Mourinho na prvej tlačovke v United: “Mám prácu, akú chcú všetci”

Mourinho na prvej tlačovke v United: “Mám prácu, akú chcú všetci”

Londýn 6. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Steven Governo)

 

Mourinha nečaká v United nič jednoduché

Portugalský futbalový tréner Jose Mourinho je podľa vlastných slov viac než pripravený na anabázu na lavičke Manchestru United, na ktorú zasadol v medzisezónnom období.

Reklama
Na snímke José Mourinho
Na snímke José Mourinho

Mourinha nečaká v United nič jednoduché. Klub potrebuje rýchly návrat na čelné pozície a taktiež plán dlhodobého progresu. Od odchodu legendárneho trénera Alexa Fergusona totiž smeroval iba dole. Zvrátiť sa to nepodarilo ani Davidovi Moyesovi ani Holanďanovi Louisovi van Gaalovi.

“Mám prácu, akú chcú všetci, no nie každému sa to pošťastí. Nie som nervózny, ponuka prišla v správnom momente mojej kariéry. Chcem byť súčasťou tohto klubu, tejto krajiny a súťaže,” vyhlásil Mourinho na prvej tlačovej konferencii v úlohe lodivoda “červených diablov”, citovala ho agentúra dpa. Jedným z jeho hlavných cieľov bude návrat United do Ligy majstrov: “V minulej sezóne sa do nej nekvalifikovali, čo ma frustruje. Manchester patrí do Ligy majstrov, v júli budúceho roka už nesmieme byť účastníkmi predkola Európskej ligy.”

Reklama

Aj päťdesiattriročný Portugalčan potrebuje “obrátiť list” a dostať sa znova na víťaznú cestu. Napoledy pôsobil na lavičke londýnskej Chelsea, no druhá časť jeho druhej anabázy v klube mu nevyšla. Po zisku titulu v sezóne 2014/15 sa mu v ďalšej vôbec nedarilo a namiesto dodržania nového štvorročného kontraktu, skončil už v decembri 2015. Tím pod jeho vedením prehral deväť zo 16 ligových duelov a vypadol aj z Ligového pohára.

“Niektorí tréneri vyhrali titul naposledy pred desiatimi rokmi,” narážal tak na kormidelníka Arsenalu Arsena Wengera, ktorý vyhral ligu naposledy v roku 2004. “Niektorí z nich ho ešte nikdy ani nezískali. Ja som vyhral titul naposledy pred rokom, nie pred desiatimi alebo pätnástimi. Takže ak potrebujem dokazovať veľa ja, čo potom ostatní,” odpovedal kritikom.

United získali za uplynulé tri roky jedinú trofej – Pohár FA v máji tohto roku, no to nestačilo, aby si Van Gaal udržal pozíciu. V lige skončil až piaty. “Manchester United bol po veľa rokov synonymom úspechu, na posledné tri roky chce však zabudnúť. Nechcem hovoriť hráčom, že musíme byť lepší a skončiť štvrtí. Štvrté miesto nie je náš cieľ,” citovala ho agentúra AP.

V Manchestri United dostane šancu obnoviť svoju rivalitu s Pepom Guardiolom. Ten viedol Barcelonu, keď stál Mourinho na čele Realu Madrid, a teraz povedie mestského rivala City. “Hovoriť iba o jednom trénerovi, jednom klube a nemám to slovo rád, jednom nepriateľovi, nie je správne. Jedna vec je, keď ste v súťaži ako ja v Španielsku, kde to boli dostihy iba dvoch koní. V Taliansku to boli tri tímy a v Anglicku o tom už vôbec nemá cenu hovoriť. Som tréner Manchestru United a mám rešpekt pred všetkými ostatnými tímami v lige,” uviedol.

Mourinho neotáľal a hneď po svojom príchode sa vrhol do prestupových vôd. Odtiaľ zatiaľ vytiahol dve ryby – talentovaného obrancu Erica Baillyho a hviezdneho útočníka Zlatana Ibrahimoviča. Na dobrej ceste je aj príchod Henricha Mchitarjana z Dortmundu a už sa pracuje aj na štvrtej posile. “Mali sme štyri priority, štyri posty, aby sme získali vyrovnané mužstvo a zlepšili kvalitu. Som tréner, ktorý má rád špeciality a nie príliš ‘multifunkčných’ hráčov.”

Reklama

Zároveň sa zameria aj na progres mladých hráčov z akadémie, v tomto smere si v predchádzajúcom pôsobisku vyslúžil kritiku. “Do A-mužstva som zaradil 49 mladíkov z liahní, ak si želáte, môžem vám dať zoznam,” podotkol Mourinho.

Kapitánom ostane aj naďalej tridsaťročný Wayne Rooney. “Hráč v jeho veku sa samozrejme mení, no nemení sa jeho apetít dostať loptu do siete. Možno už nie je čistý kanonier, ale nie je ani hráč do stredu poľa 50 metrov od bránky,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Správa o mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zmiernila obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a údaje o inflácii v USA ešte viac zhoršili vyhliadky na skoré zníženie úrokových sadzieb.

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

Simon Harris
Na archívnej snímke írsky premiér Simon Harris
06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

Antony Blinken v Saudskej Arábii
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali