Mladí výtvarníci z celého Slovenska na Gorazdovom výtvarnom Námestove

Mladí výtvarníci z celého Slovenska na Gorazdovom výtvarnom Námestove

Námestovo 14. júna 2018 (HSP/TK KBS/Foto:wikipedia)

 

Štvrtok 14. júna sa na Orave, konkrétne v Námestove, stretnú mladí výtvarníci z celého Slovenska. Pôjde o tvorcov, ktorí svoje artefakty poslali do XXIII. ročníka celoslovenskej súťaže detí a mládeže zameranej na národnú históriu nesúcej názov Gorazdovo výtvarné Námestovo (GVN). Ide o prvé tohoročné podujatie už XXIX. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda 2015 – 2026 na Slovensku, ktoré iniciovalo Národné osvetové centrum a samotné GVN aj mesto Námestovo, Dom kultúry Námestovo i ďalšie subjekty.

Tohoročné svätogorazdovské podujatia sa konajú v roku významných výročí predmetnej proveniencie, kde o. i. patria 1155. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu (863), 1150. výročie povýšenia staroslovenčiny na bohoslužobný jazyk – schválením slovanskej liturgie pápežom Hadriánom II. na prelome rokov 867/868 a 1150. výročie vysvätenie Gorazda za kňaza, tiež iné významné výročia.

Reklama

Do súťaže 2018 bolo poslaných 238 výtvarných prác. Ich autormi sú mladí výtvarníci zo základných, stredných, tiež umeleckých škôl, centier voľného času, výtvarných krúžkov či samostatne tvoriaci autori z celého Slovenska. Hodnotiaca porota pracovala v zložení: Mgr. Art. Miroslav Knap, grafik a pedagóg, Mgr. Jana Veljačiková, výtvarná pedagogička, Mgr. art. Ignác Kasan, výtvarný pedagóg a Bc. Eva Mušáková riaditeľka Domu kultúry v Námestove.

Diplomy, čestné uznania a vecné ceny budú oceneným autorom odovzdané na slávnostnej vernisáži výstavy o 11.00 hod. v miestnom Dome kultúry. Hlavnú cenu (finančnú) udelí primátor mesta Ing. Ján Kadera Námestovo, ktorý prevzal záštitu nad námestovským podujatím. Zároveň vybrala 206 súťažných diel na výstavu, ktorá bude inštalovaná v Galérii Domu kultúry v Námestove do 31. augusta 2018. Dvadsiati siedmi autori získali ceny, diplomy a čestné uznania. Ceny, diplomy a čestné uznania budú oceneným autorom odovzdané na slávnostnej vernisáži vo štvrtok 14. júna 2018 o 11:00 hod v Dome kultúry v Námestove.

Reklama

Hlavnú cenu (finančná), udelí Ing. Ján Kadera, primátor mesta Námestovo Dominike Mikušovej (18 rokov), študentke Spojenej školy z Nižnej za artefakt Ja a Slovensko (grafika, linoryt). 27 autori výtvarných prác získali ceny, diplomy a čestné uznania. Vzdelávaciu časť podujatia budú tvoriť semináre s praktickými ukážkami. M. Knap bude lektorom seminára pre pedagógov výtvarnej výchovy na tému Netradičné inovatívne grafické techniky. Prednášku na tému: 1150. výročie inaugurácie staroslovenčiny a kňazskej vysviacky svätého Gorazda prednesie manažér kultúry NOC pre národné a kresťanské tradície M. Holečko, predseda Spoločnosti svätého Gorazda, ktorú prednesie pre stredoškolských študentov a pedagógov v aule Gymnázia Antona Bernoláka Námestovo.

Na jednotlivých aktivitách XXIII. GVN sa zúčastnia najmä ocenení tvorcovia, ich pedagógovia, resp. umelci, ktorí odborne vedú malých a mladých tvorcov výtvarných artefaktov s členmi odbornej poroty súťaže. Bohato koncipovaný program vyvrcholenia tohoročnej výtvarnej súťaže tvoria tiež semináre, kreslenie detí na Hviezdoslavovom námestí na tému Slovensko – krajina, ktorú mám rád. Samozrejme, že dominantou vyvrcholenia podujatia bude vernisáž výstavy a odovzdanie ocenení úspešným tvorcom výtvarných diel. K účastníkom sa tradične prihovoria primátor mesta, spoluautori projektu GVN Eva Mušáková, riaditeľka DK Námestovo a M. Holečko. V programe budú spoluúčinkovať žiaci zo ZŠ Námestovo Slnečná, ZŠ J. A. Komenského Námestovo a ZUŠ Ignáca Kolčáka v Námestove. Epilógom podujatia bude svätá omša, ktorú v Rímskokatolíckom kostole sv. Šimona a Júdu o 12.00. h bude celebrovať nový správca farnosti Doc. JCDr. Miloš Pekarčík, PhD.
Súťaž je od jej prvého ročníka zameraná na výtvarné stvárňovanie našich národných dejín, ktorých korene spadajú do obdobia života a pôsobenia sv. Gorazda, byzantských vierozvestov sv. Konštantína Cyrila a Metoda – apoštolov Slovanov, spolupatrónov Európy, teda do obdobia našej prvej cirkevnej provincie i prvého samostatného útvaru Staroslovenskej ríše (známej viac pod názvom Veľká Morava) i s jej panovníkmi, predovšetkým Rastislavom, Svätoplukom, Koceľom, Mojmírom II. až po našu národnú, kultúrnu a kresťanskú súčasnosť.

Vyhlasovateľmi XXIII. ročníka GVN boli Mesto Námestovo, Dom kultúry v Námestove, Národné osvetové centrum a Spoločnosť svätého Gorazda, spoluvyhlasovateľmi Matica slovenská Martin, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Cyrilometodská spoločnosť a Spolok svätého Vojtecha Trnava. Usporiadateľmi slávnostného vyhodnotenia tohoročného GVN sú Dom kultúry v Námestove, Národné osvetové centrum Bratislava, Rímsko-katolícky farský úrad a Cirkevná základná škola svätého Gorazda Námestovo. Gorazdovo výtvarné Námestovo 2018, podobne ako ďalšie podujatia svätogorazdovskej tradície sa uskutočnia pod záštitu desiatykrát po sebe exprezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.
Ocenené práce zostávajú, podľa reguly GVN, v archíve organizátorov súťaže a budú využité na propagačné účely predmetnej aktivity i celej svätogorazdovskej tradície. Ako sme sa už zmienili ctitelia vystavených výtvarných artefaktov z paliet a štetcov tohoročného GVN ich budú môcť vzhliadnuť v Galérii Domu kultúry v Námestove do 31. augusta 2018.

Nosným poslaním Gorazdovho výtvarného Námestova je motivovať žiakov a stredoškolských študentov k hlbšiemu poznávaniu našej kresťanskej, národnej a kultúrnej histórie a prostredníctvom historických poznatkov a ich výtvarným stvárnením, čo vedie k hlbšiemu zvnútorneniu a trvalejšiemu osvojeniu získaných vedomostí profilovať ich historické vedomie ako základu obsažnej národnej hrdosti, zdravého patriotizmu i lokálpatriotizmu. Uvedené platí aj o recipientoch, prevažne rovesníkoch tvorcov, ale aj o záujemcoch iných vekových kategórií, ktorí tieto výtvarné opusy majú možnosť vzhliadnuť nielen v Námestove, ale každý rok aj na opakovanej vernisáži ocenených a vystavených prác v rámci ďalšej svätogorazdovskej aktivity – Gorazdovo umelecké Vrbove. Ide o celoslovenský festival kresťanského umenia, vzdelávania a výchovy, ktorý je akousi žatvou toho, čo sa najlepšie urodí na žírnych lánoch ďalších deviatich podujatí svätogorazdovskej tradície na Slovensku v danom roku. Samozrejme, že práce zaslané do tejto súťaže bývajú vystavené aj vo výstavných priestoroch škôl a iných inštitúcii, kde vznikli.

TK KBS informoval Miroslav Holečko

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali