Monika Sofiya Soročinová o Expo 2020: Že sa moslimovia často modlia, že registrácia potravín dlho trvá, sú iba výhovorky. Rozhovor

Monika Sofiya Soročinová o Expo 2020: Že sa moslimovia často modlia, že registrácia potravín dlho trvá, sú iba výhovorky. Rozhovor

Bratislava 10. novembra 2021 (HSP/Foto:Archív,Atrium Architekti)

 

Prinášame vám rozhovor s Monikou Sofiyou Soročinovou, mladou političkou, do nástupu Sulíka na ministerstvo hospodárstva zástupkyňou generálneho komisára pre EXPO 2020 Dubaj, ktorá mala na starosti naše predchádzajúce Expo/Kazachstan Astana (dnešný Nur-Sultan) rok 2017/. Na tomto Expe v Kazachstane bola riaditeľkou slovenského pavilónu. Navštívila aj nedávno otvorenú výstavu Expo 2020 v Dubaji a sprostredkovala nám svoje dojmy aj pohľad človeka, ktorý vidí do zákulisia výstavy 

Monika Soročinová
Na snímke Monika Soročinová

 

Reklama

Slovenský pavilón na Expo meškal, bol otvorený až niekoľko dní po začatí výstavy. Vraj v ňom teraz ponúkame francúzske víno, české pivo atď.. Politici hovoria o nezvládnutí Expa zo strany ministra hospodárstva Sulíka. Vy ste mali na starosti naše predchádzajúce Expo. Ste teda znalá problematiky. Ako hodnotíte tohtoročný slovenský pavilón v Dubaji? Boli ste sa naň už pozrieť?

Pred pár dňami som absolvovala návštevu svetovej výstavy EXPO 2020, ktorá je naozaj veľkolepá, čo sa ale, žiaľ, nedá povedať o Slovenskom pavilóne.

Reklama

 

Monika Sofija Soročinová
Na snímke Monika Sofija Soročinová

 

Ako hodnotíte úroveň nášho stánku?

V prvom rade by bolo vhodné verejnosti ozrejmiť, že Slovensko pôvodne malo mať vlastný pavilón na exkluzívnom pozemku o výmere 1550 m2, hneď pri jednom z hlavných vstupov na samotné výstavisko EXPO 2020 v Dubaji. Táto naozaj prestížna lokalita nám mala zabezpečiť bezproblémový prístup k pavilónu, bezkonkurenčnú viditeľnosť, a na to, pochopiteľne nadväzujúcu, aj násobne zvýšenú návštevnosť nášho pavilónu a samotnej expozície, či reštaurácie.

Pozemky pre výstavbu tzv. «samostatne vbudovaných» vlastných pavilónov boli participujúcim štátom poskytované od organizátorov EXPO 2020 bezplatne!

Reklama

 

Takto mal pôvodne vyzerať náš pavilón, ktorého projekt stal 140000

 

Takzvané «prenajaté» pavilóny, aký máme momentálne, boli zo strany organizátorov vyhradené prevažne pre menej rozvinuté štáty, pričom organizátori sa riadili údajmi od OSN. Už len z tohto pohľadu súčasné vedenie Ministerstva hospodárstva a realizačný tím pre EXPO degradovali Slovenskú republiku na úroveň menej rozvinutých štátov a Slovenský pavilón na EXPO 2020 tak nie je schopný konkurovať nielen že ani jednému z našich susedných štátov, vrátane Ukrajiny (pretože všetky tieto štáty majú vlastné vybudované pavilóny), ale ani takým štátom, ako sú napríklad Uzbekistan, Turkmenistan, Slovinsko, Litva, atď.

EXPO 2020

Radšej nebudem zachádzať do porovnávania so štátmi, ako sú Nemecko, Taliansko, Kazachstan, Španielsko, Rusko či Veľká Británia. Na základe výsledkov verejnej súťaže Ministerstva hospodárstva na architektonické návrhy pavilónu SR na EXPO 2020, ktorá bola vyhlásená ešte pred koncom roka 2018, mal byť náš pavilón prezentáciou šikovnosti našich architektov a víťazný projekt bol veľmi pútavý, prispôsobený pôvodnému veľmi lukratívnemu pozemku. Len naokraj spomeniem, že tento, v konečnom dôsledku, nezrealizovaný výherný architektonický návrh stál 140 000,- EUR plus niečo vyše 34 000,- EUR ako náklady na realizáciu samotnej verejnej súťaže, čo sú dnes de facto zbytočne vyhodené peniaze.

Je obrovskou nevýhodou, že súčasný Slovenský pavilón je de facto neviditeľný a je naozaj veľmi ťažké ho nájsť.

Reklama

Je podľa vás bežné, že otvorenie stánku mešká a otvára sa až po otvorení celej výstavy?

Určite to nie je bežné a z hľadiska diplomacie, ktorou sa má štát v zahraničí prezentovať je to maximálne neprijateľné. Keď dokázali iné štáty vyslovene dostavať svoje pavilóny načas, ako je možné, že Slovensko nedokázalo načas pripraviť priestory už hotového postaveného pavilónu, ktorý sme si vzali do prenájmu, aj napriek tomu, že kvôli pandémii dostali rok času navyše?

EXPO 2020

Za absolútne neospravedlniteľné považujem totálne prízemné výhovorky zo strany ministerstva v štýle, že «moslimskí robotníci sa často modlia, preto nestihli dokončiť náš pavilón».

Takéto vyjadrenia sú podľa mňa nielen že absolútne ponižujúce, ale vzhľadom na kontext by mohli byť kľudne vnímané ako prejav extrémizmu nasmerovaný voči inému národu či náboženstvu. Osobne by som za takéto vyjadrenia vylúčila našich predstaviteľov z účasti na svetovej výstave.

 

Čo vás ako odborníka a dá sa povedať človeka zvnútra zaujalo na našom stánku a čo je podľa vás urobené zle a čo dobre?

Pozornosť určite upúta vodíkové auto z dielne šikovných vývojárov a technikov pôsobiacich na Technickej univerzite v Košiciach, za čo im patrí gratulácia.

Otázkou však je, aká je na Slovensku zabezpečená vodíková infraštruktúra a čo môžeme od tohto projektu očakávať dobudúcna. Aké dopady na ekonomiku, životné prostredie a celkový hospodársky rozvoj?

 

EXPO 2020

 

Reklama

Je škoda, že okrem toho, že ako návštevník viete, že tam stojí nejaké futuristické auto, sa ohľadne neho nič viac nedozviete, čo je hlavne na škodu z hľadiska rentability vystavovaného exponátu, detto to isté platí aj pre vystavený vírnik a nejakého vesmírneho robota.

Na druhom podlaží sa nachádza obrazovka s prezetačným videom, ktoré ponúka zábery niektorých miest a prírodných krás Slovenska.

 

EXPO 2020

 

De facto štvrtinu celej expozície zaberá výstava umeleckých diel istej pani Pascoe Mikyškovej, ktorá bola pre mňa až do momentu návštevy nášho pavilónu absolútnou neznámou. Umeniu sa síce v istej miere venujem odmalička a to aj maľbe, no ako zahraničný návštevník našej expozície by som z týchto diel určite nenadobudla jednoznačný dojem, že má ísť o niečo slovenské, či spojené so Slovenskom. Verím, že táto výstava pani umelkyne je v našom pavilóne len dočasná a že dostanú priestor aj iní umelci z rôznych odvetví, či už by malo ísť o fotografiu, napr. svetoznánych pánov Kuliševa a Kállaya, rôznych maliarov, sochárov či dizajnérov.

Reklama

Na škodu veci je aj to, že návštevník sa nedozvie nič o histórii Slovenska, o našej bohatej kultúre a tradíciách, na ktoré môžeme byť právom hrdí.

 

Plány nezrealizovaného projektu slovenského stánku

 

Čo hovoríte na reštauráciu v Slovenskom pavilóne? Médiami prebehli správy, že v nej chýbajú slovenské potraviny a nápoje, pričom vedenie nášho pavilónu sa vyhovára, že naše potraviny podliehajú zdĺhavému registračnému procesu s neistým výsledkom. Je to naozaj pravda?

Reklama

(Smiech) Slovenské potraviny a nápoje podliehajú úplne rovnakému registračnému procesu, ako aj potraviny a nápoje všetkých ostatných zúčastnených štátov, celkom určite organizátori EXPO 2020 nerobili špeciálny manuál vyslovene pre slovenské gastro. To, že ide, podľa vyjadrení slovenského expo tímu, o «veľmi zdĺhavý proces s neistým výsledkom» je rovnako prízemná a škandalózna výhovorka, ako to, že «Moslimovia sa často modlia, preto nestavajú slovenský pavilón». Takéto vyjadrenia zo strany kompetentných majú opäť raz za účel osočiť a ponížiť dubajských organizátorov EXPO 2020.

EXPO 2020

Proces registrácie potravín a nápojov je v skutočnosti špeciálne pre účely EXPO 2020 pre zahraničných účastníkov enormne zjednodušený a nakoľko stále mám mnoho priateľov z vedenia samotného EXPO ako aj z iných pavilónov, títo mi potvrdili, že svoje produkty dokázali zaregistrovať v priebehu cca 3-4 mesiacov a následne bez problémov doviesť a predávať vo svojich pavilónoch.

Opäť zdôrazňujem, že mali na toto rok času naviac, práve kvôli tomu, že sa otvorenie EXPO 2020 pre pandemickú situáciu presúvalo. Takto si môžete vychutnať originálne potraviny a nápoje v Ruskom, Litovskom, Českom, Kazašskom, Talianskom a mnohých ďalších pavilónoch. Naši potravinári sú právom rozhorčení a v podstate aj poškodení. V samotnej reštaurácii síce varia chutne, ale naozaj tam slovenské potraviny ani nápoje nenájdete. Toto však nie je chybou prevádzkovateľa reštaurácie.

 

Aké posolstvo vysiela náš stánok do sveta?

Toto by som zhrnula veľmi krátko. Podľa úrovne prezentácie v Slovenskom pavilóne práve na EXPO 2020 Dubaj Slovensko síce potenciálne má svetu čo ponúknuť, ale nevie, ako to ponúknuť tak, aby to bolo atraktívne a predajné, toto je však nepeknou «zásluhou» nezvládnutej organizácie zo strany zodpovedného rezortu.

 

Reklama

Kto je podľa vás zodpovedný za úroveň našej prezentácie?

Plne zodpovedné je vedenie Ministerstva hospodárstva a vedenie slovenského tímu pre EXPO 2020, k tomuto viac niet čo dodať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali