patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenských dejín, bol významný diplomat, politik, štátnik, vojak a tiež vedec, astronóm a cestovateľ. Bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy. Spolu s talianskymi letcami je pochovaný na mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Výročie úmrtia Štefánika je na Slovensku pamätným dňom.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali